Erzurum'da ölen çocukların kimlikleri bile yokmuş

Güncelleme Tarihi:

Erzurumda ölen çocukların kimlikleri bile yokmuş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2007 15:34

ERZURUM'un Tekman İlçesi'ne bağlı Karlıca Köyü'nde 15 gün içinde yaşamlarını yitiren 4 çocuğun nüfus kayıtlarına rastlanmadı. Yüksek ateş ve kusma gibi belirtiler sonrasında ölen 3 yaşındaki Merivan Yıldız hariç, diğer 3 çocuğun tek bir kare fotoğrafı da bulunamadı. Tekman Kaymakamı Tolga Toğan, yaşanan ölümlerde geç haber veren ailelerinin ihmali bulunduğunu söyleyen Kaymakam Toğan, “Bize zamanında haber verilseydi, belki de bu ölümler yaşanmayacaktı” dedi.

Karlıca Köyü'nde yaşanan çocuk ölümleri bölgede kuş gribi korkusu yaşatırken, Kaymakam Tolga Toğan, köy yolunun kapalı olduğu için ölümlerin yaşandığı iddiasının gerçek olmadığını söyledi. İlçe merkezine 49 kilometre uzaklıktaki Karlıca Köyü yolunun 28 Ocak Pazar günü yağan karın ardından Pazartesi sabahı kapandığını belirten Kaymakam Toğan, ilk ölümün 15 Ocak'ta 1 yaşındaki Murat Özer ile başladığını anımsattı. Ayın 30'una kadar köylülerin Kaymakamlığa ya da kriz merkezine başvurmadığını kaydeden Kaymakam Toğan, şunları söyledi:

“Bize geçen salı günü saat 16.50 itibariyle Karlıca Köyü'nde ölümlerin ve yolun kapalı olduğu bildirildi. Bunun üzerine iş makinalarımız ve sağlık ekiplerimiz hemen yola çıktı ve köye ulaştıklarında durumları ağır olan 10 çocuğu ambulans ve minibüslerle Erzurum'a sevkettik. İlk ölüm ayın 15'inde bir yaşındaki Murat Özer ile başlamış. Gamze Yıldız ayın 24'ünde, Ziya Yıldız 26'sında Mihriban Yıldız ise ayın 30'unda vefat etmiş. Bize yolun kapalı olduğuna dair bilgi bile verilmedi. Son iki hafta içinde hayatlarını kaybeden 4 çocuğun da nüfusa kaydettirilmediğini tesbit ettik. Aileler çocukları 3- 5 yaşına gelmeden nüfusa kayıt ettirmiyor. Ölen yavrularımızın tek kare fotoğrafı da yok.”

TORUNU KUCAĞINDA ÖLDÜ

Geçen salı günü dedesi İsmail Yıldız tarafından hastaneye götürülürken yolda hayatını kaybeden 3 yaşındaki Merivan Yıldız'ın amcası tarafından cep telefonuna çekilen fotoğrafı ise köyde elden ele dolaşıyor. Köy yolu kapalı olduğu için torununu sırtına alarak hastaneye götürmek istediğini anlatan İsmail Yıldız, “Her gün karlarla üzerini örttüğümüz mezarını ziyaret ediyorum. Torunuma doyamadım. Merivan'ı hastaneye götürmek için yaya yola çıktım. Köyden 4 kilometre ayrılmıştım. Merivan'ın sesi birden kesildi. sardığım battaniyeyi araladığımda yıkıldım. Merivan, kucağımda ölmüştü. O anı hiç unatamıyorum” diye konuştu.

SAĞLIK MÜDÜRÜ: KUŞ GRİBİ YOK

Köyde meydana gelen ölümlerin duyulmasından sonra Karlıca'ya Erzurum'dan sağlık ekipleri gönderdiklerini ve köyde tarama yaptırdıklarını anlatan Sağlık Müdürü Ali Daştan ise Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi'nde tedavi altında bulundurulan 10 çocucuğun sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi. Kuş gribi iddilarının kesin bir dille yalanlayan Sağlık İl Müdürü Ali Daştan, çocukların kontrol amacıyla hastanede tutulduğunu söyledi.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'nda tedavileri süren Mehmet Yıldız (3 aylık), Taner Yıldız (4 aylık), Emine Özer (7 aylık), Diyar Duran (8 aylık), Yusuf Pelet (8 aylık), Destan Kaya (1.5), Muhammet Özer (2), Ayşe Özer (2), Hatice Özer (2), Şemdin Kaya'da (3) önemli bir sağlık sorunu olmadığı belirlendi.

MEZARLAR AÇILABİLİR

Öte yandan Karlıca Köyü'nde hayatlarını kaybeden ve yakınları tarafından köy mezarlığına defnedilen çocuklara otopsi yapılması için mezarların açılabileceği bildirildi. Bu konudaki çalışmaların sürdürüldüğü belirtilirken, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Servisi'nde yatan çocuklardan da kan örnekleri alınarak, Ankara'ya gönderildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!