Erzurum'a ‘yıldız’ yağdı

Güncelleme Tarihi:

Erzuruma ‘yıldız’ yağdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2006 01:30

Erzurumlu Nil Gürpınar (46), Dadaş Film şirketinin kurucusu olan babası Cahit Gürpınar’ın ‘film festivali’ vasiyetini yerine getirdi. Birinci Dadaş Film Festivali ile Türk sinemasına damgasını vurmuş Halit Refiğ, Selda Akkor, Bulut Aras ve Şahin Gök gibi yönetmen ve sanatçıları Erzurum'da biraraya getiren Gürpınar, “Mutluluğumu kelimelerle anlatamam. Bu festival, babamın en büyük hayali ve vasiyetiydi” dedi.

Haberin Devamı

Londra'da İşletme eğitimi aldıktan sonra Türk sinemasına 50 yıl hizmet veren babası Cahit Gürpınar'ın film şirketini ayakta tutan 46 yaşındaki Nil Gürpınar, Erzurum'da bir ilki gerçekleştirdi.

‘Babamın vasiyeti’ dediği ‘Birinci Dadaş Film Festivali’ni düzenleyen Nil Gürpınar, festival çerçevesinde Türk sinemasının önde gelen isimlerini Erzurum'a getirerek sinemaseverlerle buluşturdu. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde, dün başlayan ve renkli görüntülere sahne olan festivale Halit Refiğ, Selda Akkor, Bulut Aras, Şahin Gök, Yüksel Arıcı, Salih Dikişçi ve Yücel Çakmak gibi isimler katıldı.

Üniversite öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği festivalin açılışında yönetmenliği Şahin Gök’ün üstlendiği ’Kızılırmak Karakoyun’ filmi gösterildi. Çekimleri Erzurum ve çevresinde yapılan filmin gösterimi öncesinde açılış konuşması yapan Nil Gürpınar, “Babam Cahit Gürpınar'ın tek hayali Erzurum'da bugüne kadar hiç yapılmayan film festivalini gerçekleştirmekti. Ama ömrü yetmedi. Şimdi babamın o hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Bundan sonra en büyük amacım bu festivali gelenekselleştirmek ve uluslararası bir boyuta taşımak” diye konuştu.

HALİT REFİĞ: ‘MİLLİ MÜCADELENİN KENTİ SİNEMASINA SAHİP ÇIKAR’

Türk sinemasının önemli isimlerinden olan yönetmen Halit Refiğ ise ‘Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı kent’ dediği Erzurum'u çok sevdiğini belirtti. Festivali düzenleyen Nil Gürpınar’a övgüler yağdıran Refiğ, şunları söyledi. "Milli mücadelenin kenti olan Erzurum, Türk sinemasına çok şey vermiştir. Bundan sonra da sahip çıkacaktır. Bakın Türkiye'de son yıllarda ticari anlamda daha dar ama entellektüel seyirciye hitap eden filmler yapılıyor ve başarılar elde ediliyor. İyi gidiyor.”

ARAS: ‘DADAŞLAR FESTİVALİNE SAHİP ÇIKMALI’

Türkiye'nin neresinde olursa olsun düzenlenen her festivale katılmaya gayret ettiğini dile getiren sanatçı Bulut Aras da Erzurumluların film festivaline sahip çıkmasını istedi.
Bir döneme damgasını vuran sanatçı Selda Akkor ise, Erzurum'un Türk sinemasında önemli bir yeri olduğunu dile getirdi. Yıllar önce Erzurum'da çekilen birçok filmde rol aldığını anlatan Akkor, “Nil Gürpınar'a bu festivali düzenlediği için teşekkür ediyorum. Bize hatıralarımızı yeniden yaşattı ve çok büyük bir vefa örneği sergiledi” dedi.
Kültür Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Gülger, Vali Celalettin Güvenç, Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Ahmet Küçükler ve çok sayıda davetlinin katıldığı festivalde Nil Gürpınar, sanatçı dostlarına siyah kehribar olarakta bilinen Oltutaşı üzerine film festivalinin logosunun altın simle işlendiği plaket hediye etti.

Öte yandan Türk sinemasının önemli yönetmenlerinin Anadolu'da çektiği 12 uzun metrajlı film ve 10 belgesel film, üç gün sürecek olan festivalde gösterilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!