Erzincan'da cemevine saldırı

Güncelleme Tarihi:

Erzincanda cemevine saldırı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2007 15:49

Erzincan’a bağlı Çayırlı İlçesi'nde bulunan, Cemevi’ne yönelik kimliği belirsiz kişilerin düzenlediği saldırılar ilçede endişeye neden oldu. Çayırlı Kaymakamı Abdullah Akdaş ise olayı provokasyon olarak nitelerken, olayın ardından gerekli tedbirleri aldıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Hacı Bektaş Veli Kültür Tanıtma Derneği Başkanı Ali Özkan, son iki yıl içerisinde cemevinin üçüncü kez camlarının kırıldığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde fiziksel saldırıya da maruz kaldığını ifade eden Özkan, gerekli işlemlerin yapılması için Çayırlı İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne başvurduğunu söyledi.

Çayırlı İlçesi'ne bağlı 47 Alevi Köyü'nün bulunduğunu hatırlatan Ali Özkan, bu köylerin inançsal ihtiyaçlarını karşılamak için 2003 yılında cemevini hizmete açtıklarını ve ancak bu gelişmeden bazı çevrelerin rahatsızlık duyduklarını dile getirdi. Özkan, şunları söyledi:

"Yıllardır Alevi toplumu üzerinde uygulanan asimilasyon politikalarına karşı inancımızı yaşatmak için bir cemevi çatısı altında toplandık. Fakat bu bir araya gelişimiz birilerini rahatsız etti. İki yıldır faaliyet gösteren cemevinin bu süre zarfında üç kere camları kırıldı. Bu saldırıların yapıldığı gün daha çok Alevi kökenli vatandaşlarımızın ziyaret ettiği iki kahvehanenin de camları kırıldı. Hatta bu işi yapanlar o kadar nefret dolularmış ki, ertesi gün kırdıkları camları tekrar tekrar kırmaya çalışmışlar. Bu gelişmelerden biz Aleviler olarak endişe duymaktayız.”

SÜNNİLERLE BİR PROBLEMİMİZ YOK

Çayırlı İlçesi'nde yaşayan Sünni kökenli vatandaşlarla hiçbir sorun yaşamadıklarının altını çizen, Özkan, “Hatta ibadetlerimizi rahatça yapabildiğimiz için memnunluk duyan Sünni kökenli dostlarımız var. Fakat küçük bir grup bizim bu faaliyetlerimizden rahatsızlık duyuyor ve ilçedeki huzur ortamını bozmaya çalışıyor. Umarım bu gerginlik Çayırlı'da fazla uzun sürmez. Emniyet güçlerinin olayın üzerinde hassasiyetle duracaklarına inanıyorum" diye konuştu.

KAYMAKAM: MÜNFERİT BİR OLAY

Alevilerin Sesi Dergisi'nin konuyla ilgili sorularını cevaplayan Çayırlı Kaymakamı Abdullah Akdaş, ise yaşananların talihsiz bir olay olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Akdaş, "Alevi toplumu tarafından kutsal sayılan Muharrem ayı içerisinde gerçekleştirilen bu saldırı provokasyon kokan münferit bir olaydır. Olayın ardından saldırganların yakalanması için Alevi ve Sünni tüm köy muhtarları yardımda bulunmak için bize başvurdular. Biz olayın ardından gerekli tedbirleri aldık. Çayırlı halkı huzur ortamının bozulmasını Alevisi ve Sünnisi ile izin vermeyecektir. Vatandaşlarımızın sağduyusuna güveniyorum" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!