Ermenistan’a Ani için rica

Güncelleme Tarihi:

Ermenistan’a Ani için rica
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2008 00:00

Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Türkiye-Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri’nde, Ermenistan tarafındaki taş ocağında patlatılan dinamitler nedeniyle oluşan hasarı bir raporla Dışişleri Bakanlığı’na iletti.

Sınırın sıfır noktasındaki taş ocağında patlatılan dinamitlerin yıllardır hasar oluşturmaya devam ettiğine işaret eden Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Müdürü Ulvi Özel, özellikle Fethiye Cami olarak bilinen Meryem Ana Katedral’de önemli çatlaklar ve yıkımlar oluştuğunu bildirdi. Beş bin yıllık geçmişiyle bir Ortaçağ kentinin izlerini taşıyan Ani Harabeleri’ndeki 24 parça tarihi eser bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilecek.

Dışişleri Bakanlığı, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonu yapılacak harabeler için Ermenistan’dan ’Dinamit patlatmayın, restorasyon yapacağız’ isteğinde bulunacak. Dinamit patlatılmasıyla en fazla zararı gören Fethiye Cami olarak bilinen Meryem Ana Katedrali, Ani Kent merkezinde bulunuyor. Yapımına 1010 yılında II. Sembat zamanında başlanılan katedral, I. Gagik döneminde bitirilmiş. 1064 yılında Alpaslan’ın Ani’yi fethiyle birlikte bir süre cami olarak kullanıldı. Bu eserin dışında ören yerinde Menucehr Cami, Ebul Muammeral Cami, Keçel Kilisesi, Şirli Kilise, Güvercinli Kilise, Kemserakanlı Kilise, Arak Eltos Kilisesi, Rahibeler Manastırı, Selçuklu Sarayı, Büyük hamam, Selçuklu Hamamı, İpekyolu Köprüsü, Aslanlı Kapı, Surlar gibi tarihi eserler bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!