Ermeniler Noel'i yarın kutluyor

Aslı Kayabal

Ortodoks ve Protestan Ermeniler Noel'i yarın (6 0cak 2001) kutlayacak. İstanbul'da Kumkapı Patriklik Kilisesi, Feriköy Ermeni Kilisesi, Samatya Ermeni Kilisesi, Bakırköy Ermeni Kilisesi, Yeşilköy Ermeni Kilisesi, Çengelköy Ermeni Kilisesi ve Beyoğlu Üçhoron Kilisesi'nde düzenlenecek Noel ayinleri, 08.00-13.00 arası gerçekleşecek.

Kumkapı Patriklik Kilisesi'ndeki Noel ayinine Patrik Mesrob Mutafyan başkanlık edecek. Anadolu'da ise Ermeni cemaat sayıca çok azaldığı için Noel ayini Kayseri ve Antakya Samandağ'daki Vakıflıköy'de birkaç kilisede düzenlenecek. Agos Gazetesi yayın yönetmeni Hrant Dink, İstanbul'da 80 bin dolayında Ermeni vatandaş yaşadığına dikkat çekerek her yıl 6 0cak tarihinde kutlanan Noel törenlerine geniş çapta bir katılım olduğunu söyledi. Dink Ermeni kültüründe iki önemli yortunun varlığına dikkat çekiyor. Bu yortulardan biri "Kutsal Doğuş" anlamına gelen "Surp Dzınunt", diğeri ise Paskalya olarak bilinen "Surp Zadik".

Hz. İsa'nın doğum günü olarak kabul edilen 6 0cak günü Ermeni cemaati, kiliselerde düzenlenen dini törenin ardından akrabalarıyla bayramlaşıyor. Noel'den bir gece önce ise evlerde Noel için özel yemekler hazırlanıyor. Ermeni mutfağının karakteristik yemekleri arasında zeytinyağlılar ve tatlı çeşitleri yer alıyor. Tatlı türleri arasında "anuş abur- aşure" ve baklava özel bir yere sahip. Ermeni mezesi topik de Noel sofralarında yerini alan tipik bir Ermeni mezesi.

Topik
1 bardak nohut
3 soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuşüzümü
½ çay kaşığı yenibahar
½ çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tarçan
½ bardak tahin
2 çorba kaşığı zeytinyağı

Nohutu 10 dakika tuzlu suda bırakın, süzün, üzerini 3 parmak geçecek soğuk su ile 1 tatlı tuz ekleyin. Yumuşayıncaya kadar haşlayın, süzün. Nohutlar yumuşadıktan sonra zar gibi kabuklarını soyun. Havan ya da mutfak robotu ile püre haline getirin. Soğanları ayıklayın, ince ince çintin. 1 saat süre ile haşlayın, süzün. Kuşüzümünü içinde sıcak su olan bir kaseye koyun. 15 dakika sonra çöplerini ayıklayın. Haşlanmış soğana fıstık, üzüm, yenibahar, k,imyon, tarçın, tahin ve zeytinyağını ekleyin. Alüminyum folyonun ortasına nohut püresinin hepsini koyun. Dikdörtgen bir şekil vererek yayın. Pürenin yarısına hazırlanan içi yayın. Nohut püresinin diğer yarısını folyo yardımıyla kaldırıp içli kısmın üzerine kapatın. Birkaç saat buzdolabında tutup sofraya getirin.
Haberle ilgili daha fazlası: