Ermeni Cemaati’nde 15 gün yas

Güncelleme Tarihi:

Ermeni Cemaati’nde 15 gün yas
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2007 19:39

Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan, gazeteci Hrant Dink cinayetini “utanç verici, iğrenç” olarak niteledi ve devletin hain saldırının faillerini bir an önce yakalayarak adalete teslim edeceğine inandığını belirtti.

Haberin Devamı

Hrant Dink’in Patriklikle arasında görüş farklılığı bulunduğunu Agos gazetesini takip edenlerin bildiğini belirten Mutafyan “ancak konuyu düşünce özgürlüğü alanında değerlendik ve bir kötülüğe maruz kalmasını istemedik” diye konuştu.

Ermeni cemaatinde 15 gün yas ilan edildiğini kaydeden Mesrob Mutafyan şunları söyledi: “"İyi niyetli dostlarımıza bu zor anımızda gösterdikleri yakınlık için teşekkür ediyoruz.Devletimizin bu hain suikastin faillerini en kısa zamanda yakalayarak Türk adaletine teslim edeceğine tüm kalbimle inanıyorum. Basın mensuplarına yönelik bu tür cinayetler halkasının ülkemiz gündeminden artık düşmesini umuyorum."

Patrik sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüce Allah'ın Hrant'tan sonsuz merhametini esirgememesini diliyor ve onun taksiratını bağışlaması için dua ediyoruz, huzur içinde yatsın." 

VALİLİKTE İLGİNÇ DİYALOG
  
Hrant Dink, 12 Ocak'ta yayınlanan Agos gazetesinde İstanbul Vali Yardımcıları'ndan birinin kendisini makamına çağırdığını ve bu görüşmede ilginç olaylar yaşandığını anlatıyor.

Haberin Devamı

Türklüğü aşağılamak suçundan 6 aya mahkum olan ve son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuran Dink, bu süreçte yaşadıklarını 12 Ocak tarihli Agos'ta yayınlanan yazı dizisinde de anlatmıştı.

Yazısının girişinde 17 Ocak'a kadar avukatlarının başvuruyu yapacaklarını ve kendisinden de olayların gelişimiyle ilgili bir yazı istediklerini belirten Dink "Dosyaya konulacak olan bu yazıyı kamuoyuyla paylaşmayı uygun gördüğünü" ifade ediyor.  Bunun nedenini de şöyle açıklıyor: "Çünkü benim için AİHM'nin kararı kadar ve hatta ondan daha fazla Türkiye toplumunun vicdani kararı önemli."

Yazısında bir gün İstanbul Vali yardımcıarından birinin kendisini telefonla arayarak makamına çağırdığını anlatan Dink "Bu çağrının hangi amaçla yapıldığını sorduğumda 'sohbet etmek ve elinizdeki belgeleri görmek şeklinde" yanıtlandı. Tecrübeli gazeteci dostlardımı aradım bu çağrının hangi anlama geldiğini sordum. Bu tür sohbetlerin gelenekten olmadığı gibi bunun yasal prosedür de olmadığını ancak elimizdeki belgelerle davete icabet etmemin doğru olacağını telkin ettiler.

Haberin Devamı

Dink "Niçin hedef seçildim" başlıklı bu yazısında Vali yardımcısının  ve yanındaki misafirlerinden birinin kendisine "dikkatli olmasını, ülkeyi ve ortamı gerecek girişimlerden kaçınmasını telkin ettiklerini" anlatıyor.

Hrant Dink'in çalışma arkadaşı Aydın Engin, bir süre önce İstanbul Vali Yardımcıları'ndan birinin telefonla Dink'i makamına çağırdığını doğruladı.

Bu görüşmede ilginç olaylar yaşandığını belirten Engin şöyle konuştu: "Hrant Dink oraya gittiğinde kimse onunla ilgilenmemiş. Vali Yardımcısının yanında iki kişi varmış. 'Bunlar benim yakınlarım' diyerek tanıştırmış. İki kişiden erkek olanı uzun uzun konuşmuş, 'sokaklarda bin türlü insan var, başına birşey gelebilir' demiş. Hrant bu olayı AİHM'e yaptığı başvuru sırasında uzun uzun anlatmıştı."

Haberin Devamı

ÇALIŞMA ARKADAŞINA DA ANLATMIŞ

"Hrant Dink oraya gittiğinde kimse onunla ilgilenmemiş. Vali Yardımcısının yanında iki kişi varmış. 'Bunlar benim yakınlarım' diyerek tanıştırmış. İki kişiden erkek olanı uzun uzun konuşmuş, 'sokaklarda bin türlü insan var, başına birşey gelebilir' demiş. Hrant bu olayı AİHM'e yaptığı başvuru sırasında uzun uzun anlatmıştı."
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!