Erkeklere ayıp mı ettik ne!

Güncelleme Tarihi:

Erkeklere ayıp mı ettik ne
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin kadın adayları, cuma günü İstanbul'da bir kahvaltıda kadın gazetecilerle tanıştı. Diğer partilerden çok farklı olarak, aday listelerinde önemli bir sayıya sahip olan kadınların hedefi açık ve netti: Kadınlar adına siyaset yapmak değil, kadınlarla birlikte siyasetin çehresini değiştirmek! ÖDP'de kadınlara ilişkin tüm kararları kadınların verdiğini gururla söylüyorlardı.

Anlattıklarına göre bu kendiliğinden değil, aralarında yaptıkları dayanışma sayesinde olmuştu. Partide yüzde 30 kotaya uyulmasını sağlamışlar, hatta bu yüzdeyi de aşmışlardı. Pozitif ayrımcılık ilkesini uygulamış, erkek adayın yüzde 60'ı kadar oy alan kadın aday, erkek adayın önüne geçirilmişti. Böylece ÖDP'nin 518 milletvekili adayından 132'si kadın olmuştu. Erzincan, Bartın, Niğde il ve İstanbul büyükşehir belediye başkan adayları kadındı.

İstanbul'da ise Üsküdar, Kartal, Beşiktaş, Sarıgazi, Büyükçekmece, Bahçeşehir ve Tuzla belediye başkan adayları kadınlardan oluşuyordu. İstanbul 2. Bölge 1. sıra Milletvekili Adayı İlkay Demir, ‘‘İlçem Beşiktaş'ta kadınlar sildi süpürdü, hatta sonunda 'acaba erkeklere ayıp mı ettik' diye düşündük’’ diyordu.

İstanbul'da 31 ilçede seçimlere giren ÖDP'de ilçe meclisi ve il genel meclisi sıralamalarında da kadınlar önde. İlçe meclisinde 29 ilçede birinci sırada kadın adaylar var. İl genel meclisinde ise 26 ilçede birinci sıralarda kadınlar yeralıyor.

Adaylar arasında, yazardan ev kadınına, emekliden gazeteciye, mühendisten doktora her meslek grubundan kadın bulunuyor. Geceleri buz işçiliği yapan beş çocuklu bir anne, sendikacı, kenti korumak herşeye rağmen mümkün, diye düşünen mimar, ilkokul mezunu ev kadını... Kimisi feminist, kimisi geçmişte feminizme ‘‘kötü’’ gözle bakmış solcu.

Kadın konuşuyor

Toplantıda çevre sorunları kadar, ‘‘güzel görünmek’’ de konuşulanlar arasındaydı. Ya da ülke politikasının emin ellere teslim edilmesi kadar, girenin çıkanın merak edilmediği bir evde yaşama isteği de... Üsküdar Belediye Başkan Adayı Ayşe Gökerküçük, yalnız yaşayan bir kadın olarak bu rahatsızlığını dile getirirken, bu betonlaşmış şehirde mesleğini, yani ziraat mühendisliğini nasıl yapacağını da kara kara düşündüğünü anlattı.

‘‘Kırmızı saçlı’’ ve ‘‘evsiz’’ diye tanıtılan doktor Demet Taşpınar ise Tuzla belediye başkan adayı olarak hekimliği ve politikacılığı birlikte yürütmeye kararlı görünüyordu. R harflerini söyleyemeyen Dağlar'ın annesi Sebla Tatlav da Bahçeşehir adayıydı ve Bahçeşehir listelerinde kadınların oranının yüzde 70 olduğunu gururla açıkladı.

1. bölge, 4. sıradan milletvekili adayı 60 yaşındaki Türksen Başer Kafaoğlu, 40 yıl önce TİP'in bir kongresinde yaptığı konuşmayı hatırlattı; erkeklerin söyledikleriyle ilgilenmekten çok ‘‘kadın konuşuyor’’ diye kendisini dinlediğini, Behice Boran'ın ise konuşmasından sonra ‘‘Bana kadınlığımı hatırlattın’’ dediğini anlattı. O zamandan bu zamana kadın politikacılarla ilgili çok yol alınmıştı. Şimdi daha çoktular ve konuşmalarını kimse garip karşılamıyordu.

ÖDP'NİN KADIN ADAYLARI

İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Adalet Ağaoğlu (Yazar), Türksen Başer Kafaoğlu (Araştırmacı), Mahinur Şahbaz (Ziraat Y.Mühendisi), Hürriyet Karadeniz (Gazeteci), Süreyla Gündaş (İşletmeci), Karanfil Karadağ (Ev kadını), Ayşe Serpil Kirpikçi (Psikolog), Olcay Çelik Büyüktaş (Gazeteci), İlkay Demir (Doktor), Leyla Erbil (Yazar), Aynur Aksoy Hacıbaloğlu (Mali Müşavir), Kadriye Doğru (Avukat), Hülya Üstün (Halklailişkiler Uzmanı), Zübeyde Atay (Emekli Öğretmen), Rezzan Yangöz (Emekli Öğretmen), Fatma Balpetek (Diş Hekimi), Mina Urgan (Yazar), Fatma İrier (Gazeteci), Meliha Günata (Emekli Öğretmen)

BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI

Vicdan Baykara (Sendikacı/Büyükşehir), Mücella Yapıcı (Mimar/Beşiktaş), Selma Yakar (Eczacı/Büyükçekmece), Sebla Tatlav (İktisatçı/Bahçeşehir), Filiz Koçali (Gazeteci/Kartal), Demet Taşpınar (Doktor/Tuzla), Elif Yerli (Doktor/Sarıgazi) Ayşe Göker Küçük (Ziraat Mühendisi/Üsküdar).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!