Erkek çocuklara teknolojik kızlara süslü oyuncaklar

Güncelleme Tarihi:

Erkek çocuklara teknolojik kızlara süslü oyuncaklar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2003 02:09

Eğer çocuğunuza yılbaşı hediyesi olarak oyuncak alacaksanız, eski moda peluş oyuncaklardan uzak durmanızı öneriyoruz! Çünkü gelişen teknolojiyle birlikte çocukların klasik oyuncaklara olan ilgisi azaldı.

Şimdi oyuncakçı raflarında sese ve harekete tepki veren, şekilden şekile giren robotlar, tavanda bile gidebilen lazerli yarış arabaları var. Örümcek Adam, Hulk, Yüzüklerin Efendisi gibi popüler film karakterlerinin figürleri, Action Man erkek çocukların, makyaj çantalı Bratz bebekler, mini makyaj masaları, Barbie'ler de kızların tercihi.

Yıllık yaklaşık 200 milyon dolarlık oyuncak satış hacminin olduğu ülkemizde, 0-12 yaş grubundaki tek bir çocuk için yıllık oyuncak harcaması 12 dolar civarında. Oyun-oyuncak pazarının hakimi açık ara, kutu oyun ve puzzle'lar. Başta Monopoly olmak üzere, yetişkinlere yönelik bu kutu oyunlarını, erkek ve kız çocuk oyuncakları takip ediyor. Hasbro İntertoy, Türk markalı oyuncak pazarında en büyük payın sahibi. Tahtakale piyasasının Uzakdoğu'dan ithal ettiği düşük fiyatlı oyuncaklarınsa, yüzde 80 pazar payı bulunuyor. Ayrıca, Toys ‘‘R’’ Us, Maxi Toys, Toyzz Shop, Armağan Oyuncak gibi oyuncak marketlerinde, dünyadan pek çok ünlü oyuncak markasının ürünlerini bulmak mümkün.

OYUN YAŞI GİTTİKÇE DÜŞÜYOR

Bilimsel olarak dört ile 12 yaş arasındaki çocukların, oyun çağında olduğu kabul ediliyor. Ama yapılan araştırmalara göre son yıllarda teknolojinin gelişmesi, oyun konsollarının, video ve pc oyunlarının ortaya çıkması, çocukların oyun çağından daha çabuk çıkmasına neden oluyor. Çocukların oyuncakla oynama süreleri azalıyor. Hal böyle olunca, oyuncakta trendler hiç olmadığı kadar hızlı değişiyor. Oyuncak üreticileri de çocukların ilgisini oyuncağa çekmek için teknolojiden yardım alıyorlar.

Rengarenk, tüylü, sevimli peluş oyuncaklar artık eskisi gibi popüler değil. Etrafları bilgisayardan geri kalmayan cep telefonları, laptoplar ve oyun konsollarıyla çevrili çocukların, aynı teknolojiyi oyuncaklarında da görmek istemesi, teknolojik oyuncak trendini ortaya çıkardı. Şimdi tüylü oyuncak ayılar değil, tavanda da gidebilen, lazerle hareket eden yarış arabaları, konuşan ve bolca silahı olan Action-Man'ler, Pokemon'lar, robot böcekler, zengin gardırobu olan Barbie'ler, gerçeğine oldukça yakın makyaj setleri çocukların gözdesi.

İNTERAKTİF OYUNCAK DEVRİ

Erkek çocukların tercihi her zaman olduğu gibi oyuncak arabalardan yana. Uzaktan kumandalı arabaların direksiyon kabiliyetleri ve hızları üst düzey olanları çocukların tercihi.

Örneğin Toys'R'Us mağazalarında satılan Bladeracers isimli yarış arabası uzaktan kumandalı arabalarda yeni bir çığır. Çünkü Bladeracers arabaları şeffaf tüplerin içinde son hız yarıştırılıyor, araba lazer ışınlarıyla hareket ediyor, duvarda ve tavanda da hareket edebiliyor.

Çocuklar sinemada izledikleri karakterlerin, süper kahramanların ve çizgi roman kahramanlarının figürlerini de çok seviyor. Action-Man Örümcek Adam, Yüzüklerin Efendisi'nin kahramanları ve yeşil dev Hulk, son dönemde çocukların tercihi. Erkek çocukların çok sevdiği robot oyuncaklar ışık ve gerçek ses efektlerine sahip. Bir robot helikoptere, arabaya, trene, itfaiye arabasına hatta köpekbalığına dönüşebiliyor. Etraftaki hareket ve seslere tepki verebiliyor.

Bir de Sony'nin robot köpekleri var tabii. Sahibini tanıyan, hareketlerinize tepki veren, ona verdiğiniz ismi öğrenebilen Poo Chi, Aibo gibi pahalı robot köpekler, geçen yıllarda, dünyada 40 milyon adet satarak bir salgına dönüşen Furby'leri tahtından etti.

Toys 'R' Us, yılbaşının yaklaşmasıyla en çok Playstation 2 ve oyunlarının satılmaya başladığını söylüyor.

Kız çocuklar ise çok küçük yaşlardan başlayarak, makyaj malzemesi ve bir sürü kıyafeti olan bebekleri istiyor. Barbie ve Sindy bebek ekolü devam ederken, İntertoy'un Bratz bebekleri kızların yeni gözdesi. Piknik, gezi, yüzme, gece kıyafeti gibi bir sürü aksesuvar ve kıyafeti olan Bratz bebekleri trendy birer genç kız görünümünde. Makyaj masası, bebekler için makyaj malzemeleri ve giysiler, kız çocukların en çok ilgi gösterdiği yardımcı aksesuvarlar.

PELUŞLAR SEVGİLİLERE KALDI

Peluş oyuncaklarsa, artık sevgililerin gözde hediyelikleri. Sevgililer özel günlerinde birbirlerine dev boyutlarda uzun tüylü, peluş oyuncakları hediye etmeyi seçiyor. Hayvan şeklindeki içi sert, peluş oyuncaklar, artık gerçek hayvanlara daha çok benziyor. Üstelik hareketlere tepki veriyor, gerçek kedi, köpek, ördek sesi çıkarıyorlar.

Aile oyun geceleri düzenleyin

Gelişen teknoloji, çocukların kendi başına zaman geçirmesine, arkadaşlarından ve ailesinden uzaklaşmasına sebep oluyor. Oyuncak firmaları bunu çeşitli kampanyalarla engellemeye çalışıyor. Hasbro İntertoy da, aile fertlerinin birarada geçirdiği zamanı artırmak için aileleri Aile Oyun Gecesi düzenlemeye davet ediyor. Haftada bir akşam mutlaka aileye ayrılıyor. Akşam yemeği hep birlikte yendikten sonra, dış dünyayla tüm bağlar kesiliyor. Her bireyin katılabileceği bir kutu oyunu seçiliyor. Hangi oyunları oynasak diyorsanız, Monopoly, Miras Kapmaca, Tabu, Kızma Birader gibi kutu oyunlarını tavsiye ediyoruz.

Yılbaşı gecesi ne oynayalım?

Kutu oyun klasiği Monopoly, piyasanın her yıl en çok satan masaüstü kutu oyunu. Amerika'da 1934'te yaratılan Monopoly'nin tahtına bu yıl küçükler için yaratılan ve geceyarısı olmadan malikaneden çıkmaya çalışılan, Miras Kapmaca aday. Tabu, daha küçük yaştakiler için Tabu Acemi Çizerler, Kızma Birader, Yalan Makinesi, Jenga ve Sıkı Dostlar yılbaşı gecesi hep birlikte oynayabileceğiniz, bu yılın trend oyunları. Klasiklerden vazgeçemiyorsanız yine tombala oynayabilirsiniz elbette.

Oyunların fiyatları (TL)

Tabu 52 milyon 900 bin

T. Acemi Çizerler 45 milyon 900 bin

Yalan Makinesi 52 milyon 900 bin

Sıkı Dostlar 45 milyon

Jenga 29 milyon 900 bin

Plastik bebekler 10 milyon

Tombala 490 bin

Makyaj setleri 5, 10 milyon

Asker figürleri 7 milyon 900 bin

Action Man 20, 70 milyon

Bratz bebekleri 43 milyon

Monopoly 39 milyon
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!