Erez'e ANAP tepkisi: Ağzı olan konuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Ereze ANAP tepkisi: Ağzı olan konuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez'in Türk siyasetine ve siyasetçilerine dönük ağır eleştirileri, partilerden tepki aldı. ANAP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Okuyan, ‘‘Ağzı olan konuşuyor’’ derken, DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci de, ‘‘Bağımsız başbakanlığa çağrışım yapıyor’’ dedi. DTP'li Jefi Kamhi ise Erez'i desteklediğini açıkladı. Erez'e tepkiler şöyle:

Yaşar Okuyan (ANAP Genel Başkan Yardımcısı):

Sayın Erez'in kişisel değerlendirmeleri. Yanlış olduğu taraflar da var, doğru taraflar da. Katıldığımız yönler de var, katılmadığımız yönler de. Ama açıklamalarının içinde ‘benim etrafımda birleşin, yeni bir parti kuralım’ gibi cümleler de var. Bu bu sözleri çok fazla iddialı buluyorum. Bir çok kimse kendilerini partilerüstü görerek, Türkiye'yi kurtarabileceğini düşünmüştür. Ama bu tür şeyler birileri için hobi olarak kalmıştır. Bu görüşler bizi de enterese etmiyor. Bunlar kişisel değerlendirmesidir. Böyle olduktan sonra ben de konuşurum. Hani bir laf vardır ya, ağzı olan konuşuyor.

Mustafa Taşar (ANAP'lı Tarım ve Köyişleri Bakanı)

Herkesin görüşüne saygım var. Ama kimsenin ölmesini istemem. Buna Yalım Bey de dahil. Böyle zorlamalarla, orada burada konuşmalarla bunlar olmaz. Ama doğru olan bir nokta var. Türkiye, bu parçalanmışlıktan kurtarılmalı. Bunu yapmak için de ölmeye gerek yok. Yaşamak herşeyin garantisidir. Mahalli seçimlerin Mart 1999'da yapılmasını ve bundan sonra liderlerin biraraya gelerek erken genel seçimin tarihini belirlemesini savunuyorum.

Jefi Kamhi (DTP İstanbul Milletvekili)

Yalım Bey Meclis'in çoğunluğundan farklı bir şey söylemiyor. Bugün Türkiye'nin önceliklerinin siyasilerin önceliklerinden daha önce gelmesi lazım. Ortadaki tek hakikat ülkenin geleceğininin birliktelik ve uyumla ileri gitmesidir Kendisi hepimizin sevdiği bir arkadaşımızdır. Sadece kendi fikrini değil Meclis'teki partizanca düşünmeyen, sorumluluk taşıyan insanların görüşlerini de dile getiriyor. Kendisi bağımsız bir bakan olduğu için bunları dile getiren bir sembol olmuştur. Katılmadığım yanı, konuşmasında sanki bu sorumluluğu sadece kendisi duyuyor ve bir şeyler yapmaya çalışıyor. Onun gibi hisseden bir çok insanı rencide edebilir bu. O kişileri de gücendirmemek lazım. Meclis'i bir şapka altında değerlendirmemek lazım.

Hasan Ekinci (DYP Genel Başkan Yardımcısı)

Parlamentoda konuşamayacak bir tek kişi varsa o da Yalım Erez'dir. Siyasi partiler anonim şirket değil, milletvekilleri de hisse senedi gibi alınıp satılan insanlar olmamalı idi. Milletvekili pazarı açıldığı zaman sayın Erez neredeydi? Milli iradenin, temsili demokrasinin dibine dinamit konduğunda hiç kimsenin sesi çıkmayacak. Yol bitince ateş bacayı sarınca itfaiye çağıracaksınız. Sandık görününce ve ufukta seçim netleşince, nereden hangi partiden kimden aday olacağını bilemeyenler, yeni arayışların içine girmişlerdir. Sayın Erez, senaryoların bir basamağı olarak düşünülen bağımsız birinin başbakanlığına öyle anlaşılıyor ki, çağrışım yapıyor. Sayın Erez, DYP'ye, sisteme ve kendisini seçenlere ağır fatura ödetmiştir. Kendisine tepki olağanüstü büyüktür.

Ali Şevki Erek (DYP Genel Başkan Yardımcısı)

Merkez sağ ve solun nerede, ne zaman ve nasıl birleşeceğine karar verecek olan halktır. Karar verme makamı tek kişiye telakki edilirse yanılırsınız. Sadece DYP parti çıkarlarını bir kenara bırakarak, birleşme yönünde adım attı. Türkiye'nin geleceği hakkında karar verme yetkisi halktadır, bunun tek ilacı da seçime gitmektir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!