Erdoğan'ın eli kanlı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğanın eli kanlı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2013 01:56

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana’da düzenlenen Barış Mitingi’nde Başbakan Erdoğan’a çattı. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın ‘Her türlü koalisyon içinde yer alırız, yeter ki Suriye’yi vurun’ dediğini belirterek “Tayyip Erdoğan’ın eli kanlıdır, eli kirlidir. Dili de kirlidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kemal Kılıçdaroğlu, 1945 yılından bu yana yaşanan savaşlarda 25 milyon insanın hayatını kaybettiğini, bunun 22 milyonunun sivil olduğunu hatırlatarak, ’Barış Mitingi’ düzenlediklerini söyledi. Kılıçdaroğlu Adana’daki mitingde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Esad’a ’kardeş’ dediği bir miting konuşmasını banttan dinletip, "Ne oldu da kardeş Esad düşman Esad oldu?" diye sordu.

Adana Havalimanı’nda partililer tarafından karşılanan Kemal Kılıçdaroğlu, seçim otobüsü ile açılışını yapacağı merkez Çukurova İlçe Belediye binasına halkı selamlayarak gitti. Zaman zaman otobüsten inen Kılıçdaroğlu yol kenarındaki vatandaşlarla sohbet etti. Kılıçdaroğlu, yeni belediye binası önünde partisi tarafından düzenlenen ’Barış Mitingi’nde bir konuşma yaptı. Kemal Kılıçdaroğlu, savaşının acı ve gözyaşı olduğunu söyledi. Bütün dünyada 1945’den bu yana yaşanan savaşlarda toplam 25 milyon insanın hayatını kaybettiğini bunun 3 milyonunun asker olduğunu hatırlattı. Bu savaşlarda ölenlerin 22 milyonunun ise sivil olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, savaşın acı ve gözyaşı olduğunu belirterek, "İşte bu yüzde Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ’Zorunlu olmadıkça savaş cinayettir’ demiştir. Çünkü savaşı en iyi bilen o dur. Savaş istemiyoruz ama iktidar savaş istiyor" dedi.

Suriye ile ilişkilerin iyi olduğu dönemde Başbakan Erdoğan’ın Gaziantep’te yaptığı konuşmada bu iyi ilişkilerin sonuçlarını anlatırken ’Kardeşim Esad’ ifadesini kullandığı sözlerini VTR’den herkese dinleten Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

"Esad kardeşi ile anlaşmaları imzaladığında kendisine itiraz eden oldu mu? Hiç itiraz etmedik. Bir sabah kalktık Esad kardeş oldu düşman Esad. Ne oldu, başına taş mı düştü? Kimin kayığına bindin de Suriye’yi bir numaralı düşman ilan ettin?"

POLİSİN SIKI ÖNLEMİ

Öte yandan Adana polisi, Kılıçdaroğlu’nun geçiş güzergahında gün boyu denetimler yaptı. Tüm şüpheli araçlar tek tek aranıp sürücülerinin kimlikleri kontrol edildi. Sürücüsü doktor olduğu ileri sürülen bir lüks otomobilde yapılan aramada ise, kuru sıkı tabanca ele geçirildi. Namlusu değiştirilerek bilye atar hale dönüştürülen tabancaya el konulurken sahibine yasal işlem yapıldı.

"ERDOĞAN’IN ELİ DE DİLİ DE KANLIDIR"

Haberin Devamı

Türkmenbaşı Bulvarı’nda toplanan yaklaşık 20 bin kişiye hitap eden Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın Suriye politikasını eleştirirken, "Başbakan Erdoğan, her tarafı geziyor, her tarafta konuşuyor. Hiç bir komutan, hiç bir lider, hiç bir din adamı 5 Eylül 2013’de Recep Tayyip Erdoğan’ın kullandığı cümleyi kullanmadı. 'Her türlü koalisyon içinde yer alırız, yeter ki Suriye’yi vurun’ dedi. Bu tetikçilik demektir. Cumhuriyet ve dünya tarihinde böyle bir sözü hiç bir lider kullanmamıştır. Ne ahlaki ne dini yanı vardır. Bu ilkesini satanlar, taşeronluğa soyunanların cümlesidir. Bu cümleyi kullandığı için Başbakanlık koltuğunda oturan bir Başbakan olarak görmüyor ve kabul etmiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Suriye’den Türkiye’ye yaklaşık 500 bin Suriyeli sığınmacının geldiğini, yakında bu sayının 1 milyona ulaşacağını anlatan Kılıçdaroğlu, mülteciler için 2 milyar lira harcandığını vurguladı. Türkiye’de üç türlü Suriyeli olduğunu da anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

"Kamplarda yaşayan Suriyeliler, durumu iyi olup, şehirlerde ev tutup iş kuran Suriyeliler. Bir de yoksul olup dilencilik yapan Suriyeliler var. Bu durumun tek sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan’dır. Recep Tayyip Erdoğan’ın eli kanlıdır, eli kirlidir. Dili de kirlidir. Sınır, bir devletin namusudur. Suriye sınırı yolgeçen hanı. Kimin girip çıktığı belli değildir."

DIŞ POLİTİKA ELEŞTİRİSİ

Kılıçdaroğlu, hükümetin dış politikasına da sert eleştirilerde bulunarak şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Dış politika milli politika olmak zorundadır. Herkesin destek vermesi gerekir. İç politikadaki gibi kin ve kin ve dış politikada olmaz. Dış politika akıl ve mantıkla yönetilir. Mezhep endeksli dış politika olmaz. Churchill İngiltere’nin düşmanları kim diye soruyorlar, O, ’İngiltere’nin dostu ve düşmanı olmaz, İngiltere’nin çıkarları vardır’ diye cevap veriyor. Duygularla dış politika olmaz. Bakın Mısır’da darbe oldu doğrudur, Sisi geldi. Askerler geldi meydanların sesini kesti. Darbelerden biz çok çektik. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları Mısır halkının yanındadır. Biz kardeşiz, kardeş yaşayacağız. Bunlar bağırıp çağırdılar, estiler gürlediler, herkese salladılar. Büyükelçiyi geri çektiler. Sen hangi gerekçeyle büyükelçiyi çekersin. Sonra yanlış yaptıklarını anladılar. Dünya tarihi okunmadan dış politika yürütülemez. Suriye’yi Mısır gibi sandılar. Kıbrıs müdahalesi yapılırken Kaddafi her türlü desteği verdi. Uçak yakıtı verdi. Kaddafi’yi arkadan hançerlediler. Kültüründe ihanet olanların işidir bu. Bunlar acımasız, Erbakan’ı da arkadan hançerlemişlerdi. 9 defa düşüneceksin. Ne dedi. Gazze’ye gideceğini söyledi. Kulağını çektiler. Sen önce Amerika’ya gel dediler. Büyük laf edersen yedirirler. Büyük laf etmeyeceksin. İç politikada milleti kandırabilirsin ama dünyayı kandıramazsın. Uluslararası hukuku bilmeden dış politikayı oluşturamazsın. Dünyanın tepkisini çekip konuşuyorsun. Yanlış dış politika ülkelerin tarihinde ve halkların belleklerinde çok ciddi kırılmalara yol açar. Bu saatten sonra Mısır, Suriye, Irak halkıyla kaynaşmak zordur."

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın merhaba diyeceği bir komşusunun kalmadığını belirten Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Irak, Mısır, Suriye, İran kalmadı. İran’a gitti, bir gün İran’da beklettiler. Bizim tarihimizde bir ilktir. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı 1 gün bekletildi. Bu bir ayıp değil mi? Biz Suriye’ye, Mısır’a, Irak’a gidiyoruz. Biz dünyanın her yerine gideriz. Çünkü biz yiğit namuslu Türk halkını temsil ediyoruz. Biz halkların kardeşliğine inanmış CHP’yiz. Halklar kardeş olmalı, Ortadoğu’da bu coğrafyada Müslümanlar kardeş olsun diyoruz. Haclı seferlerini Keşiş Piyer başlatmıştı, bizim Keşiş de Recep Tayyip Erdoğan’dır. Mısır’da demokrasi olsun, özgür seçimler yapılsın isteriz, iki halkın kaynaşması gerekir diyoruz. Ama onlar darbeci dediler. AKP her darbeye karşı mı Afrika’da Fiji’de, Honduras’ta 2012’de Mali’de Moritanya da darbe odu, bunlarda tık yok. Nijerya’da darbe oldu, tık yok. Sudan’da Ömer El Beşir darbeyle geldi. 300 bin insanı öldürdü. 300 bin insanın katilini, 2 milyon 700 bin insanı yerinden eden, Uluslararası Mahkemede mahkum edileni Ankara’da konuk ettiler."

Haberin Devamı

CHP İLACI YAPIN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sabah kahvaltıda CHP, öğlen yemeğinde CHP, akşam yemeğinde CHP, rüyasında CHP gördüğünü belirten Kılıçdaroğlu, "İlaç firmalarına rica ediyorum. Allah aşkına bir CHP ilacı yapın da şu adama versin belki aklı başına gelir. Bize niye kızıyor. Müslüman kanı dökülmesin aracılık etme diyoruz, bize kızıyor. Yolsuzluk yama diyoruz bize kızıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin saygınlığını koru diyoruz bize kızıyor. Gençlik özgürlük ve demokrasi istiyor, gençlerin sesine kulak ver diyoruz bize kızıyor. Gençler sana diz çöktürdü sen gençlerin önünde mağlup oldun diyoruz bize kızıyor. Oysa biz ülkemizin çıkarlarını savunuyoruz demokrasi özgürlüğü savunuyoruz. Kadın erkek eşitliğini, gençlerin erken siyasete girmesini, gençlerin sesine kulak verilmesini, herkesin aşı işi olsun istiyoruz. Çiftçinin alın terinin karşılığı olmasını istiyoruz" diye konuştu.

İLGİNÇ PANKART

Kılıçdaroğlu’nun konuşma yaptığı alanın karşısındaki inşaat halindeki bir binada aday adaylarının yanı sıra açılışını yaptığı Çukurova Belediyesi’nin yeni hizmet binası ve kültür merkezinin yapımı için kesilen ağaçlarla ilgili, "Hizmet binası yapımında yüzlerce ağaç katlettik. Gururluyuz. direngezi" yazılı afiş dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!