Erdoğan’dan TESK Genel Kurulu toplantısında flaş açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2018 11:53

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TESK Genel Kurulu toplantısında konuştu. Erdoğan açıklamasında "Dün akşam imzaladım. Dövizle kira konusunu kökten çözüyoruz. İhracat ve ithalat gibi dışarı ile ilgili olmayan kimsenin yolu dövizle kesişmemeli" dedi. Erdoğan ayrıca "Şimdi ben buradan sesleniyorum" diyerek "İnanın bu dönemde döviz bahanesiyle sattıkları ürüne hiç alakası olmadığı halde zam yapanlar iflah olmayacaklardır. Helalı haramı ayırt etmeyenlerin iflah olması mümkün değil.  Hukuk sistemini çok kararlı çalıştıracağız. Bu bir kriz değil manipülasyondur. Sakın aldanmayın. Bu süreç atlatılacak" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekonomi yönetiminde serbest piyasa koşulları içinde hareket edeceklerini belirterek önümüzdeki dönemde dövizdeki hareketlilikle ilgili yeni adım atacaklarını belirterek çok önemli mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarından satırbaşları:

Kıymetli, yöneticiler esnaf ve sanatkar kardeşlerim. Szileri en kalbi duygularımla muhabbetle selamlıyorum. Esnaf ve sanatkarlar konfedarasyonunun 20, yılını kutluyorum.

Daha önce genel kurullarınıza başbakan sıfatıyla katılmıştım. Bilindiği gibi bizim geleneğimizde esnaf AHİ'dir. Kökeni kardeşlikten ve cömertlikten gelir. Toplumun birliğe ihtiyaç duyduğu her dönemde AHİ'ler devreye girmiştir. Bu yolun esası çok değil helalinden kazanmaktır. Ecdadımızın bu konu ile ilgili sayısız meseleleri, tavsiyeleri vardır.

Köksüz bir ağacın ayakta kalamayacağı gibi köksüz bir kurum da varlığını uzun süre sürdüremez. Yaşadığımız onca hadiseye rağmen zarar görmedik. Ülkemizin adı birileri tarafından sürekli olumsuzluklarla anılmaya çalışılıyor. Türkiye geçmişte yaşadığı kimi darbelere rağmen tercihini her zaman tekrardan demokrasi tarafından kullanan bir ülkedir. 

Haberin Devamı

Erdoğan’dan TESK Genel Kurulu toplantısında flaş açıklamalar


Türkiye'nin demokrasi konusunda herhangi bir eksiği yoktur.

Ülkemize yönelik gizli ve açık saldırıların serbest piyasa ekonomisi ile ilgisi yok. Bu yaşadıklarımız bize zorla yamanmak istenen, özel olarak üzerimize atılmaya çalışılan sahte bir dalgalanmanın ürünüdür.

Döviz kurundaki dalgalanma başta olmak üzere, ekonomimizi olumsuz yönde etkileyen tüm hadiseleri serbest piyasa çerçevesinin dışına asla çıkmadan çözmenin mücadelesini veriyoruz.

Zor dönemler, zor kararlar vermeyi ve uygulamayı gerektirir. Biz de ülkemizin içinden geçtiği dönemin nezaketine ve önemine uygun kararlar almaktan ve uygulamaktan asla çekinmiyoruz.

Kamu harcamalarında mümkün olan en yüksek tasarrufu gerçekleştirerek bütçe dengesine katkıda bulunacağız.

Döviz kurundaki dalgalanmayı önlemeye yönelik yeni adımlarımız olacak.

Dün akşam imzaladım. Dövizle kira konusunu kökten çözüyoruz. İhracat ve ithalat gibi dışarı ile ilgili olmayan kimsenin yolu dövizle kesişmemeli.

Merkez Bankası bağımsızdır. O kendi kararını kendisi alır. Ama bunun dışında özel sektöre ait bankalar. Bu bankalar da Merkez Bankası'nın kararına göre hareket ediyor. Faiz konusundaki hassasiyetim değişmedi.

Merkez Bankası faiz konusunda bağımsız ama özel bankalar neye göre hareket ediyor. Yüzde 50’lere varan faiz uygulamaları var.

Şimdi ben esnaf kardeşlerimize soruyorum Reel sektördeki yatırımcı yatırımını neye göre yapacak ve ya yeni bir yatırıma başlayabilir mi? Zaten özel sektör bankalarının bir çoğu kolay kolay bunlara kredi musluklarını böyle açmıyor. Ee Zaten yüzde 50’lere varan faiz oranları var. İçinizde böyle yüzde 50 kazanan var mı? Bu ancak esrar eroin tüccarlarında olur. Normalde olmaz. Bu gerçek ortada…

Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. 'Enflasyon sebeptir, faiz neticedir' diyorsan bu işi bilmiyorsun arkadaş.

TÜSİAD diyor ki faiz çok yüksek ben de diyorum ki bu yüksek faizi düşürelim.

O zaman faiz denen bu sömürü aracını kullanmaya asla aracı olamayacağız. 

Ben bugüne kadar Merkez Bankası'nın açıkladığı enflasyon tahminlerini tutturduğunu görmedim.

Haberin Devamı

Şimdi be buradan sesleniyorum. Bankalar kredi faizlerini aşırı şekilde yükselterek ve kredi musluklarını kısarak, reel sektör fiyatları şişirerek yangının üzerine adeta körükle giderlerse bundan herkes zararlı çıkar. inanın bu dönemde döviz bahanesiyle, dolarizasyonla sattıkları ürüne hiç alakası olmadığı halde bire 3, bire 5, bire 10 zam yapanlar iflah olmayacaklardır. Helalı haramı ayırt etmeyenlerin iflah olması mümkün değil.  Hukuk sistemini çok kararlı çalıştıracağız. 

Bu bir kriz değil manipülasyondur. Sakın aldanmayın. Bu süreç atlatılacak.

KAMU İHALELERİ
Piyasalar tarafından da yakından izlenen yatırımlar konusunda da çok önemli ilke kararlar aldıklarına dikkat çeken Erdoğan, "Elimizdeki kaynakları önceliği bitmeye en yakın projelere vererek çalışmaların ilerleme durumuna göre kademe kademe kullanacağız. Yüzde 100'e yakın hangi yatırım varsa önce
onları bitirmeye yüzde 50 üzerindekileri yavaş yavaş bitirmeye... Ancak ihalesi yapılmış daha henüz doğru dürüst başlanmamış projelere onları oturup konuşup onlara başlamayacağız. Onları şu anda bir kenara koyuyoruz. Zira şu andaki durum bunu gerektiriyor" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!