Erdoğan'dan, 'peşkeş'e tepki

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan, peşkeşe tepki
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan, Bakanlar Kurulu'nun bazı yeşil alanları turizm alanı ilan edip imara açmasına tepki gösterdi. Erdoğan, turizme açılan bölgelerde, siyasi kişilerin veya holdinglerin geniş arazileri bulunduğunu ileri sürdü.

Bakanlar Kurulu'nun Sarıyer, Beşiktaş ve Ataköy'deki bazı yeşil alanları ‘Turizm Alanı’ ilan edip, yapılaşmaya açmasına tepki gösteren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, ‘‘Masa başında İstanbul'a elbise dikiyorlar’’ diyerek, tüm sivil toplum örgütlerini karara karşı çıkmaya çağırdı.

Hükümetin bu kararının İstanbul halkının ortak mülkünü, özel çıkara peşkeş çekmeye yönelik olduğunu ileri süren Erdoğan, turizme açılan bölgelerde, siyasi kişilerin veya holdinglerin geniş arazileri bulunduğunu da ileri sürdü.

Sarıyer İstinye, Sarıyer Mavramoloz, İstinye Mirgül Mahallesi, Ataköy, Beşiktaş Kuruçeşme ve Serencebey'deki turizm alanları kararlarına karşı çıkan Erdoğan, Şişli Bomonti'deki bira fabrikası ile Beşiktaş Atik Ali Paşa Yalısı'nın bulunduğu bölgelerin turizm alanı ilan edilmesini ise olumlu karşıladı.

Kıyı ve parkları yapılaşmaya açan Bakanlar Kurulu kararının iptali için yasal yollara başvurulacağını belirten Erdoğan, Türk adaletinin ilgili mercilerini göreve davet ettiğini belirterek, ‘‘Buraları çok çok düşük rakamlarla alıyorlar. İmarı yok. Daha sonra ülkedeki o ekonomik güçlerine dayanarak, siyasi güçleri de araç olarak kullanmak suretiyle buralarda yaptırım uyguluyorlar, bire bin katlayan rantlar elde ediyorlar’’ dedi.

İşte turizm alanları

2634 sayılı Turizmi Teşvik Yasası uyarınca, Bakanlar Kurulu kararıyla 'Turizm Alanı' ilan edilen bölgeler şunlar:

Sarıyer Turizm Merkezi:

Planda, hayvanat bahçesi, park ve ağaçlandırma sahası olarak görülen alanın mülkiyeti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Uran Holding, Yaşar Erdem ve ismi belirlenemeyen bir vakfa ait.

Sarıyer Mavramoloz Turizm Merkezi:

SİT alanı olan bölge, planlarda orman ve günübirlik kullanım alanı olarak görülüyor. Mülkiyeti: Erdal Aksoy, Emperyal Otelcilik Turizm ve Tic. A. Ş. (Ömer Lütfü Topal), SS Uluyol Arsa ve Konut Yapı Kooperatifi, SS Fener Yapı Kooperatifi, Maliye, Pamukbank ve Menekşe Ailesi'ne ait.

İstinye Turizm Merkezi:

Planlarda, park ve spor alanı olarak görülen bölge, 1990 yılında da turizm alanı ilan edilmiş, ancak Büyükşehir Belediyesi'nin başvurusu üzerine, Danıştay, 1995 yılında turizm alanı kararını iptal etmişti. Mülkiyeti: Doğuş Holding ve Borsa'ya ait.

Ataköy Turizm Merkezi Z.Burnu bölümü:

Planlarda yeşil alan, konut alanı ve benzin istasyonu olarak görülüyor. Mülkiyeti: Emayetaş'a ait.

Beşiktaş Kuruçeşme Turizm Alanı:

Cemil Topuzlu Parkı'nın bulunduğu alan, planda, park ve turizm konaklama alanı olarak görülüyor. Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde yer alıyor. Mülkiyeti: TDİ, Akfil Holding, Akın Turizm ve Kayalar İnşaat'a ait.

Beşiktaş Atik Ali Paşa Yalısı:

Planda, Devlet Konukevi olarak görülüyor. Mevcut tarihi yapının korunması halinde turizm merkezi olmasına, Belediye de onay veriyor. Mülkiyeti: Maliye Hazinesi'ne ait.

Şişli Bomonti Turizm Merkezi:

Planlarda, pazar yeri, sağlık tesisi ve merkezi iş alanı olarak görülüyor. Belediye, alanın turizm merkezi olmasında sakınca görmüyor. Mülkiyeti: Bomonti Bira Fabrikası (TEKEL), Fransız Yetimhanesi, Maliye Hazinesi ve Yuda Leon Kandiyoti'ye ait.

Beşiktaş Sencerbey Turizm Merkezi

Planda yeşil alan, otel, okul sahası, yol ve konut alanı olarak görülüyor. Mülkiyeti: Conrad Otel, Hazine, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü,Yeditepe Beynelmilel Otelcilik Turizm A.Ş. ve Erdal Aksoy'a ait.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!