Erdoğan ve Gürtuna için rüşvet-zimmet soruşturması açılsın

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan ve Gürtuna için rüşvet-zimmet soruşturması açılsın
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2002 01:46

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna hakkında İstanbul Belediye Başkanlığı'ndaki iddialarla ilgili olarak soruşturma açılması talebiyle savcılığa başvurdu.

Kanadoğlu, Danıştay'a da başvurarak, Erdoğan ve Gürtuna'nın, TCK'nın 313. maddesindeki, ‘çete’ suçundan soruşturulmalarını engelleyen, ‘yetkisiz biçimde verildiğini’ ve ‘hukuken yok olduğunu’ savunduğu 2'nci Daire kararının da ‘yeniden incelenerek kaldırılmasını’ talep etti.

Kanadoğlu'nun, hukuk literatürüne geçecek nitelikteki, daha önce örneği bulunmayan iki talepli kararı 133 sayfa. Kararın sonuç bölümünde, Erdoğan'ın İstanbul belediye başkanlığı döneminde başlayan ve Gürtuna döneminde de devam eden ihale yolsuzluğu, çete, zimmet ve rüşvet iddiaları ile ilgili genel hükümlere göre soruşturma açılması talep edildi. Başsavcı Kanadoğlu, iddianameye benzeyen, sanıklar yönünden delillerin tek tek değerlendirildiği kararında, Erdoğan ve Gürtuna'nın eylemlerini, ‘yüz kızartıcı suç olduğunu ve 3628 sayılı yasaya göre, bu tür suçların soruşturma iznine’ tabi olmadığını ifade etti.

Karar işlem yapılmak üzere geçen Cuma günü, Danıştay 2'nci Dairesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Eyüp ve Üsküdar cumhuriyet başsavcılıklarına gönderildi. ‘Bilgi için’ de İçişleri Bakanlığı'na iletildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Kanadoğlu'nun bu başvurusu üzerine, soruşturma ve dava açma gibi ‘Takipsizlik’ kararı verme yolu da açık bulunuyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Kanadoğlu'nun hukuki görüşünü paylaşmaması halinde, Danıştay'ın Erdoğan ve Gürtuna ile ilgili dosyaları, ‘af yasasına ve zamanaşımına sokan kararını’ gerekçe göstererek, ‘Takipsizlik’’ verebileceği belirtiliyor.

Kanadoğlu'nun başvurusunun yerinde görülmesi halinde Erdoğan ve Gürtuna'nın hakkında İçişleri Bakanlığı'nın ‘soruşturma izni’ sürecine bağlı kalmadan önce soruşturma daha sonra yargılanman yolu açılabilecek. Yargılama, ağır ceza mahkemesinde yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!