Erdoğan Türk halkının ruhunu tam yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan Türk halkının ruhunu tam yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2004 02:02

Yunanistan'da pazar günü yapılacak seçimin güçlü adayı PASOK Lideri Papandreu konuştu: "Vatan haini dediler yılmadım. Türkiye ile sonsuza dek dost olmak istiyoruz."

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ve Atina Temsilcisi Nur Batur PASOK Lideri Yorgo Papandreu ile seçim otobüsünde konuştu. Papandreu, Başbakan olduktan sonra Türkiye ile dostluğu ilerleteceğini söyledi ve ‘‘Başbakan Erdoğan da Türk halkının ruhunu yakaladı’’ dedi.

Türkiye'yle yakınlaşma başlattığınız için size vatan haini diyenler var. Vatan haini damgasından korkmuyor musunuz?

Diyenler oldu ama yılmadım. Yakınlaşma politikasından hem Türkiye, hem de Yunanistan kazançlı çıkacak. Yunan halkı sorunlarımızı çözmemiz gerektiğine inanıyor.

Yunan halkı sizi ne kadar destekliyor?

Bu politikayı izlerken Yunan halkından destek aldım. Onlar da inandılar, amamuhalefet başlangıçta Türkiye'yle yakınlaşmaya kesinlikle karşıydı. Beni çok eleştirdiler. Artık evet demek zorunda kaldılar.

KARAMANLİS İNANMIYOR

YDP Lideri Karamanlis seçimi kazanırsa Türkiye'yle yakınlaşmayı sürdüreceğini söylüyor.

Evet söylüyor ama ne kadar inanıyor? Ne kadar inandıkları konusunda kuşkularım var. Bu politikayı uygularken kişisel olarak çok çaba harcadım. Biz Türkiye'yle sonsuza kadar dost olmak istiyoruz. Buna inanıyoruz.

Size vatan haini dedikleri anlarda ‘keşke bu politikayı izlemeseydim’ dediğiniz oldu mu?

Hayır. Hiç vazgeçmedim ve pişman da değilim. Yunan halkı bu politikadan gurur duyuyor. Yunan halkı, Türk halkıyla dost olmak istiyor. Bence artık bu halkın bize verdiği bir görev. Yeni nesil dost olmak istiyor. Türkiye'yle ilgili kitaplar yayınlanıyor. Ortak müzik çalışması yapılıyor. Türk yemekleri çok popüler oldu. Her yerde Türk ve Yunan yemek kitapları satılıyor.

Yeni açılan Türk restoranı çok popüler. Siz de gittiniz mi?

Tabii ki Tike Kebapçısı’na gittim.

Pazartesi günü ilk işiniz ne olacak?

PAZARTESİ İLK İŞ
KIBRIS

İlk önceliğim seçimi kazanmak olacak.(kahkahalar) Sonra Kıbrıs'ta çözüm. Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulmamız gerekiyor.

Kıbrıs için Türkiye ve Yunanistan masaya oturursa, çözüm için ne yapacaksınız?

Biz Kıbrıslı Rumlarla yakın işbirliği içinde olacağız. Kıbrıs'ta işleyebilir bir çözüm olmasını istiyoruz. Bulunacak çözüm mutlaka AB içinde işlemeli.

EĞİTİM BÜYÜK HEDEFİM

İçte de önceliğiniz ne?

Olimpiyatlar var. Yunanistan için büyük bir görev.

Ya yolsuzluk iddiaları?

Yolsuzluk ne yazık ki toplumun her alanında görülüyor. Yolsuzlukla bürokrasiyi azaltıp mücadele edeceğim.

PASOK eğitim ve sağlık alanına gerekli yatırımları yapmamakla eleştiriliyor.

Kalkınma hızı çok yüksek ülkeyiz. Emeklilere ve fakirlere yardım paketleri hazırladık. Sosyal sigorta sistemini de güçlendireceğiz. Yunan toplumunu bilgi toplumuna dönüştüreceğiz. Savunma harcamalarını kesip, eğitime, sağlığa ve diğer sosyal alanlara kaynak aktaracağız.

SAVUNMA HARCAMALARI

Simitis döneminde savunma harcamalarında kesintiye gittiniz. Önümüzdeki 4 yıl daha da kesinti yapmayı mı hedefliyorsunuz?

Türkiye'yle savunma harcamalarında karşılıklı indirimi teklif ettim. Dışişleri Bakanı Gül ilke olarak olumlu yanıt verdi. Türkiye ve Yunanistan silahlanmaya en yüksek bütçeyi ayıran iki ülke. Birbirimizi daha iyi anlamaya başladığımıza göre, savunma bütçelerinde karşılıklı kesinti yapabileceğimiz kanısındayım.

Başbakan Erdoğan hakkında ne düşünüyorsunuz?

Başbakan Erdoğan'la ilişkilerimiz çok iyi. Türkiye'de bir değişim başlattığına inanıyorum. Ayrıca, bir din partisinin reform partisi olabileceğini de gösterdi. Dine ağırlık veren bir partinin fanatik olması gerekmiyor. Avrupa'da da Hıristiyan Demokrat partiler var, ama onlar da Hıristiyan fanatizmini temsil etmiyor. Erdoğan Türk toplumunun ruhunu yakaladı.

Erdoğan'ın AB hedefi için attığı adımları destekliyor musunuz?

Türkiye'nin Avrupa sürecinde ilerlemesi büyük önem taşıyor. Destekliyoruz. Erdoğan'ın AB'de büyük fırsat yakaladığına inanıyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!