Erdoğan: Mahkeme Anayasa’nın üstünde değildir

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Mahkeme Anayasa’nın üstünde değildir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2008 00:00

Anayasa Mahkemesi’nin türbanla ilgili gerekçeli kararı Başbakan Tayyip Erdoğan’ı kızdırdı.

Erdoğan, Yüksek Mahkeme’ye "Anayasa Mahkemesi Anayasa’nın üstünde değildir. Milli irade yorumu hoş değil. Milli iradenin üstünde irade tanımıyoruz" diye tepki gösterdi.

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin Anayasa Mahkemesi’nin hem AKP, hem de türban ile ilgili gerekçeli kararlarına ilişkin görüşünü sorması üzerine şunları söyledi: "700 sayfayı aşkın gerekçeli bir karar. MYK’da bir ekip oluşturduk, bunlarla ilgili çalışma yapacak. Hiç kimse fikirlerinden dolayı kınanmamalı, farklı inanç ve yaşam tarzları nedeniyle dışlanmamalı. İşte ancak bu şekilde Atatürk’ün ifadesiyle ’Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ bireyler yetiştirebiliriz. İşte o zaman üniversitelerimiz asli görevlerini yerine getirebilir. Bizler milli iradenin üstünde bir irade tanımıyoruz. Ama tabii bu gerekçeli karara, milli iradeyi bu şekilde bir atıfla bir yorumlama var. Bu hiç hoş değil. Özellikle uzlaşmadan bahsediyor, yani 411 milletvekili 550 kişilik parlamento içinde bir uzlaşmayı oluşturmuyor mu? Böyle bir anlayış olmaz. Bu karar, parlamentonun yetkilerini de dışlayan bir karar olması sebebiyle milli egemenlik noktasında da tartışılacaktır. Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın üstünde değildir. Anayasamızın amir hükmü noktasında, temel hak ve özgürlükler hep kanunla belirlenir, yorumla değil."

Toptan devreye girsin

Bu arada AKP, Anayasa değişiklikleri konusunda topu TBMM Başkanı Köksal Toptan’a attı. Erdoğan başkanlığında önceki akşam toplanan MYK’da, "Kararın muhatabı biz değiliz yasama organı" denilerek, Toptan’ın devreye girmesi istendi. MYK’da, önümüzdeki dönem için düşünülen parti kapatmayı zorlaştırma da dahil yeni Anayasa değişikliklerini araştırmak üzere kurulan komisyonda da Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!