Erdoğan’la görüşüp TBMM Başkan adaylığını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan’la görüşüp TBMM Başkan adaylığını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2009 00:00

4 Ağustos’ta yapılacak Meclis Başkanlığı seçimi için adaylığını açıklayan ilk kişi AKP Ankara Milletvekili Salih Kapusuz oldu.

TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun ardından Kapusuz da Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüşerek Meclis Başkanlığı’nı istedi. Kapusuz, Erdoğan’dan grubun gerçek beklentisini yansıtacak demokratik bir yarışa izin vermesini istedi. Kapusuz aday olmak üzere çalışmalara başladığını dün açıkladı. Başbakan’la görüştüğünü, ancak ikili görüşmenin ayrıntılarını anlatamayacağını belirten Kapusuz, "Adaylık çalışmalarına başladım" dedi. Kapusuz, destek istediği milletvekillerine, CHP ve MHP milletvekilleriyle temasta olduğunu ve bu partilerden de destek alacağını savundu.

Grup kararı olmuyor

Erdoğan, gelecek hafta cuma günü AKP Genel Merkezi’nde yapacağı toplantıda, yeni Meclis Başkanlık Divanı’nın oluşumuyla ilgili milletvekillerinin görüşlerini alacak. Meclis İçtüzüğü’ne göre parti grupları Meclis Başkanlığı için aday gösteremiyor ve bu konuda grup kararı alınmıyor. Bu nedenle AKP Grubu’nda bir oylama yapılmayacak. Ancak Erdoğan’ın açıklayacağı isme parti grubunun da büyük oranda destek vermesi bekleniyor.

Rekor halen Toptan’da

Adayların seçilebilmek için ilk 2 turda en az 367 oy alması gerekiyor. 3’üncü turda ise katılanların salt çoğunluğu aranıyor. Toptan, 2007’deki seçimde CHP’nin desteğiyle ilk turda 450 oyla seçilerek bugüne kadar en fazla oyu alan Meclis Başkanı oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!