Erdoğan: Kıbrıs'ta çözümün yeri bellidir

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Kıbrısta çözümün yeri bellidir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2009 20:17

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs'ta, adil ve kalıcı bir çözümün kıstaslarının belli olduğunu belirterek, “Çözümün yeri bellidir. Kimse çözümün yerini, BM dışında aramasın” dedi.

Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu ile yaptıkları görüşmenin ardından Başbakanlık Merkez Bina'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Eroğlu'nun, başbakan olarak seçildikten sonra ilk resmi ziyaretini Anavatan'a gerçekleştirmesi sebebiyle duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, Eroğlu hükümetinin Cumhuriyet Meclisi'nden güven oyu almış olmasından dolayı da tebrik etti.

Eroğlu'nun, başbakanlık konusunda bir hayli deneyimli olduğunu belirten Erdoğan, “Kendilerini bu süreçte de başarı temennisiyle kutluyorum. Türkiye olarak bizler, Kıbrıs Türk halkının özgür iradesiyle oluşan hükümetle, her zaman olduğu gibi yakın işbirliği ve dayanışma içinde olacağımızı ifade etmek isterim” dedi.
Eroğlu ile Kıbrıs konusunda çok faydalı görüşmeler yaptığını anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Zira, Kuzey, Güney arasındaki görüşmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. Gündemimizin ana başlığını KKTC'nin kendisi teşkil etmektedir. şu anda dünyadaki sıkıntıları birlikte görüşme fırsatımız oldu. Bunların değerlendirmesini yaptık.

Özellikle de bölgemizde barış ve istikrarı hakim kılmak için kararlılıkla gösterilmekte olan çabanın, bundan sonra da devamı konusunda neler yapabileceğimizi müzakere ettik.

Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması, her şeyden önce Doğu Akdeniz'de, huzur, güven, istikrar ve özellikle de refaha önemli katkılar sağlayacaktır. Bundan sonra da Ada'da taraflar değil, tüm uluslararası toplum bundan yarar görecektir diye inanıyoruz. Bunu da dünyanın değişik ülkelerine yaptığımız ziyaretlerde, eğer önce kendi iç meselelerimizi uluslararası boyuta taşımak için bu görüşmeleri yapıyorsak, ikinci gündem maddemiz muhakkak Kuzey
Kıbrıs'tır. Bunu görüşüyoruz, bunu oralarda gündeme taşıyoruz. Bunun da faydalarını hamdolsun, son 5-6 yıl içinde açık bir şekilde gördük.
Adil ve kalıcı bir çözümün kıstasları bellidir, çözümün yeri bellidir. Kimse çözümün yerini, BM dışında aramasın. Bizim düşüncemiz budur. BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde her zaman söylediğimiz gibi iki kesimlilik ve siyasi eşit ilkelerine dayalı, eşit statüye sahip, iki kurucu devleti içeren yeni bir ortaklık çerçevesinde gerçekleşecektir. bunun dışında bir şey düşünmedik, düşünmüyoruz.

Elbette garanti ve ittifak anlaşmaları, ulaşılacak çözüm kapsamında da devam edecek. Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi devam edecektir.”

“RUMLAR İLE EŞİT STATÜYE SAHİP OLMA KARARLILIĞI”

Türkiye'nin, Kıbrıs Türk halkının kendi kurucu devletinin toprakları üzerinde, kendini yönetme ve Ada'da kurulacak yeni ortaklıkta Rumlar ile eşit statüye sahip olma kararlılığını paylaştığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

“Varılacak anlaşmanın, AB içinde hukuki yollarla aşındırılmasının önüne geçilmesine büyük önem veriyoruz. AB Adalet Divanı'nın son Orams kararı, bu durumun arz ettiği hayati önemi, şüpheye yer bırakmayacak şekilde bir defa daha ortaya koymuştur.

Adil ve kalıcı bir çözüm sağlanması için ciddi fedakarlıklar yapmaktan çekinmemiş ve Kıbrıs Türklerine uygulanan haksız ve vicdan ölçülerine sığmayan kısıtlamalar ne yazık ki bugün hala devam etmektedir.

Dünyanın hiçbir yerinde, Kuzey Kıbrıs'a uygulanan, Kuzey Kıbrıs'a reva görülen, adil olmayan uygulamalar, hiçbir ülkeye reva görülmemiştir. Her gittiğimiz yerde bunu da dillendiriyoruz. Burası bir uyuşturucu merkezi mi, burası bir terör bölgesi mi? Neden bu adaletsiz yaklaşımı sürdürüyorsunuz. Bunu sürekli olarak hep istedik, hep anlattık. Er ya da geç buradaki adil ve kalıcı kapsama dayalı çözüm, bizim de şüphesiz ki olumlu yaklaşımımızı sağlayacaktır. Türkiye olarak bu çelişkinin, süratle giderilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Kıbrıs'ta çözümün, barışın da istikrar ve huzurun da anahtarı, KKTC'nin ekonomik ve sosyal bakımdan güçlenmesi ve halkın refah seviyesinin de artmasıdır. Hükümetimiz, önümüzdeki dönemde de hukukunun muhafazası, daha huzurlu ve müreffeh bir hayat sağlaması için her türlü katkıyı sağlamaya devam edecektir.”
Başbakan Erdoğan, Eroğlu ve heyetini Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti tekrarlayarak, “Bundan sonraki süreçte KKTC'de yapacakları çalışmaların başarılarla dolu olmasını temenni ediyorum. Birlik ve beraberlik içinde aydınlık yarınlara Kuzey Kıbrısımızı taşımalarını kendilerinden özellikle rica ediyorum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!