Erdoğan ile Merkel'in görüşmesi sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan ile Merkelin görüşmesi sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2015 17:44

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesi sona erdi.

Haberin Devamı

Beşiktaş’taki Mabeyn Köşkü’nde planlanandan yaklaşık 25 dakika gecikmeli başlayan görüşme için ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan geldi. Erdoğan’dan yaklaşık 1 saat sonra 16.25’de ise Merkel, köşke geldi.

Görüşme sonrası ikili, kameralar karşısına geçerek soruları yanıtladı. İşte Merkel'in açıkalamasından satır başları:

Önemli konu başlıklarından biri Mültecilerin Türkiye’deki ve batıdaki yönelişidir. Bu konuda külfet paylaşımı üzerinde değerlendirmemiz oldu. Türkiye’nin bu konuda üstlendiği yük konusunda kendileri Türkiye’ye yardımcı olmamız gerekir dediler. Ayrıca terör örgütlerine karşı birlikte hareket etmemiz gerektiği üzerinde durduk. Ayrıca fasıllar üzerinde konuşma fırsatımız oldu. 15,17, 23 ve 24 ve 31’inci fasıllar üzerinde değerlendirme yaptık.

Haberin Devamı

Çok teşekkür ediyorum fırsat için. Ziyaretin çok faydalı geçtiğini belirtmek istiyorum.

Özellikle terörle mücadele konusunu değerlendirdik. Suriye’de bir siyasi çözümü gerekliliğini ele aldık. Bu konuları daha sonra da görüşmek üzere mutabık kaldık. Biz burada özellikle Suriye’deki iç savaş konusunu ve Irak’taki şartları görüşerek şunu da konuştuk: Türkiye’nin 2 milyon mülteciyi kabul ederek güç bir görev üstlendi.

Bir mülteci hareketinin olduğunu ve çoğalabileceğini ve bu hareketin Türkiye üzerinden Avrupa’ya akacağını da görüyoruz. Bu konuda Türkiye’ye destek verilmesi gerektiğini savunuyoruz.

Türkiye ve AB daha yoğun ve işbirliği içine girme gerektiği konusunda mutabık kaldık.

Vize konusu ve geri kabul anlaşması olsun bu konulara bir hızlandırma gerektiği konusunda bir mutabakata vardığımız konusunda anlaşmaya vardığımızı belirtmek isterim.

Bir takvim oluşturarak, bir takvim geliştirerek biz de Almanya olarak destek vereceğimizi belirtti. Böyle olması gerektiğini belirttim.

İkili görüşmeleri süreç olarak değerlendirdik. Birçok çalışma grubu oluşturulacak. Bir sonraki buluşmamız Antalya’da G-20 zirvesinde olacak.



BAKMADAN GEÇME!