Erdoğan Harrazi ile bölgesel sorunları görüştü

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan Harrazi ile bölgesel sorunları görüştü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2004 14:03

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi ile yaptığı görüşmede, bölgesel konular ile terör ele alındı.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, Azadi Oteli'nde gerçekleşen görüşmede, Başbakan Erdoğan, İran ile terör konusunda yapılan işbirliğine vurgu yaparak, ilişkilerin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

IRAK

 

Irak'ın doğal zenginliklerinin halkı tarafından kullanılmasını, etnik bir grubun başka bir grup üzerinde üstünlük kurmaması gerektiği yönündeki Türkiye'nin tezlerini Harrazi'ye anlatan Erdoğan, Filistin-İsrail sorununu da gündeme getirdi. Erdoğan, İsrail'in, Gazze'den “ortalığı yakıp yıkmadan çekilmesi gerektiğini” belirtti.

  

Haberin Devamı

KIBRIS

 

Kıbrıs ile ilgili gelişmelere de değinen Erdoğan, KKTC'ye İran'dan üst düzey ziyaretler beklediğini kaydetti.

  

OLUMLU İLİŞKİLER

 

İran Dışişleri Bakanı Harrazi de iki ülke ilişkilerinin olumlu bir şekilde gelişmesinden duyulan memnuniyeti ifade ederek, “iki ülke arasında bundan önce yaşanan yanlış anlamaların ortadan kalktığını” söyledi.

 

İki ülke arasında hiçbir siyasi sorun bulunmadığını belirten Harrazi, Türkiye ve İran'ın terörden çok çektiğini, bu konudaki hassasiyeti bildiklerini anlatı. Harrazi, terörü oluşturan düşünce ikliminin ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti.

  

EL KAİDE

 

Terör örgütü El Kaide'nin gelişmesinde ABD'nin de sorumluluğunun bulunduğunu ve bu ülkenin Halkın Mücahitleri Örgütü ile anlaştığını öne süren Harrazi, El Kaide'nin Batı'da da örgütlenmeye başladığını iddia etti.

 

IRAK

 

Harrazi, ABD'nin, Irak'ı işgalinden sonra terör gruplarının bölgede çok daha elverişli bir faaliyet ortamı bulduğunu ifade ederek, Irak'taki Geçici Hükümete adil ve demokratik bir seçim için yardımcı olunması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

  

FİLİSTİN SORUNU

 

Görüşmede, İsrail'i de eleştiren Harrazi, İsrail'in Kuzey Irak'taki Kürtler arasında 1960'lardan beri bazı çalışmalar yürüttüğünü, bu çalışmaların bugün de sürdüğünü ifade etti. Harrazi, ”İsrail, ABD'den başka kimseyi dinlemez” ifadesini kullandı.

  

AFGANİSTAN

 

Harrazi, Afganistan'da uyuşturucu ticareti ve bölgenin yeniden yapılandırılması sorunu giderilmeden barış ortamının sağlanmasının zorluğuna işaret etti.

  

KKTC halkının çektiği zorluğun farkında olduklarını dile getiren Harrazi, bir KKTC parlamento heyetinin de yakın bir tarihte Tahran'ı ziyaret edeceğini söyledi.

  

ORTAK İŞ

 

Türkiye ile İran'ın bölgesinde müşterek iş yapabileceğini ifade eden Harrazi, Türkiye'nin farklı biçimde de olsa “demokrasiyi uyguladığını” belirtti. Harrazi, “Burada işlerin yürümesinde dengeleri gözetmek zorundayız. Bütün demokratik ülkelerde kendi demokrasilerine göre organlar vardır. Bunlar arasındaki dengeyi gözetmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

  

HELVA USTASI

 

Erdoğan'ın, görüşmenin sonunda, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde atılacak adımları anlatırken, “Un, şeker var. Neden helva yapamıyoruz? Usta yok herhalde” demesi üzerine Harrazi, “Tam tersine çok fazla usta işe karıştığı için” karşılığını verdi.

 

IRAK'TA İŞGALCİLERİN YANLIŞ POLİTİKASI

 

Bu arada Harrazi, Erdoğan ile görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak'taki gelişmeler ve işgalcilerin yanlış politikaları nedeniyle bu ülkenin karşı karşıya kaldığı sorunların yanı sıra Afganistan ve Filistin konularını ele aldıklarını belirtti.

  

YATIRIM FIRSATLARI

 

Görüşmede, iki ülke arasında ekonomik alanda yaratılan ticari fırsatlar ve yatırım konularının da ele alındığını kaydeden Harrazi, Türkiye ile İran arasında siyasi ve ekonomik alanda elde edilen yakınlık ve dayanışmanın daha fazla işbirliğini sağlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

  

Harrazi, Uluslararası İmam Humeyni Havaalanı'nda Tepe-Akfen konsorsiyumunun durumunun hangi aşamada olduğunu görüştüklerini ve bu konunun çözülmesini umduklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!