Erdoğan, Gazprom Başkanı ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan, Gazprom Başkanı ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2014 17:19

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1 Aralık’ta Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi Rusya enerji devi Gazprom Başkanı Aleksey Miller’i kabul etti. İkili enerji ilişkilerinin ele alındığı görüşmeye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.

Haberin Devamı

Gazprom basın bürosundan yapılan açıklamada, “İstanbul’da Gazprom Başkanı Miller’le Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Enerji Bakanı Yıldız arasında görüşme gerçekleştirildi. Taraflar, doğalgaz alanındaki tüm ikili işbirliği konularını müzakere etti.” denildi.
Gazprom, Türkiye’nin Almanya’dan sonra Rusya’dan en çok doğalgaz ithal eden ülke olduğunu, 2013’de Türkiye’nin 26,7 milyar metreküp doğalgaz ithal ettiğini belirtti.

Türkiye ile Rusya arasında doğalgaz alanındaki işbirliği 1984 yılında Türkiye ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği arasında imzalanan doğalgaz sağlanmasına yönelik anlaşmayla başlamıştı.

Türkiye ve Rusya arasında doğalgaz konusunda 3 temel sorun bulunuyor. Bunlardan ilki 1 Ocak 2015’de doğalgaz anlaşmasını revize hakkına sahip olan Türkiye fiyatlarda indirim talep ediyor. Türkiye’ye sevk edilen doğalgazın vergilendirilmesi ve petrol varil fiyatlarının düşmesi nedeni ile Gazprom’un indirim talebine beklenen karşılığını veremeyebileceği kaydediliyor.

İkinci sorun ise Türkiye’nin Mavi Akım üzerinden ek 3 milyar metreküp doğalgaz talebi. Ankara ek arzı 1 Ocak 2015’den itibaren almaya hazır olduğunu ilan etti. Ek yatırım, yeni anlaşma ve fiyat fizibilite çalışmalarını gerekçe gösteren Moskova talebin 2016 başında karşılanabileceğini ifade ediyor.

Üçüncü sorun ise Batı Hattı’ndan gelen doğalgazda son 3-4 haftadır yaşanan kesinti. Türkiye’nin Batı Hattı’ndan günlük alması gereken 42 milyon metreküplük doğalgaz miktarı 26 milyon metreküp seviyelerinde gerçekleşiyor. Bakan Yıldız, Moskova temaslarında özellikle kış aylarında miktarın kontrat seviyesine çıkarılmasını talep etti. Moskova kesintinin teknik nedenlerden kaynaklandığını belirtiyor.

Türkiye halen Mavi Akım üzerinden 16 milyar metreküp, Batı Hattı’ndan da 10 milyar metreküp doğalgaz alımı yapıyor. Türkiye’nin 2015 için planı BOTAŞ ve özel sektör aracılığı ile Rusya’dan 30 milyar metreküp doğalgaz alımı yapmak. Türkiye toplam yıllık 48-49 milyar metreküp doğalgaz tüketimi gerçekleştiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!