Erdoğan: Aşırılar dünyayı krize sürüklüyor

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Aşırılar dünyayı krize sürüklüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2007 12:05

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bir yanda dini değerler adına yapıldığı iddia edilen terörist eylemler, öte yandan farklı gördüğü her şeyi ve herkesi, öteki olarak tanımlayan aşırılık yanlıları dünyayı küresel bir krize itmeye çalışmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Medeniyetler çatışması türü senaryoların üretilmesine yol açan bu eğilimlerin dünya barışına katkı yapmadığını ve herkesi sonu olmayan karanlık bir dehlize çektiğinin açık olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “İşte Türkiye'nin AB'ye katılması yaklaştıkça medeniyetler çatışması gibi felaket senaryoları da boşa çıkmaktadır” diye konuştu.

Erdoğan, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen Afrika Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları 8. Zirvesi'nin açılışında bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, özellikle, “Batı ile İslam dünyası arasında giderek derinleşme eğilimi gösteren fay hattına” dikkati çekmek istediğini dile getiren Başbakan Erdoğan, “Bir yanda dini değer adına yapıldığı iddia edilen terörist eylemler, öte yandan farklı gördüğü her şeyi ve herkesi, öteki olarak tanımlayan aşırılık yanlıları dünyayı küresel bir krize itmeye çalışmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

MEDENİYETLER İTTİFAKI

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Neticede 'medeniyetler çatışması' türü senaryoların üretilmesine yol açan bu eğilimlerin dünya barışına katkı yapmadığı ve hepimizi sonu olmayan karanlık bir dehlize çektiği açıktır. Bu gidişatı durdurmak ve ortak aklın, mantığın ve sağduyunun egemen olmasını sağlamak zorundayız. İşte Türkiye'nin AB'ye katılması yaklaştıkça medeniyetler çatışması gibi felaket senaryoları da boşa çıkmaktadır. Medeniyetler ittifakının, dolayısıyla barış içinde bir arada yaşamanın önemi daha da iyi anlaşılmaktadır.

Bu bakımdan İspanya ile yürüttüğümüz Medeniyetler İttifakı Girişimi böyle bir amaca hizmet etmektedir. Biz bu girişime, '21. yüzyılın küresel barış projesi' diyoruz. Farklı kültürler ve dinler arasındaki ortak değerleri öne çıkarmak suretiyle küresel planda kapsamlı bir işbirliği, barış ve uyum ortamı oluşturmayı amaçlıyoruz. Medeniyetler arasında hiyerarşi olmadığını her toplumun tarih boyunca insanlığın gelişimine kendi özgün katkısını yaptığını söylüyoruz.”

BARIŞ VE HUZUR DOLU BİR DÜNYA

Bu yönde atılabilecek somut adımları belirlemek üzere de farklı kültür ve dinleri temsil eden 20 saygın şahsiyetten oluşan yüksek düzeyli bir grup aracılığı ile kapsamlı bir eylem planı hazırlandığını anımsatan Başbakan Erdoğan, Medeniyetler İttifakı Girişimi'nin, benzerlerinden farkının ve en önemli katma değerinin, “bu eyleme dönük niteliğinin bulunması” olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Erdoğan, “Afrikalı değerli devlet adamı” olarak tanımladığı eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a da bu girişimi himayesinde başlattığı için teşekkür ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eylem planı, gençlik, göç, eğitim ve basın ana başlıkları altında bir dizi önerileri içermektedir. Bu önerilerin ne şekilde hayata geçirilmesi konusunda çalışma yapılıyor ve yeni BM Genel Sekreteri Banki Moon'un önderliğinde en isabetli şekilde gerçekleştireceğiz. Mümkün olduğu kadar çok sayıda ülkenin bu sürece destek vermesi bu tarihi fırsatın değerlendirilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Hep birlikte bu ideal etrafında toplanmamız ve gayretlerimizi bu yönde yoğunlaştırmamız, gelecek nesillere barış ve huzur dolu bir dünya bırakabilmemizin en etkin yolu olacaktır.”

MODERN DÜNYANIN ACILARI

Afrika'nın, insanlık tarihinin en kadim medeniyetlerine beşiklik eden bir kıta olduğunu, modern dönemin en büyük acılarını da bu eşsiz kıtanın insanlarının yaşadığını dile getiren Başbakan Erdoğan, “Küreselleşmenin, insanlık olarak refah ve adalet arayışımıza yapacağı katkıyı da Afrika katısındaki gelişmeler belirleyecektir” dedi. Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Afrika ortak geleceğimizin merkezindedir. Afrika'nın başarısı, insanlığın başarısı olacaktır. Son dönemde, bu kıtada gördüğümüz canlanma hepimiz için bir umut kaynağıdır. Afrika Birliği örgütün bu canlanmanın sürükleyici gücüdür. Sizlerin etkin liderliğinde Afrika kıtası, 21. yüzyılın önemli çekim alanlarından biri olacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!