Erdoğan’a hakaret ve tehditten gazeteci Mine Bekiroğlu'na 5 ay hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan’a hakaret ve tehditten gazeteci Mine Bekiroğluna 5 ay hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2015 13:17

ADANA’da yerel gazeteci 28 yaşındaki Mine Bekiroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Başbakanlığı döneminde sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta tehdit ettiği suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında 5 ay hapis cezasına çarptırıldı, ancak hükmün açıklanması kararı geri bırakıldı.

Haberin Devamı

Kentteki yerel bir gazetede çalışan Mine Bekiroğlu, Facebook’taki hesabından paylaşımlarından dolayı 15 Şubat 2014’te Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince gözaltına alındı. Bilgisayarı incelemeye alınan Mine Bekiroğlu, sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Mesajların içeriğinde hakaret bulunmadığını savunan Bekiroğlu, "Bu cümlelerin hakaret değil yorum ve eleştiri içerdiğini düşünüyorum. Gezi Parkı eylemlerine katılmıştım. Güzelyalı Mahallesi’nde eylem sırasında otomobilin teybinden İstiklal Marşı çalmıştık. Eyleme karşı olanlar arabamızın camını kırdılar. Ben de bu duruma dayanarak paylaşımlarda bulunmuştum" dedi.

Cumhuriyet Savcısı, gazeteci Bekiroğlu hakkında ’Sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret ve tehdit’ suçundan 1 yıldan az olmamak üzere 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. Adana 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün ilk duruşmasına çıkan Mine Bekiroğlu’nu geçen dönem Adana Barosu Başkanlığı’nı yapan avukat Aziz Erbek savundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı olarak aynı zamanda AK Parti Çukurova İlçe Başkanı olan Ramazan Çırak katıldı.

İlk duruşmada kararını açıklayan hakim, yaptığı paylaşımı nedeniyle Bekiroğlu’nu, 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Mine Bekiroğlu’nun cezasını ’iyi halden’ 5 aya düşüren hakim, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Erdoğan, hakaret davasına müdahil oldu

İZMİR'de geçen yıl Konak Saat Kulesi önünde Berkin Elvan'ı anan 2 kişinin dönemin Başbakan'ı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettikleri iddiasıyla yargılanadıkları davaya devam edildi. Erdoğan, davaya müdahil oldu. Erdoğan, aynı eylemde yer alan 11 lise öğrencisi hakkında Çocuk Mahkemesi'nde açılan davaya da müdahil olmuştu.

Davaya konu olan olay, geçen 13 Mart'ta Konak Meydanı'ndaki Saat Kulesi önünde meydana geldi. Yere serdikleri Berkin Elvan'ın fotoğrafı ve yüzlerine taktıkları maskeyle bir grup lise öğrencisi oturma eylemi yaptı. Lise öğrencileri hep bir ağızdan 'Berkin Elvan ölümsüzdür' ve 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganları attı. Polis, önce öğrencilere müdahalede bulunmadı.

Haberin Devamı

İddiaya göre daha sonra öğrenciler, o zaman Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet aleyline sloganlar attı. Polis, bu sloganlarla ilgili '155 Polis İmdat' hattına çok sayıda şikayet geldiği gerekçesiyle gençlerin önce kimliklerini topladı, daha sonra da gözaltına aldı. İşlemlerin ardından adliyeye sevk edilen 11 lise öğrencisi ile yaşları büyük olan Yağmur G. ve Sercan Ö., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Soruşturmayı yürüten iki ayrı savcı 11'i lise öğrencisi 13 kişi hakkında "Kamu görevlisine alenen hakaret" suçundan 1-3'er yıl hapis cezası istemiyle 4'üncü Çocuk ve 27'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde ayrı ayrı dava açtı.
Yağmur G. ve Sercan Ö.'nün tutuksuz yargılandığı 27'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davaya bugün devam edildi. Duruşmaya sanık Sercan Ö., avukatı İlhan Gül Kireçkaya ile sanık Yağmur G., katıldı. Hakim Dr. Fuat Şenoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ali Özkaya'nın celse arasında dava dosyasına vekalet ile dilekçe gönderip, katılma talebinde bulunduğunu belirtti. Hakim Şenoğlu, avukat Kireçkaya ve sanık Sercan Ö., katılma talebiyle ilgili diyeceklerini sordu. Avukat Kireçkaya ve sanık Sercan, dilekçede yer alan aleyhte konuları kabul etmediklerini, katılma talebiyle ilgili takdiri mahkemeye bıraktıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Hakim Fuat Şenoğlu, müşteki Recep Tayyip Erdoğan'ın suçtan zarar görme ihtimaline karşı CMK'nun 238'inci maddesi uyarınca 'davaya katılan' olarak, usulüne uygun vekaletname gereğince Ankara Barosu avukatlarından Ali Özkaya'nın katılan vekili olarak duruşmalara kabulüne karar verdiğini söyledi.

Hakim, sanık Yağmur G., ile diğer sanığın avukatı İlhan Gül Kireçkaya'nın TCK'nın 124 /4 maddelerinin (Cezanın üçte bir artırılma ihtimali ne karşın 1,5 yıl ile 4,5 yıl arası) uygulanması ihtimaline karşı ek savunma hakkı verildiğini, savunma yapıp yapmayacaklarını sordu. Sanık Yağmur G., ek savunma için süre istemediğini, eski savunmasını tekrarladığını, sanık Sercan Ö.'nün, avukatı Kireçkaya ise esas hakkındaki savunmalarında bunu değerlendireceklerini, bu yüzden savunmalarını hazırlamak için ek süre istediklerini talep etti. Hakim, duruşmayı karar için ertedeledi.

Haberin Devamı

İzmir 4'üncü Çocuk Mahkemesi'nde yargılanan yaşları 18'den küçük 11 lise öğrencisiyle ilgili davaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müdahil olmuştu. Geçtiğimiz gün yapılan duruşma ertelenmişti. (Bahri KARATAŞ/İZMİR - DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!