'Erbakan Yasası' Bakanlar Kurulu'nda

Güncelleme Tarihi:

Erbakan Yasası Bakanlar Kurulunda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2000 00:00


Necmettin Erbakan'ı cezaevine girmekten kurtaracak yasa tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı.
Haberin Devamı

İmzaya açılan 4454 Sayılı Basın Ve Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava Ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı yasalaşırsa, TCK'nın 312. Maddesi'nin mahkum olan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın da cezası erteleneceğinden cezaevine girmeyecek.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, yasa tasarısına Erbakan açısından değil, ilke açısından baktıklarını söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin 4454 Sayılı Yasa'nın 1. Maddesi'nin bir bölümünü iptal ettiğini hatırlatan Türk, iptal gerekçesi doğrultusunda yasanın değiştirildiğini belirtti. Türk, bu değişiklikle aynı fiillerin basın yayın yolu dışında işlenmesi halinde de erteleme kapsamına alındığını söyledi.

Söz konusu yasanın değiştirilen 1. Maddesi şöyle:

"23 Nisan 1999 tarihine kadar sorumlu müdür sıfatıyla işlenmiş suçlar dahil basın yoluyla veya sözlü veya görüntülü yayın araçlarıylayahut miting, kongre, konferans, seminer, sempozyum, açıkoturum veya panel gibi her türlü toplantılarda yapılan konuşmalarla işlenmiş olup,ilgili kanun maddesinde öngörülen şahsi hürriyeti bağlayıcı cezanın üst sınırı 12 yılı geçmeyen suçlardan dolayı 12 yıl veya daha az şahsihürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahkum edilmiş bulunan kimselerin infazı ertelenmiştir."

Af bağımsız bir kanun

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, çıkarılacak affın bağımsız bir kanun olarak düzenleneceğini söyledi. Türk, çıkarılacak affın bir kanun maddesinin değiştirilmesi şeklinde olmayacağını, ayrı, bağımsız bir kanun olarak düzenleneceğini ifade ederek, af kanununun 23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenen suçları kapsayacağını söyledi.

Türk Ceza Kanunu'nun (TCK), "Terör örgütüne yardım ve yataklığı" düzenleyen 169. Maddesi'nin af kapsamına alındığını kaydeden Türk, işkence suçlarının, ırza geçme suçlarıyla, bankaların içinin boşaltılmasına yönelik suçların af kapsamı dışında tutulduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!