Erbakan muhtar bile olamaz

Güncelleme Tarihi:

Erbakan muhtar bile olamaz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Karakoyunlu, kapatılan RP'nin yasaklı lideri Necmettin Erbakan'ın Anayasa Mahkemesi'nin kararı gereğince, 5 yıl boyunca değil milletvekili, muhtar bile seçilemeyeceğini söyledi.

Karakoyunlu, FP'lilerin partilerindeki çöküşün önüne geçmek ve parti içi ihtilafları önlemek için Erbakan'ın kimliğine sarıldığını ve senaryolar ürettiğini öne sürdü. Erbakan'ın FP listesinden bağımsız aday gösterilebileceği iddialarını, ‘‘Hariçten gazel okumak’’ olarak niteleyen Karakoyunlu, ‘‘Mahkeme kararında 5 yıl boyunca siyaset yapamaz, milletvekili seçilemez diyor. Bu gayet açık’’ dedi.

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Okuyan, siyasi istismar için bir mahkeme kararını herkesin kendine göre yorumlamasının son derece yanlış olduğunu söyledi. Okuyan, ‘‘Bunu tartışma konusu yapmak, tartışmalara katkı sağlamak bile yanlıştır. Karar ortadadır. bundan farklı bir durum düşünülemez’’ diye konuştu.

Adalet eski Bakanı Oltan Sungurlu ise Anayasa Mahkemesi'nin kararını YSK'nın uygulayacağını ve yorumu bu kurumun yapacağını belirterek, ‘‘Bu yoruma göre seçimlerde kimlerin aday gösterileceği belli olacak. Bunun dışında bir şey düşünülemez’’ dedi.

Siyasi çevreler, Anayasa Mahkemesi'nin ‘Milletvekilliğini düşürme ve bir siyasi partiden yeniden aday olmasına’ ilişkin kararının, farklı yorumlara neden olduğunu belirttiler. Kararda bağımsız adaylık konusunun net ifade edilmemiş olmasının, Erbakan'a kapı açacağı öne sürülüyor.

KUTAN: ENGEL YOK

FP Genel Başkanı Recai Kutan ise kapatılan Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın seçimlerde bağımsız milletvekili adayı olmasına bir engel bulunmadığını savundu. Kutan, Erbakan'ın yapılacak erken seçimlerde bağımsız milletvekili adayı olması konusunda hukukçularla fikir jimnastiği yaptıklarını ve adaylığına engel bir durumun olduğunu düşünmediklerini anlattı. Kutan, şöyle konuştu:

‘‘Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar, Erbakan'ın herhangi bir siyasi partinin kurucusu olamayacağı, üyesi olamayacağı ve siyasi partiden aday olamayacağı konusundadır ve bunlar engellenmiş durumdadır. Bağımsız aday olması hususunda herhangi bir engel yok.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!