Erbakan hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Erbakan hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2011 12:19

Eski Başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, uzun süredir tedavi gördüğü Özel Güven Hastanesi'nde öğle saatlerinde kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Erbakan 85 yaşındaydı.

Haberin Devamı

ACI HABERİ TOPLANTIDA ALDILAR / WEB TV

HASTANE ÖNÜNDE GÖZYAŞI DÖKTÜLER / WEB TV

BAŞBAKAN'DAN ERBAKAN AÇIKLAMASI / WEB TV

İŞTE ERBAKAN'IN ÖLMEDEN ÖNCEKİ SON GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

ERBAKAN HAYATINI KAYBETTİ / WEB TV

 
 
 

KILIÇDAROĞLU'NDAN ERBAKAN'A BAŞSAĞLIĞI / WEB TV

ERBAKAN'IN CENAZESİ EVİNE GETİRİLDİ / WEB TV

FATİH ERBAKAN PARTİ GENEL MERKEZİ'NE GELDİ / WEB TV

Erbakan'ın cenazesinin Salı günü İstanbul Fatih Camiinde öğle vakti  kılınacak cenaze namazının ardından İstanbul Merkez Efendi'deki aile kabristanına  defnedileceği bildirildi.

Vefatın ardından Güven Hastanesi önünde bir açıklama yapan Saadet Partisi  Eski Genel Başkanı Recai Kutan, Erbakan'ın vefatı sırasında çocuklarının da  yanında olduğunu söyledi. Kutan, bir gazetecinin sorusu üzerine Erbakan için  Ankara'da resmi tören yapılmayacağını açıkladı.

Erbakan'ın vefatının ardından çok sayıda partili de Ankara Güven  Hastanesi önüne geldi. Bazı partililerin ağladıkları görüldü.

Daha sonra, Necmettin Erbakan'ın cenazesi, Balgat'taki evine getirildi.  Cenazeyi taşıyan ambulans, evin bahçesine alındı.

Öte yandan, cenazenin eve getirilişinden yaklaşık yarım saat kadar önce,  Erbakan'ın kızları Zeynep Baykoç ve Elif Erbakan Altınöz ile bazı yakınları da  eve geldi. Bir grup partili de evin önüne gelerek tekbir getirdiler.

Haberin Devamı

ERBAKAN'IN VEFAT NEDENİ

Ankara Güven Hastanesi Başhekimi Tevfik Ali Küçükbaş, Erbakan'ın 19 Ocak  2011'de kalp rahatsızlığı ve tromboflebit hastalıkları sebebiyle hastanelerine  yatırıldığını, uygulanan tüm tedavilere rağmen kalp hastalığında ilerleme  yaşandığını ifade etti.

Küçükbaş, “Neticesinde bugün sabah durumu daha da ağırlaşmıştır. Bugün  sabahtan itibaren uygulanan tüm yaşam desteklerine rağmen kendilerini saat  11.40'da bütün desteklerde cevap alamayarak kaybetmiş bulunuyoruz. Kendilerine  Allah'tan rahmet diliyoruz” diye konuştu.

Küçükbaş, gazetecilerin soruları üzerine Erbakan'ın sabah 08.50'ye kadar  şuurunun yerinde olduğunu, aniden kalp ritminde bozulma olduğunu anlattı.
“Başında oldukları için saniyesinde müdahale ettiklerini, o andan  itibaren şuurunun tam yerinde olmadığını, kalbin pompalamasında ciddi problemler  yaşandığını” ifade eden Küçükbaş, “O andan itibaren herhangi bir acı,  rahatsızlık hissetmediler. Tüm tedaviler saat 11.40'a kadar devam etti. Tüm yaşam  fonksiyonlarını destekledik ancak maalesef bir sonuç alamadık” dedi.

Başhekim Küçükbaş'ın konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklama ise şöyle:
'Eski Başbakanımız Sayın Necmettin Erbakan 19 Ocak 2011 tarihinde kalp  rahatsızlığı ve tromboflebit sebebiyle hastanemize yatırılmış ve uygulanan tüm  tedavilere rağmen kalp hastalığı ilerlemiştir. 27 Şubat 2011 Pazar günü sabahında  vücut fonksiyonlarının tam desteğe alınması gerekmiş, tüm yaşam desteklerinin  uygulanmasına rağmen saat 11.40'da kroner arter hastalığı ve kalp yetmezliği  sebebiyle vefat etmiştir.”

ZİYARETLER

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Saadet Partisi Genel Merkezini ziyaret  etti. Şahin ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, Erbakan'ın milletin  yetiştirdiği çok önemli değerlerden biri olduğunu belirterek, gerek bilim insanı  gerekse siyasetçi olarak Türkiye'ye ve Türk milletine çok büyük hizmetlerde  bulunduğunu ve öğrenciler yetiştirdiğini söyledi.

Erbakan'ın resmi cenaze töreni istemediğinin hatırlatılması üzerine de  Şahin, “Bu, ailesinin ve partili arkadaşların kendi tercihleridir. Ona da saygı  duyarız” dedi.
TBMM'de tören düzenlenip düzenlemeyeceğine yönelik bir soru üzerine ise  Şahin, “Kendisinin çok sade bir törenle defin istediğine dair arkadaşlarımızın  bilgisi var. Vasiyetini yerine getireceğiz' dediler. İstanbul'da salı günü Fatih  Camisi'nde kılınacak öğle namazından sonra sade bir törenle defnedilecek”  şeklinde konuştu.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de partiden ayrılırken yaptığı  açıklamada, Erbakan'ın ebediyete intikalinden büyük üzüntü duyduğunu dile  getirdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Saadet Partisi camiasına,  Erbakan'ın ailesine ve Türk milletine sonsuz sabır dileğinde bulunarak, Erbakan'a  Allah'tan rahmet diledi. AK Parti Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı  Ahmet İyimaya da yayınladığı mesajda Erbakan ile iktidarda bulunduğunu  anımsattı.

Haberin Devamı

TAZİYELERİ FATİH ERBAKAN İLE KUTAN KABUL EDİYOR

Saadet Partisi Genel Merkezi'nde taziyeleri Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan  ve eski Genel Başkan Recai Kutan kabul ediyor.

Bazı siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra sendika ve sivil toplum  kuruluşlarının başkanları da Genel Merkez'e geldi. Taziyeye gelenlere, parti  girişinde lokum ve gül suyu ikram edildi. Kur'an-ı Kerim'in okunduğu parti genel  merkezinde, bazı partililerin ağladığı ve bayıldığı da görüldü.

Saadet Partisi önünde partililerin de bekleyişi sürüyor.

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN MESAJI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan'ı  telefonla arayarak başsağlığı diledi, üzüntüsünü iletti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre,  Cumhurbaşkanı Gül, Necmettin Erbakan'ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı  yayımladı.
Erbakan'ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendiğini belirten  Cumhurbaşkanı Gül, büyük bir devlet, siyaset ve bilim adamını kaybetmenin  üzüntüsünü yaşadıklarını ifade etti.

Türk siyasetinin önemli simalarından olan Necmettin Erbakan'ın bilgisi,  birikimi, kişiliği, tecrübesi, ilkeleri, mücadele azmi ve unutulmaz hizmetleriyle  halkın sevgisini ve takdirini kazanmış örnek bir lider olduğunu belirten Gül,  mesajında şunları kaydetti:
“Aziz milletimizin başı sağolsun. Siyasette bulunduğum dönemde yakın  tanıma ve uzun süre birlikte çalışma mutluluğuna eriştiğim Necmettin Erbakan, hiç  şüphe yoktur ki yakın tarihimize damgasını vurmuştur. Hayatı boyunca üstlendiği  tüm görevlerde millete hizmet etmeyi her şeyin üstünde tutan Prof. Dr. Necmettin  Erbakan, Türkiye'nin her alanda gelişmesine ve kalkınmasına değerli katkılarda  bulunmuştur. Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ı daima sevgi, saygı ve şükranla yad  edeceğiz. Kendisine Allah'tan rahmet diliyor, ailesine, milletimize, Saadet  Partisi camiasına ve tüm sevenlerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum.”

Haberin Devamı

TBMM BAŞKANI ŞAHİN

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de Necmettin Erbakan'ın adının aziz  milletin hafızasından asla silinmeyeceğini, kişiliği, mücadelesi ve geride  bıraktığı eserleriyle gençlere örnek olacağını bildirdi.

TBMM Başkanı Şahin, yayımladığı mesajda, derin üzüntü içinde olduğunu  ifade etti.

Erbakan'ın 85 yıllık ömrünün büyük bölümünü millete ve devlete hizmetle  geçirdiğini ve demokrasiye önemli katkılarda bulunduğunu belirten Şahin, şunları  kaydetti:
“Parlamentomuzda uzun yıllar milletvekili olarak görev yapan Sayın  Erbakan milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir. İnanıyorum ki  ülkemizin siyasi yaşamında saygın bir yeri olan Necmettin Erbakan'ın adı, aziz  milletimizin hafızasından asla silinmeyecektir. Merhum Erbakan, kişiliği,  mücadelesi ve geride bıraktığı eserleriyle gençlerimize örnek olacaktır.  Kendisine Allah'tan rahmet diliyor, ailesine, uzun yıllar beraber çalıştığı  partili dostlarına, sevenlerine ve tüm milletimize başsağlığı ve sabır  diliyorum.”

Haberin Devamı

BAŞBAKAN ERDOĞAN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise “Saadet Partisi camiasının,  Türkiye'nin, aziz milletimizin başı sağ olsun diyor, bir kez daha kendisine  Allah'tan rahmet diliyorum” dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen “1. Türkiye Çocuk  Hakları Kongresi”nin kapanışında yaptığı konuşma öncesinde, Erbakan'ın vefatına  ilişkin şunları söyledi:
“Bugün sabah saatlerinde Türkiye Cumhuriyeti'nin 54. Başbakanı, Saadet  Partisi'nin Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Hakk'ın rahmetine yürüdü.  Türkiye'ye çok önemli hizmetler kazandırmış, Türk siyasetinde kendisine mümtaz  bir yer edinmiş. Ayrıca ömrünü öğrenmeye ve öğretmeye adamış bir siyasetçi ve  ilim adamıydı. Şahsıyla, mücadelesiyle, davasıyla, ilkeleriyle olduğu kadar bir  insan olarak, bir hoca olarak, bir lider olarak da genç nesillere güzel bir örnek  teşkil etti. Mekanı cennet olsun. Allah'ın rahmeti üzerine olsun diyorum. Allah  ondan razı olsun diyorum. Öğrettikleriyle, aktardıklarıyla, mücadeleci  kişiliğiyle her daim kendisini şükranla, minnetle yad edeceğimizi ifade etmek  istiyorum.”

Başbakan Erdoğan, Almanya seyahatini yarıda keseceğini, salı günü  Türkiye'ye gelerek, Erbakan'ın cenaze törenine katılacağını, ardından Belçika'ya  geçerek AB Komisyonu Başkanı Barosso ile görüşeceğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, Erbakan'ın vefatı dolayısıyla taziye mesajı da  yayımladı.

GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL KOŞANER

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Necmettin Erbakan'ın, değerli  bilim ve siyaset adamı olarak ülkeye yaptığı büyük hizmetlerinin daima  hatırlanacağını belirterek, “Şahsım ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına merhuma  Tanrı'dan rahmet, kederli ailesine ve Ulusumuza baş sağlığı dilerim” dedi.

BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Erbakan'ın vefatını AK  Parti Burdur İl Başkanlığının düzenlediği, Türkiye Buluşmaları Toplantısı'nda  konuşma yaptığı sırada koruması tarafından kürsüye bırakılan notla öğrendi.  Konuşmasını tamamlarken notu fark eden Çiçek, salondaki vatandaşlara da konuyu  duyurarak, “Allah rahmet eylesin, mekanını cennet etsin. Yakınlarına ve  milletimize başsağlığı diliyorum” dedi.

Bazı açılış törenlerine katılmak üzere Bingöl'e gelen İçişleri Bakanı  Beşir Atalay, Belediye Başkanı Serdar Atalay'ı makamında ziyaret ettikten sonra  yaptığı açıklamada, Erbakan'ın ölüm haberini belediye binasında aldığını söyledi.  Atalay, “Allah'tan rahmet diliyorum. Erbakan Hoca, Türkiye'de uzun dönem siyaset  yapmış, başbakanlık yapmış kişidir. Ailesine, çocuklarına, parti camiasına  başsağlığı diliyoruz” diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Faruk  Nafiz Özak, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner  Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Dışişleri Bakanı Ahmet  Davutoğlu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,  Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu,  DSP Genel Başkanı Masum Türker, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener,  BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yanı sıra çok sayıda sendika ve sivil  toplum kuruluşu da Erbakan'ın vefatı nedeniyle duydukları üzüntüyü ifade etti.

“ERBAKAN BENİM OKUL ARKADAŞIMDIR, MESLEKTAŞIMDIR”

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, vefat eden Saadet Partisi Genel  Başkanı Necmettin Erbakan'ın okul arkadaşı ve meslektaşı olduğunu belirterek,  “Geçen 60 yıl içinde pek çok yakınlığımız olmuştur. Çeşitli siyasi hadiseler  içinde beraber göründük. Son defa hastayken 7 Şubat günü Güven Hastanesinde  kendisini ziyaret edip helalleşmiştim. Allah rahmet eylesin, üzüntülerimi ifade  etmek istiyorum” dedi.

CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Başbakan ve Saadet Partisi  Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın siyaset dünyasının çınarlarından biri olduğunu  belirterek, Erbakan'ın ölümünden büyük üzüntü duyduğunu bildirdi.

CHP'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet  Partisi Genel Başkanı Erbakan'ın vefat haberini Eskişehir yolunda aldı.  Erbakan'ın ölümünden derin üzüntü duyduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Siyaset  dünyamızın çınarlarından biriydi. Ölümünden büyük üzüntü duydum. Saadet Partisi  Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan'a rahmet, Erbakan ailesine, Saadet  Partisi yöneticileriyle, üyelerine, siyaset dünyasına ve Türkiye'ye başsağlığı  diliyorum” dedi.

MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin  Erbakan'a Allah'tan rahmet, Türk Milleti ve Milli Görüş mensuplarına baş sağlığı  diledi.

Aydın programı kapsamında Germencik, İncirliova, Söke ve Akyeniköy'e de  gitmeyi planladıklarını ancak çok acı ve üzüntü verici bir haber aldıklarını  anlatan Bahçeli, şöyle devam etti:
“Türk milletinin yetiştirdiği değerli evladı, Türk siyasi hayatında  mümtaz yeri bulunan Milli Görüş hareketinin kurucusu ve onun şekillendirdiği  siyasi partilerin genel başkanı, lideri sayın Erbakan Hakkın rahmetine kavuşmuş.  Sayın Hocamıza Cenab'ı Allah'tan rahmet, büyük Türk milleti ve Milli Görüş  mensuplarına baş sağlığı diliyorum.
Bu mümtaz şahsiyeti anmak ve son görevi yerine getirmek amacıyla  ziyaretlerimizi Ortaklar'da iptal edip Ankara'ya dönmek istiyorum.”

HAS PARTİ BAŞKANI KURTULMUŞ

Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Necmettin Erbakan'ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı. Kurtulmuş, mesajında şunları kaydetti:

“Verdiği büyük mücadele ile ülkemizde, İslam dünyasında çığır açan ve önemli hizmetler yapan çok değerli büyüğümüz, muhterem Erbakan hocamızın vefatını derin bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum.

Acımız büyüktür. Onun siyasi mücadelesi her türlü tartışmanın üstündedir. Başta ailesinin milletimizin ve İslam aleminin başı sağ olsun. Mekanı cennet olsun.”


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!