Entübe nedir? Entübe hasta ne demek?

Güncelleme Tarihi:

Entübe nedir Entübe hasta ne demek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2020 18:43

Corona virüsü etkisini hissettirken, Sağlık Bakanlığı tarafından her gün açıklanan güncel veriler sonrası 'entübe' işlemi hakkında ayrıntılar merak konusu oldu. Yapılan her açıklama sonrası entübe hastanın ne demek olduğu gündeme geliyor. Acil durumlarda veya yoğun bakım ünitelerinde solunum yetmezliğindeki hastalarda entübe etmek ve solunum cihazına bağlamak çoğu zaman hasta için hayati öneme sahiptir ve yapılması zorunludur. Peki, entübe ne demek? Entübe edilen hasta ne anlama geliyor? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılar.

Haberin Devamı

Solunum yetmezliğindeki hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine 'entübasyon' denir. İşte, entübe konusu hakkında merak edilen ayrıntılar...

Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna (trakea) içine ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.

Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen solunum yetmezlikli hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine "entübasyon" denir.

Haberin Devamı

Ayrıca pek çok ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetici ilaçlar vermek gerekir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğundan ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!