Enerjiyi verimli kullanamıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Enerjiyi verimli kullanamıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2001 00:00


Enerji sıkıntısını çözmek için yağışlara umut bağlayan Türkiye'nin, aslında ürettiği enerjiyi de verimli bir şekilde kullanamadığı belirlendi. TÜBİTAK'ın Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ile ortaklaşa hazırladığı Enerji Raporu'nda, Türkiye'nin aynı verimi almak için Almanya, Fransa, İngiltere ve Japonya'dan iki kat fazla enerji harcadığı belirlendi.

Enerjinin etkin kullanımının ancak refah seviyesinden fedakarlık yapmaksızın, kalite ve performansı düşürmeden bir mal veya hizmet elde etmek için gerekli olan enerji miktarının azaltılmasıyla mümkün olabileceğine işaret edilen raporda, Türkiye'de enerji tüketiminin yüksek olduğu ifade edildi. Türkiye'de kişi başına enerji tüketiminin yaklaşık olarak ABD ve Kanada'nın sekizde biri, Almanya, İngiltere ve Japonya'nın dörtte biri kadar olduğu belirtilen raporda, enerji yoğunluğunun da giderek arttığı kaydedildi.

''Gayrı safi yurtiçi hasıla başına tüketilen birincil enerji miktarı'' olarak nitelendirilen, enerji verimliliğinin takip ve karşılaştırılmasında yaygın bir ölçü olarak kullanılan ''enerji yoğunluğu''nun (birim GSMH başına tüketilen enerji miktarı) ABD ve Kanada'ya eşit olduğu belirtilen raporda, aynı verimi alabilmek için Türkiye'nin Almanya, Fransa, İngiltere ve Japonya'nın iki katı enerji tükettiği vurgulandı.

Yıllık kayıp 3 milyar dolar

Türkiye'deki enerji yoğunluğunun OECD ülkelerinin de üzerinde olduğu ifade edilen raporda, şu tespitlere yer verildi:

''Dünyada enerji yoğunluğu düşerken, örneğin son 100 yıldır ABD ve İngiltere'de yılda yüzde 1, son 50 yıldır Almanya'da yılda yüzde 2'den fazla bir oranda azalmaktadır, Türkiye'de artmaktadır. Bütün bu göstergeler, Türkiye'de enerjinin verimsiz kullanıldığına, verimsizliğin de azalmak yerine arttığına işaret etmektedir. Bu nedenle ilgili tüm sektörlerde enerjinin etkin kullanımı ve tasarrufunu sağlayıcı teknolojilerin uygulanmasına yönelik araştırma, geliştirme çalışmalarına hız verilmelidir.''

Raporda, Türkiye'de enerji yoğunluğunun diğer ülkelerin aksine artış trendi göstermesinin, ülkede enerjinin etkin kullanılmadığının ve faaliyetlerin daha enerji yoğun olarak gerçekleştirildiğinin işareti olarak sayıldığı kaydedilerek, Türkiye'de her yıl, 3 milyar dolar civarında bir kaybın tespit edildiği ifade edildi.

Ulusal enerji politikası

Raporda, enerjiyi verimli kullanabilmek için Türkiye'nin mevcut enerji iletim ve dağıtım altyapısını etkinleştirip, enerji kayıplarını en aza indirecek ve tüm sektörlerde enerjinin etkin kullanımı ve tasarrufunu sağlayacak araştırma geliştirme faaliyetleri yapması gerektiği belirtildi.

Yerli linyitlerden daha verimli biçimde enerji üretimine olanak sağlayacak, ileri ve daha temiz fosil yakıtlara dayalı yanma teknolojilerinin geliştirilmesi, transferi ve ülkeye özgü yakıt türlerine adaptasyonu ile çalışmaların yapılması istenen raporda, yenilenebilir enerji kaynaklarından azami yararlanmanın zorunluluğuna işaret edildi.

Enerji raporunu son toplantısında ele alan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu da TÜBİTAK'ın koordinatörlüğünde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, DPT, TAEK, TTGV ve Elektrik İdaresi Etüt İşleri'nin ''Ulusal Enerji Teknolojileri Araştırmaları Programı'' hazırlamasını kararlaştırdı. TÜBİTAK, enerjide ulusal programı belirleyecek bu çalışma için bakanlıklar ve ilgili kuruluşlarla temaslara başladı. Ulusal enerji programını ortaya koyacak bu çalışmanın sonuçları, gelecek Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında değerlendirilecek.

Kuraklığın nedeni erozyon ve hava kirliliği
Trakya da kuraklıktan etkilendi
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!