Enerji sorununu Sahra’daki güneş çiftliği çözecek

Güncelleme Tarihi:

Enerji sorununu Sahra’daki güneş çiftliği çözecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2006 00:00

Bilim insanları, dünya enerji krizinin çöl güneşiyle çözüleceğini bildirdiler. Alman hükümetinin yayınladığı rapora göre, güneş enerjisinin kullanımıyla hem enerji sorunu çözülecek, hem de kirliliğin önüne geçilecek. Raporda Kuzey Afrika çöllerini kavuran güneş enerjisinin "kilometrekareye 1.5 milyon varil petrolün vereceği enerjiye eşit" olduğu belirtildi.

Bu muazzam enerjinin kullanılması halinde, Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da enerji sorunu kalmayacağı raporda yer aldı.

Alman bilim insanları Dr. Gerhard Knies ile Dr. Franz Trieb, dünyadaki çöllerin sadece binde 5’inde kurulacak güneş çiftliklerinin dünyanın tüm elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi. "Konsantre Güneş Enerjisi" (KGE) adı verilen ve aynalar aracılığıyla uygulanan teknolojiyle kurulacak güneş çiftlikleriyle bunun mümkün olduğunu belirten Dr.Knies ve Dr. Trieb, bu yolla sadece elektrik değil, sıcak su elde edilmesi ve deniz suyunun tatlı suya çevrilmesinin de mümkün olacağına dikkat çekti. İki bilim insanı, bu teknolojinin yeni olmadığını da belirtti. ABD’de Mojave Çölü’nde, İspanya’da ve Avustralya’da da benzer teknolojinin kullanıldığını hatırlattılar. Bu ülkelerde KGE tekniği şöyle uygulanıyor: Güneş enerjisiyle, borulardaki sıvı ya da gaz, 400 dereceye kadar ısıtılıyor. Buradan elde edilen buhar, türbinlere verilerek elektrik elde ediliyor. Güneş çiftlikleri, bugünkü biçimde elektrik üretilirken oluşan ve atmosfere verilen karbondioksit emisyonu da yüzde 70 azalacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!