Endişe verici

Güncelleme Tarihi:

Endişe verici
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2014 20:36

TÜRKİYE’de Twitter’a erişimin yasaklanmasının ardından Twitter üzerinden ilk açıklamayı İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği yaparken, bir kez de Büyükelçi Richard Moore yasak kararını kınadı. Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye’nin Twitter yasağını kaldırması için çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

Büyükelçi Moore, “Türkiye’de yaşanan son gelişmeler mesela Twitter’a erişimin engellenmesi endişe verici bir durum. İnşallah uzun sürmez” dedi. Büyükelçi Moore, akşam Büyükelçilik Rezidansı’nda İngiltere’nin birlikte çalıştığı Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ile biraraya geldi. Düzenlenen resepsiyonda STK’lara teşekkür konuşması yapan Moore şu mesajları verdi:

KÜRTLER DİLLERİNİ KONUŞABİLİYORLAR

“STK’ların Türkiye’deki rolü belki de hiç bu kadar önemli olmamıştı. 20 yılı aşkın bir süre önce ilk tayin olduğumda Türkiye’nin sivil toplum camiası emekleme dönemindeydi. 20 yıl sonra ise görüyorum ki Türkiye çok büyük adımlar atmış. Ben en son Ankara’dayken Kürtlerin rahatça kendi dillerini konuşacağı günlerin geleceğini düşünmek imkansızdı. Yine aynı şekilde başörtülü hanımların ayrıcalık yaşamadan önemli kamu görevlerine başvurabileceğini düşünmekte imkansızdı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKTIR

Fakat bununla birlikte daha iyileştirilebilecek çok alan olabileceği konusunda mutabıkız. Türkiye’de yaşanan son gelişmeler mesela Twitter’a erişimin engellenmesi endişe verici bir durum. İnşallah uzun sürmez. İfade özgürlüğü demokratik bir haktır. Herkes fikirlerini özgürce ifade edebilmeli.”

Haberin Devamı

BM'DEN TÜRKİYE'YE TWITTER UYARISI

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye’nin Twitter yasağını kaldırması için çağrıda bulundu. BM, Türkiye'nin Twitter'ı yasaklayarak uluslararası haklarla ilgili yükümlülüklerini ihlal etmiş olabileceğini bildirdi.
BM şubat ayında bu konuda alınan kararı da hatırlatarak iletişim kurumlarına yasak konulamayacağını hatırlattı.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, "20 Mart’ta Twitter’a erişimin yasaklanmasının, Türkiye’nin uluslararası insan hakları yükümlülükleriyle çelişmiş olabileceğini" belirterek, bu nedenle kaygılı olduklarını söyledi.
Colville, “İnsanların çevirim dışı olduklarında sahip oldukları hakların çevirim içi olduklarında da korunması gerekmektedir. Bu nedenle yetkililere yasağın kaldırılması için çağrıda bulunuyoruz" dedi.
Colville, bu tarz önlemlerin ifade özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği hakkına ters düştüğünü belirtti. - Zafer ATAMER / DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!