En yakın kandil ne zaman? 2019 Kandil günleri

Güncelleme Tarihi:

En yakın kandil ne zaman 2019 Kandil günleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2019 12:36

Üç ayların başlamasına kısa bir süre kalması nedeniyle 2019 kandil günlerine yönelik araştırmalar da hız kazandı. Yılın ilk kandili üç ayların da başlangıcı olan Regaip Kandili. Hicri takvime göre belirlenen üç ayların başlangıcı ve kandil tarihleri her yıl değişiyor. Peki, bu yılın ilk kandili ne zaman? İşte, 2019 kandil günleri

Haberin Devamı

Recep, şaban, ramazan aylarını kapsayan "üç ayların" habercisi Regaip Kandili için artık sayılı gün kaldı. Regaib Kandili'yle birlikte mübarek üç aylar da başlamış olacak. Kandil günleri, Müslümanlar için tövbe etmenin, affın, manevi arınmanın ve kendini yenilemenin vesilesi olarak görülüyor, kandil simidi veya un helvası dağıtmak gibi gelenekler yerine getiriliyor. Peki, yılın ilk kandili Regaip Kandili ne zaman idrak edilecek?

Regaip Kandili, 2019'da 7 Mart'a denk geliyor. Üç ayların ilki Recep ayı ise 8 Mart Cuma günü başlıyor.

REGAİP NE DEMEK?

Regâip, arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. Kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Regaip gecesi denilince; “Çok lütuf ve ihsanla dolu, kiymetli ve değeri büyük, çok iyi değerlendirilmesi gereken gece” manası anlaşılır. Bu gecede Yüce Allah lütuflarını sağanak sağanak yağdırır.

REGAİP GECESİ

Haberin Devamı

Recep ayının ilk cuma gecesine Regaip Gecesi denir. Bu geceye Regaip gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her Cuma gecesi başlı başına kıymetli bir gecedir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, çok daha kıymetli oluyor. Allah Teâlâ, bu gecede, müminlere, birçok ihsanlar ve ikramlar yapar. Bu geceye hürmet ve ihya edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere sayısız sevaplar verilir. Pazartesi ve perşembe günleri oruç tutup, gecesini de ihya etmek ayrıca çok sevaptır.

RECEP AYI İBADETLERİ

Recep ayında oruç tutmak ise başlı başına faziletlidir. Peygamberimiz (sav) in Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu ay, Recep ve Şaban aylarıdır. Bu aylarda oruç tutmanın kişiye kazandıracağı sevapları çoktur.

İslam âlimlerinin bildirdiğine göre, bu ay ekim ve ziraat ayıdır. Sevaplı işler, oruç tutmak, tövbe etmek vs. güzel şeyler yapılır. Bir mahsulün ekilmesi gibi ziraat ve ekim ayıdır. Şaban ayı bakım ayıdır. Ramazan ayı biçim ayıdır, yani mahsulün alındığı aydır demişler. Demek ki Recep ayı, bizi Ramazan ayına hazırlayan mağfiret mevsimin ilk ayı, Regaip de ilk kandili olmuş oluyor.

Haberin Devamı

Onun için, "Recep ayı tövbe ayıdır." demişler. Yani kul ne yapmalı? "Yâ Rabbi! Ben anlayamamışım, hatâ etmişim, bilememişim, suçluyum, kusurluyum; beni affet..." diyerek hatasını itiraf edip, hatasından dönerek, Cenâb-ı Hakk'ın yoluna girmelidir. Bizi de bu Hakk yola girenlerden eylesin.

2019’UN DİĞER KANDİL GÜNLERİ

2 Nisan 2019 Cuma günü Miraç Kandili.

19 Nisan 2018 Pazartesi günü Berat Kandili.

8 Kasım 2018 Pazartesi Mevlid Kandili.

8 Mart 2018 Pazartesi günü Üç Aylar başlangıcıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!