En sıcak yaz

Güncelleme Tarihi:

En sıcak yaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yurdun büyük bölümünde etkili olan sıcaklar, Türkiye'ye son 30 yılın en sıcak yazını yaşatıyor. Meteoroloji, sıcak hava dalgasının yurdu bir hafta daha terketmeyeceğini bildirdi. Dün İstanbul'da nem oranı sabah saatlerinde yüzde 90-95 olarak ölçüldü.

Türkiye son 30 yılın en sıcak yazını yaşıyor. Yurdun büyük bölümünde etkili olan kavurucu sıcaklar, havadaki nem oranının da artmasıyla bunalttı. Bugünden itibaren yurdun kuzeybatı kesimleri ve Trakya'da beklenen yağışlarla nem oranında da yükselme bekleniyor. Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağını bildiren Devlet Meteoroloji İşleri, Türkiye genelini etkisi altına alan sıcak hava dalgasının yurdu bu hafta da terketmeyeceğini açıkladı. İstanbullular sıcak ve nemin etkisiyle dün de kavruldu. Kentte sıcaklık 32 dereceye, öğle saatlerinde nem oranı ise yüzde 85'e kadar yükseldi. İstanbullular, sahilleri doldurdu, çareyi kendilerini denize atmakta buldu. İstanbul'da son günlerde sıcaklık gündüzleri 30-33, geceleri 22-24 derece arasında değişiyor. Ancak gece yüzde 80, sabah yüzde 90-95, öğle saatlerinde ise yüzde 60-65 ölçülen nem, sıcaklığın daha da çok hissedilmesine neden oluyor. Dün öğle saatlerinde gölgede 32 derece olan sıcaklığı, yüzde 95'lik nem nedeniyle, vücudumuz yaklaşık 50 derece olarak hissetti. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, İstanbul'da temmuz ayında ölçülen en yüksek sıcaklığın 17 Temmuz 1984'de 39.2 derece olduğunu söylediler. Sıcaklığın ölçümünü güneş altında yapmadıklarını belirten uzmanlar, bu ölçümlerin, yerin toprak ya da asfalt olmasına ve yüksekliğe bağlı olarak değiştiğini söylediler.

ANADOLU KAVRULUYOR

Antalya ve çevresinde havadaki nem oranı yüzde 80'lere ulaştı. Korkuteli, Burdur ve Isparta'daki yayla yollarında trafik kilitlendi. Bu yörede hava sıcaklığı Antalya'da 36, Burdur ve Isparta'da 35, Afyon'da 32 derece ölçüldü. Güneydoğu bölgemizin yanı sıra bu yıl Doğu Anadolu Bölgesi de dayanılmaz sıcakların etkisinde kavruldu. Erzurum'da 31 derece ölçülen hava sıcaklığı, nem oranının da yükselmesiyle 39 derece olarak hissedildi. En yüksek hava sıcaklığı Iğdır'da 39, Erzincan 37, Ağrı'da 33, Kars'ta 31 derece ölçüldü. Erzurumlular 3 bin 150 metre yüseklikteki Palandöken'de serinlemeyi tercih etti.

Dün İstanbul...

Hava sıcaklığının gölgede 32 dereceye, nem oranının yüzde 95'e ulaştığı İstanbul'da, dün denize akın yaşandı. Kalabalığa ve kirliliğe aldırış etmeyen binlerce kişi, sıcaktan kurtuluşu kendilerini Boğaz'ın serin sularına atmakta buldu. Okulların tatil olmasıyla birlikte deniz kıyılarına veya çevredeki havuzlara akın eden çocuklar da, bunaltıcı sıcaklardan bu şekilde kurtulmaya çalıştı.

Bağrı yanık...

İstanbul'da kavurucu sıcak hayvanları da etkiledi. Sıcağın etkisiyle kavrulan bir karga da Hisarüstü'ndeki Doğa Tepe Parkı'nda belediye görevlilerinin çevreyi suladığını görünce, hemen pusuya yattı. Karga, görevliler bir an için hortumdan uzaklaşınca, hemen pikeye geçti ve hortuma konup, uçundan kana kana su içti.

Güneşe dikkat

Uzmanlar, mevsim normallerinin 3-4 derece üzerinde seyreden hava sıcaklığında tatile çıkanları uyardılar. Uzmanlar, özellikle öğle saatlerinde güneşte kalınmaması gerektiğini ve bol sulu yiyecekler tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Astım hastalarını da uyaran uzmanlar, sıcak havalarda nem oranı çok yüksek kesimlerde, insan vücudunun hava sıcaklığını en az 10 derece daha fazla algıladığına dikkat çekiyor.

Nem nasıl etkiliyor?

Sıcakların bunaltmasındaki en önemli etken, nem. 27 derecenin altında insan vücudunu fazla rahatsız etmeyen nem, 32 derece sıcaklıkta, nem oranına göre şu derecelerde hissediliyor:

Sıcaklık Nem oranı Hissedilen

32 derece 65 39 derece

32 derece 75 43 derece

32 derece 90 50 derece

Ş. Urfa 47 derece

Hava sıcaklığının 47 dereceye çıktığı Şanlıurfa'da, vatandaşlar su kenarları ile yeşil alanlara akın edince kent merkezi ıssızlığa büründü. Son bir hafta hava sıcaklığının 2-3 derece arttığı Şanlıurfa'da sıcaklık 47 dereceyi bulurken, nem oranı da yüzde 44-45 dolaylarında seyrediyor. Hava sıcaklığının artmasıyla şehir boşalırken, vatandaşlar özellikte Atatürk Barajı ve çevresi başta olmak üzere, yeşil alanlara akın ediyor. Adana'da ise gölgede 35 derece ölçülen hava sıcaklığı nem oranının artmasıyla dayanılmaz hal aldı. Adana Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, sıcaklığın gölgede 35 dereceyi bulduğunu, gündüz nem oranının yüzde 40, gece ise 80 oranında olduğunu söyledi. Mersin'de hava sıcaklığı gölgede 36 dereceye ulaşırken, nem oranı yüzde 90 ölçüldü. Kayseri'de dün hava sıcaklığı 33 derece oldu. Sarımsaklı Barajı, Erciyes Dağı, park ve bahçeler dolu taştı. Bolu'da vatandaşlar Gölcük, Abant, Gölköy ve Aladağ'da pikniğe gitmeyi tercih etti. Yetkililer, hava sıcaklığının 35, nem oranının da yüzde 65 ölçüldüğünü belirtirken, Bolu'nun omanları da bu dayanılmaz sıcakta insanları serinletemedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!