En güzel yılbaşı hediyesi

Güncelleme Tarihi:

En güzel yılbaşı hediyesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yeldeğirmeni Çocuk ve Gençlik Merkezi'nin uygulama mutfağında renk renk, şekil şekil mumlar yapan bir zamanın sokak çocukları, ‘‘Yılbaşı mumlarınızı bizden alın’’ diye sesleniyor.

Kadıköy Karakolhane Caddesi'ndeki kırmızı bina, aslında eski bir rahibe okulu. Ama şimdi içinden erkek çocukların sesleri geliyor. Yeldeğirmeni Çocuk ve Gençlik Merkezi, 1998 şubat ayında faaliyete geçti. O günden bu yana tam 1645 çocuğa hizmet verdi.

Merkezden, aileleriyle hiçbir bağı kalmayan 0-18 yaş arası çocuklar yararlanabiliyor. Önce Küçükbakkalköy'deki İlk Adım İstasyonu'na giden sokak çocukları, orada geçirdikleri uyum sürecinin ardından Yeldeğirmeni'ne geliyorlar. Merkezde en fazla altı ay kalınabiliyor. Altı ay sonra meslek öğretilmek üzere Ağaçlı'da bulunan diğer merkeze geçiliyor. Hem meslek öğrenip, hem de okula gidebiliyorlar.

Yeldeğirmeni Çocuk ve Gençlik Merkezi'nin ilk hedefi ‘‘Çocuğun ailesine yeniden kazandırılması.’’ Bu uğurda aileyle ve çocukla birebir görüşmeler yapılıyor, neden maddi problemse ailelere destek olunuyor. Çocukların çoğu zaten psikiyatristlerin kontrolünde.

Merkez, sokak çocuklarının dışarıdan ilköğretim tamamlama kurslarına devam etmelerini sağlıyor. Uygulama mutfaklarında çocuklara genel görgü kuralları öğretiliyor. El sanatları atölyesinde içlerindeki sanatçılar ortaya çıkıyor.

En çok Bostancı Halk Eğitim Merkezi'nin görevli hocalarından öğrendikleri tekniklerle mum yapmayı seviyorlar. Mumları satışa da çıkarmışlar. Bahçe girişinin hemen solunda bulunan atölyeden ara sıra dışarı çıkan başlar, gelen giden var mı diye bakıyor. Yılbaşı yaklaşırken, ‘‘İstanbullular niçin mumlarını bizden almasın?’’ diye soruyorlar.

RAKAMLARLA YELDEĞİRMENİ

Merkez, Şubat 1998'den beri hizmete açık.

175 çocuk aileye teslim edildi.

7 çocuk UMATEM'e gönderildi.

Vakıfbank Umut Çocukları İlköğretim Okulu'nda 27 çocuk öğrenim gördü.

4 çocuk yurt ve yuvaya yerleştirildi.

3 çocuk ailelerine maddi yardım yapılması sonucu, ailelerinin yanına döndü.

39 çocuk okuma yazma belgesi aldı.

20 çocuk ilkokul denklik diploması aldı.

17 çocuk açık öğretime kayıtlı.

Biz ne yapabiliriz?

Merkez, sokak çocuklarını topluma kazandırırken, bu konuya ilgi gösterenlerin desteğini bekliyor:

Sosyal hizmet uzmanlarının yardımıyla sivil toplum örgütlerinde görev alabileceğimizi,

Çocuklara derslerinde yardımcı olabileceğimizi,

Bir çocuğun bakım ve yetiştirme masrafına katkıda bulunabileceğimizi bildiriyorlar.

Yeldeğirmeni Çocuk ve Gençlik Merkezi

Tel: 0216- 330 39 18 ve

0216 - 336 97 32

Hesap Numarası: İş Bankası Yeldeğirmeni Şubesi 318373

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!