En güzel oğlak yarışması

Güncelleme Tarihi:

En güzel oğlak yarışması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2010 12:52

Bugün, Polis Teşkilatının Kuruluş Günü. İçinde bulunduğumuz hafta, Sağlık ve Sosyal Güvenlik Haftası.

Haberin Devamı

Cahit AKYOL
 
Sağlık Haftası önümüzdeki çarşamba sona eriyor, perşembe Turizm Haftası başlayacak. Ardından Kutlu Doğum Haftası ile Ebeler Haftası gelecek...

Dokuz ayın çarşambası nisana sıkışmış değil, yılın her ayı benzer durumda. Özel günler ve haftalar birbirini kovalıyor. İddiamızı sayılara dökelim; yıl içinde 111 günü özel gün, 59 hafta da özel hafta. Bir yılda 52 hafta var, 59 hafta nasıl olur demeyin. Yılın bazı haftalarında iki özel hafta birarada kutlanıyor. Bu arada, Polis Teşkilatının Kuruluş Günü kutlu olsun.

Belirli gün ve haftalar listesine bakınca, her önüne gelen gün mü icat ediyor diye düşünebilirsiniz. Türkiye’de kutlanan gün ve haftaların üç kaynağı var. Bazılarını Milli Eğitim Bakanlığı belirliyor ve her yıl okullara bildiriyor. Bazılarını dernekler, meslek grupları, odalar belirliyor. Bazıları ise yurtdışı kaynaklı.
Özel gün ve haftalar konusunda en yoğun sektör, sağlık. Sağlıkla ilgili tam 36 gün ve hafta var. Dünya AIDS Günü, Sigarayı Bırakma Günü gibi bilinenleri çok. Ancak, Büyümenin İzlenmesi Günü, İyot Yetersizliği Haftası, İshalli Hastalıkları Önleme ve Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası gibi insanı hayrete düşerecek olanlara da rastlanıyor.
Son derece ilginç başka günler de var: Güvenli İnternet Günü, Etik Günü, Ruh Sağlığı Günü, Uzay Haftası, Dünyaya İyi Bak Günü gibi.

Haberin Devamı

EN YOĞUN AY MAYIS

Bir yıl içinde özel günlerin aylara göre dağılımına bakalım bir de... Toplam özel gün sayısı 111. Ama haftaların günlerini de tek tek eklerseniz sayı 308’e çıkıyor. Mart, nisan, mayıs, ekim, kasım aylarının neredeyse bütün günleri özel. 23 özel gün ile mayıs lider. Ardından 16 günle mart ve ekim, 10 günle kasım geliyor.
Haftaların dağılımında da, bir ayda 15 özel hafta ile mayıs önde. Nisan 9 hafta ile ikinci, kasım 7 hafta ile üçüncü. Aklınızda özel hafta ilan etmek varsa hatırlatalım, şubat tamamen boş. Temmuz ve ağustos aylarında da boşluklar var.

İŞTE TAM LİSTE

OCAK: Yılbaşı, Gazeteciler Günü, Dünya Cüzzam Günü, Dünya Gümrük Günü, Cüzzam Haftası, Veremle Savaş Eğitimi Haftası, Enerji Tasarrufu Haftası. ŞUBAT: Dünya Kanser Günü, Dünya Sigarayı Bırakma Günü, Sevgililer Günü, Milli Eğitim Vakfı Kuruluş Günü, Güvenli İnternet Günü, Sivil Savunma Günü.
MART: Dünya Kadınlar Günü, İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü, Tıp Bayramı, Dünya Tüketiciler Günü, Öğretmen Okullarının Kuruluş Yıldönümü, Dünya Denizcilik Günü, Şehitler Günü Çanakkale Zaferi (Kahramanlık Günü), Dünya Şiir Günü, Uluslararası Irk Ayırımı İle Mücadele Günü, Nevruz Bayramı, Dünya Çocuk Şiirleri Günü, Dünya Su Günü, Dünya Meteoroloji Günü, Dünya Tüberküloz Günü, Dünya Tiyatrolar Günü, Girişimcilik Haftası, Yeşilay Haftası, Deprem Haftası, Bilim ve Teknoloji Haftası, Tüketiciyi Koruma Haftası, Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası, Nevruz, Yaşlılara Saygı Haftası, Orman Haftası, Kütüphaneler Haftası, Vergi Haftası.
NİSAN: Otizm Günü, NATO Günü, Avukatlar Günü, Çingeneler Günü, Dünya Sağlık Günü, Polis Teşkikatı’nın Kuruluş Günü, Şehitler Günü, Büyümenin İzlenmesi Günü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Dünya Nüfus Günü, Kanserle Savaş Haftası, Sağlık ve Sosyal Güvenlik Haftası, Sağlık Haftası, Turizm Haftası , Kutlu Doğum Haftası, Ebeler Haftası, Dünya Kitap Günü, Aşı Haftası, Kardeşlik Haftası.
MAYIS: İşçi ve Bahar Bayramı, Dünya Basın Özgürlüğü Günü, Dünya Astım Günü, Engelliler Günü, Avrupa Günü, Hıdrellez, Talasemi Günü, Avrupa Günü, Anneler Günü, Dünya Eczacılık Günü, Dünya Çiftçiler Günü, Uluslararası Aile Günü, Hava Şehitlerini Anma Günü, Yeryüzü iklim Günü, Dünya Telekomünikasyon Günü, Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Dünya Süt Günü, Etik Günü, İstanbul’un Fethi, Türk Büyükleri Günü, Dünya Tütünsüz Günü, Dünya Hostesler Günü, Trafik ve İlk Yardım Haftası, Bilişim Haftası, İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası, Danıştay ve İdari Yargı Haftası, Kızılay Kan Haftası, Anneler Günü, Vakıflar Haftası, Engelliler Haftası, Hemşireler Haftası, Aile Haftası, Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası, Müzeler Haftası, Gençlik Haftası, Uluslararası Gözaltında Kayıplarla Mücadele Haftası.
HAZİRAN: Uluslararası Fenilketonüri Günü, Dünya Çevre Günü ve Haftası, Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü, Dünya Mülteciler Günü, Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü, İyot Yetersizliği Haftası, Çevre Koruma Haftası, Babalar Günü.
TEMMUZ: Kabotaj ve Deniz Bayramı, Dünya Nüfus Günü, Dünya Hukukçular Günü, Barış ve Özgürlük Bayramı, Gazeteciler ve Basın Bayramı, İshalli Hastalıkları Önleme ve Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası.
AĞUSTOS: Toplumsal Direniş Bayramı, Zafer Bayramı, Dünya Emzirme Haftası, Zafer Haftası.
EYLÜL: Dünya Barış Günü, Serbest Paraşütcüler Günü, Gezi Günü, Şehitler ve Gaziler Günü, Türk Dil Bayramı, Dünya Turizm Günü, İlköğretim Haftası, Halk Sağlığı Haftası, İtfaiyecilik Haftası, İtfaiyecilik Haftası
EKİM: Dünya Yaşlılar Günü, Dünya Mimarlık Günü, Hayvanları Koruma Günü, Uluslararası Öğretmenler Günü, Dünya Posta Günü, Dünya Ruh Sağlığı Günü, Dünya Gazete Dağıtıcıları Günü, Dünya Konut Günü, Dünya Standartlar Günü, Dünya Gıda Günü, Dünya Yoksullukla Mücadele Günü, Dünyaya İyi Tarafından Bak Günü, Birleşmiş Milletler Günü, Cumhuriyet Bayramı, Dünya Tasarruf Günü, Camiiler ve Dini Görevlileri Haftası, Ahilik Kültür Haftası, Dünya Uzay Haftası, Dünya Çocuk Günü, Dünya Habitat Günü, Standartlar Haftası, Kızılay Haftası, bu ay ayrıca Meme Kanseri Bilinçlendirme ayı.
KASIM: Dünya Şehircilik Günü, Atatürk’ün Ölüm Günü , Afet Eğitimi Hazırlık Günü, Dünya Diyabet Günü, UNESCO’nun Kuruluş Günü, Dünya Çocuk Hakları Günü, Dünya Felsefe Günü, Diş Hekimleri Günü, Öğretmenler Günü, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, Türk Harf Devrimi Haftası, Doku, Organ Nakli ve Bağış Haftası, Lösemili Çocuklar Haftası, Atatürk Haftası, Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası, Dünya Çocuk Kitapları Haftası.
ARALIK: Dünya AIDS Günü, Dünya Özürlüler Günü, Dünya Madenciler Günü, Kadın Hakları Günü, Uluslararası Sivil Havacılık Günü, Dünya İnsan Hakları Günü, Dünya Kooperatifcilik Günü, Vakıflar Haftası, Mevlana Haftası, İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası, Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası, Yoksullarla Dayanışma Haftası.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!