En güzel gezegene yolculuk

Güncelleme Tarihi:

En güzel gezegene yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Uzayda bulunan Hubble Teleskobu'nun çektiği fotoğraflarda Satürn, muhteşem bir güzellik sergiliyor. İlk fotoğrafta morötesi ışınlarla çekilmiş görüntüsü, ikincisinde ise normal çekilmiş görüntüsü yer alıyor. Satürn'ün halkaları, bilim dünyasının en çok merak ettiği konulardan biri.

Nükleer güçle çalışan ve bu nedenle birçok tartışmaya neden olan Cassini uydusu, Satürn'e doğru çıktığı uzun yolculukta önce Venüs'e uğrayacak. 1998'de bu gezegene iki yakın uçuş yapacak olan Cassini, daha sonra 1999'da Dünya'ya dönecek ve Satürn'e doğru yol alacak. Cassini'nin Dünya ile Venüs arasındaki uçuşu, hızını arttırmak amacıyla yaptığı belirtiliyor.

1999'da Dünya'nın yakınından geçerek Satürn'e yol alacak olan Cassini karşıtı gruplar, yaptıkları açıklamada, tekrar Dünya'nın yakınından geçecek olan aracın, uzayda başıboş dolaşan milyarlarca cisimden birine çarpması halinde Dünya'yı tehlikeye sokacağını ileri sürüyorlar. Cassini, 1999'da Dünya'nın yakınından saatte 68.5 bin kilometre hızla geçecek. Bu hızın şimdiye kadar insan tarafından düğmeye basılarak elde edilmiş olan en büyük hız olduğu belirtiliyor.

600 BİN İMZA

NASA'nın önde gelen bilim adamlarından Wesley Huntress, Satürn için, ‘‘Dünya'nın dışındaki en güzel planet’’ diyor. Jüpiter'den sonraki en büyük gezegen olan Satürn'ün çapı, Dünya'dan on kat daha fazla. Satürn Güneş'in etrafında, Dünya yılı ile yaklaşık 29 yılda bir dönüyor.

İki yıl önce Internet'te açılan web sayfası ile Cassini uzay aracı için imza istenildiği bildirildi. Kampanya sonucunda 81 ülkeden 600 bin imzanın toplandığı ve bu imzaların bir CD'ye nakledilerek Satürn'e gönderildiği belirtildi. Söz konusu CD'de Dünya'aki özellikleri içeren bilgilerin ve müzik parçalarının da bulunduğu kaydedildi. CD'nin herhangi bir Dünya dışı uygarlıkla iletişim kurulması amacıyla gönderildiği de belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!