En genç Kral

Güncelleme Tarihi:

En genç Kral
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ankara dün genç bir çifti, muhteşem bir törenle karşıladı; 38 yaşındaki Ürdün Kralı Abdullah ve 29 yaşındaki Kraliçe Raina... Cumhurbaşkanı Demirel, eşi Nazmiye Hanım ve Devlet Bakanı İrtemçelik tarafından karşılanan Kral ve Kraliçe'nin uçağına Türk hava sahasına girdikten sonra F-16'larımız eşlik etti. Karşılamada tüm Arap ülkeleri büyükelçileri eşleriyle birlikte hazır bulundu.

ÜRDÜN Kralı Abdullah, babası Hüseyin'in ölümünün üzerinden 13 ay geçtikten sonra Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in daveti üzerine resmi bir ziyaret için dün Türkiye'ye geldi. Kral Abdullah Bin El Hüseyin ve Kraliçe Rania'yı Esenboğa Havaalanı'nda Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eşi Nazmiye Demirel ve Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik karşıladı. 38 yaşındaki Kral Abdullah ile 29 yaşındaki Kraliçe Raina Türkiye'ye gelen en genç kral ve kraliçe oldu. Raina, aynı zamanda dünyanın en genç kraliçesi. Kral Abdullah, Kraliçe Rania ve kalabalık Ürdün heyetini taşıyan Kraliyet Ailesi'ne ait özel uçak, dün saat tam 10.00'da Esenboğa Havaalanı'na indi. Özel uçağa Türk hava sahasına girdikten sonra Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16'lar eşlik etti. Kral Abdullah'ı karşılama töreninde aralarında Libya Büyükelçisi'nin de olduğu Ankara'daki tüm Arap ülkeleri büyükelçileri, eşleriyle birlikte hazır bulundu.

MECLİS'TE KONUŞTU

Bir süre dinlenmek için kendilerine tahsis edilen Çankaya Köşkü'ndeki Camlı Köşk'e giden Kral ve Kraliçe, daha sonra Anıtkabir'i ziyaret etti. Kral Abdullah için resmi karşılama töreni ise öğleden sonra Çankaya Köşkü'nde yapıldı. Ardından heyetlararası görüşmeye geçildi. Saat 16.00'da TBMM'ye gelen Kral Abdullah, Genel Kurul'da milletvekillerine hitap etti. Meclis'e gelişinde TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut tarafından karşılanan Kral Abdullah, konuşmasında iki ülke arasındaki dostluğa ve Ortadoğu barış sürecine değindi. Kral Abdullah'a ardından Bilkent Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı verildi.

SU, BARIŞ, İŞBİRLİĞİ

Ürdün Kralı'na Türkiye ziyareti sırasında Başbakan Abdurrauf Ravabdeh, Saray Nazırı Fayez Travneh, Dışişleri Bakanı Abdulilah Hatib ile Su ve Sulama Bakanı Kamil Mahadin'den oluşan kalabalık ve üst düzey bir heyet eşlik ediyor. Bu arada, Cumhurbaşkanı Demirel ve eşi Nazmiye Demirel, Kral Abdullah ve Kraliçe Rania onuruna Çankaya Köşk'ünde bir akşam yemeği verdi. Kral Abdullah, bugün Başbakan Bülent Ecevit'i kabul ettikten sonra İstanbul'a geçecek. İstanbul'da iş çevreleriyle yapacağı görüşmede Türk özel sektöründen ülkesine daha fazla yatırım yapmasını isteyecek olan Kral Abdullah yarın Türkiye'den ayrılacak.

Prens Ali korudu

Kral Abdullah ve Kraliçe Raina'nın koruma müdürlüğünü Özel Kuvvetler Komutanı ve Binbaşı olan Prens Ali Bin El Hüseyin yaptı. Prens Ali ağabeyi ve yengesi Raina'yı gölge gibi izledi. Kulağında korumalarla haberleşmeye yarayan telsiz kulaklıkla, Ürdün Kralı'nın yanından ayrılmayan Çerkes kökenli Prens Ali, daha önce de Türkiye'ye geldiğinde ata binerek, düğünlerde dans ederek ilgi odağı olmuştu. Prens Ali, göç yollarını takip ederek, atla Türkiye'yi il il gezip, Kafkasya'ya kadar uzanan bir Çerkez yürüyüşü gerçekleştirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!