En eski batıkları buldu

Güncelleme Tarihi:

En eski batıkları buldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Atlas Okyanusu'nda ünlü Titanic transatlantiğinin batığını bulan araştırmacı Dr. Robert Ballard, dünyanın en eski batığını buldu. Tam 2500 yıl önce Akdeniz'deki şiddetli bir fırtına sırasında batan şarap yüklü iki Fenike gemisinin enkazı, İsrail açıklarında ortaya çıkarıldı. Batıkların yeri, deniz altını tarayan robotlar yardımıyla tespit edildi.

Uzmanlar, gemilerin Sur kenti limanından yola çıktıklarını tahmin ediyorlar. Kazanın meydana geldiği MÖ 750 yılında bir Fenike limanı olan Sur kenti, bugün Lübnan sınırları içinde kalıyor.

Tel Aviv'de bir basın toplantısı düzenleyerek yeni keşfiyle ilgili bilgi veren Dr. Robert Ballard, gemi enkazında yüzlerce amfora ve o dönemde şarap taşımacılığında kullanılan çok sayıda seramik testiler bulunduğunu söyledi. Ancak şarapların tamamen boşaldığını ve amforaların kumla dolduğunu belirten Ballard, ‘‘Bu buluşla birlikte tarih kitaplarının yeniden yazılması gerekiyor’’ dedi.

Tahminlere göre şarap taşıyan gemiler ya Kartaca'ya (bugünkü Tunus) ya da Mısır'a gitmek üzere yola çıkmışlardı. İsrail kıyılarının 50 kilometre kadar açığında 457 metre derinlikte yatan gemilerden birinin 18 metre, diğerinin ise 15 metre uzunluğunda olduğu belirtildi. Deniz altındaki soğuk su akıntıları nedeniyle gemiler fazla bozulmamış vaziyette bulundu.

Araştırma ekibinde bulunan, Harvard Üniversitesi'nden Arkeolog Lawrence Stager, ‘‘Tahminimizce bu gemiler büyük bir ticaret filosuna bağlıydı. Her birinde 6 mürettebat bulunuyordu ve şiddetli bir fırtına sırasında gemilerden ikisi battı’’ dedi.

İsrail açıklarındaki batık araştırması, National Geographic Society, ABD Deniz Araştırmaları Dairesi ve İsrail Arkeoloji Enstitüsü tarafından finanse edildi.

Türkiye'de de araştıracak

Filmlere konu olan Titanic transatlantiğini bulan araştırmacı Dr. Robert Ballard (solda), temmuz ayında Karadeniz'de de batık arayacak. Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'nın sahip olduğu ‘‘Saros’’ gemisiyle yapılacak olan araştırma, Türkiye Sualtı Arkeoloji Vakfı (TINA) adına yapılacak. Araştırma sırasında İngiliz BBC kanalı çekimler yapacak. Ayrıca ünlü National Geographic Society de bir ekip yollayacak. Karadeniz'deki büyük sualtı arkeolojisi araştırması 5 ay sürecek. Araştırmada Titanic'in bulunmasındaki gibi, yüksek teknoloji ürünü aletler kullanılacak.

Başkanlığını Ayhan Sicimoğlu'nun yaptığı ve dünyaca ünlü Sualtı Arkeoloji Enstitüsü (INA) ile ortak çalışmalar yapan TINA'nın üyeleri arasında Mustafa-Caroline Koç, Cem Boyner, Cem Uzan, Ali-Vuslat Sabancı, Cem Kozlu gibi, tanınmış isimler bulunuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!