En erkenci Özdemir en şatafatlı Gürtuna

Güncelleme Tarihi:

En erkenci Özdemir en şatafatlı Gürtuna
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın güçlü adayları dün yaklaşık 6 milyon kayıtlı seçmenle birlikte oy kullandı. ANAP'lı Ali Talip Özdemir sandık başına en erken giden aday oldu. FP'li Ali Müfit Gürtuna 10 araçlık konvoyuyla dikkat çekerken, DSP'li Zekeriya Temizel oyunu Turizm Bakanı Ahmet Tan'la birlikte kullandı.

İstanbul'da dün seçmenler, 31 bin 870 sandıkta iktidar ve yerel yöneticileri belirlemek için sandık başına gitti. Seçimler nedeniyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde emniyetten sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Osman Demir başkanlığında oluşturulan ‘Seçim Harek*at Merkezi’ ilgili birimlerden gelen bilgileri anında değerlendirdi. 6 milyon 194 bin 716 kayıtlı seçmenin bulunduğu kentte, oy verme işlemi sırasında merkeze önemli bir olay intikal etmedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayları içinde ilk oy kullanan ANAP'lı Ali Talip Özdemir oldu. Saat 9.35'te eşi Öznur Özdemir'le Etiler Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu'na gelen Ali Talip Özdemir basın mensuplarının yarattığı izdiham nedeniyle 209 no'lu sandıkta oy kullanmak için bekleyenlerden özür diledi. Oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada ’’Hangi aday kazanırsa kazansın, İstanbul'a hayırlı olsun. Sağduyunun galip geleceğine inanıyorum. Bir başka aday kazanırsa birikimimi ona aktarmaya hazırım’’ dedi. Sorular üzerine kazanma umudunun yüksek olduğunu belirten Özdemir, Turgut Özal'ın gerçekleştirdiği dönüşümü sürdürmeyi amaçladığını belirtti.

CHP'li Adnan Polat, oyunu eşi Ayşe Polat ile birlikte Kandilli İlköğretim Okulu'nda kullandı. Kemik rengi pantolunun üzerine mavi gömlek giyen Adnan Polat, saat 10. 30'da eşi Ayşe kızı Eda ve Boy adlı Alman kurdu köpeğiyle, okula yürüyerek geldi. 323 numaralı sandığa giden Polat ’’Nereye atacağım belli ama gizli olması lazım’’ diyerek oy kabinine geçti. Oy kullandıktan sonra Kandilli Vapur İskelesi'nin yanınındaki bir lokantada ailesiyle birlikte çay içen Polat, ‘‘1.5 milyon oy bekliyorum’’ dedi. ’’Ya kazanamazsanız’’ biçimindeki bir soruya ise ‘‘Ben böyle birşey düşünmüyorum’’ karşılığını verdi.

Eşi ve çocukları Almanya'da bulunan DSP'li Zekeriya Temizel, sandık başına ailesi yerine Turizm Bakanı Ahmet Tan'la gitti. Saat 11.00 sıralarında Üsküdar Burhan Felek Lisesi'ne gelen Temizel, 214 numaralı sandıkta sadece milletvekili seçimleri için oyunu kullandı. Soru üzerine, Ankara'da oturan milletvekillerinin il dışında sadece genel seçimler için oy kullanabileceğini hatırlattı. Seçim maratonunun bitmesiyle boşluğa düştüğünü belirten Temizel, ‘‘Şimdi, el sıkmadan, konuşmadan durabilir miyiz diye kendimizi test edeceğiz. Bugün kimseyle konuşmadan, deniz kıyısında kitap okuyacağım’’ dedi. Kazanamaması durumunda ne yapacağı yolundaki soruya karşılık olarak ise siyaseti bırakmayacağını belirtti: ‘‘Sizlerle beraber olacağım. Parmaklarımla düşünmeye devam edip, siyasete devam edeceğim.’’

MHP'li aday Ahmet Vefik Alp, oyunu eşi Lale Alp'le Bostancı Hayrullah Kefoğlu Lisesi'nde kullandı. Saat 11.00'de okula gelen Alp oyunu kullandıktan sonra ’’Sandıktan ANAP, DSP, MHP koalisyonu çıkar’’ dedi. Eğer seçilirse İstanbul'u Türkiye'nin utanç kaynağı olmaktan kurtarıp gurur kaynağı haline getireceğini söyledi.

10 araçlık konvoyla geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve FP adayı Ali Müfit Gürtuna, oyunu saat 14.30'da Maltepe Dumlupınar İlköğretim Okulu'nda, 353 nolu sandıkta kullandı. Mercedes ciple sandığa gelen Ali Müfit Gürtuna - Reyhan Gürtuna çiftine on araçlık bir konvoy ve çok sayıda danışman eşlik etti. Gürtuna'nın gelişi nedeniyle meydana gelen izdihama sandık başındaki seçmenler tepki gösterdi. Belgeleri eksik olduğu için oy kullanamayan bir seçmenin yardım etmesi için FP'li sandık müşahidini görevlendiren Gürtuna oyunu kullandıktan sonra ’’Kesinlikle seçimi kazanacağıma inanıyorum’’ dedi. Centilmence başlayan seçim yarışının sonuna doğru üzücü olaylar yaşandığını vurgulayan Gürtuna, İstanbul'da yerel seçimlerin genel seçimleri gölgelediğini söyledi.

İl genelinde olaysız geçen seçimlerde, aksaklıklar nedeniyle bazı sandıklarda oylama gecikmeli başladı. Sandık başında sabah saatlerinde meydana gelen izdiham, öğle saatlerinden sonra azaldı.

ÖDP’den usulsüzlük iddiası

İl Seçim Kurulu yetkilileri, oylamayla ilgili herhangi bir usülsüzlük iddiasının kendilerine yansımadığını söylerken ÖDP'den yapılan açıklamada bazı sandıklardaki oy pusulalarında parti ambleminin bulunmadığını ileri sürüldü. Kadıköy’de Nurettin Teksan İlköğretim Okulu ve Moda İlköğretim Okulu ile Sarıyer Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’ndeki Dumlupınar İlköğretim Okulu’nda bulunan bazı sandıklardaki oy pusulalarında parti isim ve ambleminin yer almadığını iddia eden ÖDP yetkilileri durumun tutanakla tesbit edildiğini, gerekli itirazın yapılacağını bildirdi.

FP'li Tuzla Belediye Başkanı ve başkan adayı İdris Güllüce, ise ikamet ettiği yer Pendik sınırları içinde yer aldığı için kendisine oy veremedi.

Metin Yüksel-Cahit AKYOL-Ayda KAYAR-Hüsnü SAVAŞ-Kanbolat UZ-Tamer YÜKSEL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!