En büyük teftiş

Güncelleme Tarihi:

En büyük teftiş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, Cumhuriyet tarihinin en büyük ‘teftişini’ Maliye ve Hazine'de başlattıklarını açıkladı. Yılmaz, Refahyol döneminin mali işlemleri ile ilgili soruşturmanın başladığını belirterek, ‘‘Merak etmeyin, bir sonuç çıkar’’ dedi. Yılmaz, yıllardır bekleyen birçok büyük projeyi üç ay içinde uygulamaya koyduklarını da belirterek bunları tek tek sıraladı.

Yılmaz, seçim için bir tarih vermekten kaçınırken, ‘‘Bu projelerimizi tamamlayabilmemiz için üç yıla ihtiyacımız var’’ dedi. Yılmaz, koalisyona dışardan destek veren CHP'ye TBMM'de bir komisyon başkanlığı verebileceklerini de açıkladı.

Yılmaz, önceki gece Diyarbakır'dan özel uçağı ile İstanbul'a giderken, beraberindeki Devlet Bakanları Eyüp Aşık, Rifat Serdaroğlu, Cavit Kavak ile birlikte sorularımızı yanıtladı. Yılmaz, Refahyol döneminin mali işlemleriyle ilgili teftiş konusundaki sorulara şu karşılığı verdi:

Soru: Hazine ve Maliye'de geçmiş hükümet dönemine ilişkin bir teftiş var mı?

Yılmaz: Mali işlemler ile ilgili geniş bir teftiş başlattım.

- Birşey çıkacak mı?

- Merak etmeyin çıkar.

- Bu durum koalisyon içinde bir sıkıntı yaratmaz mı?

- Neden yaratsın ki?

- Geçmiş hükümette ekonomi ile ilgili olan bakanlardan biri şu an koalisyon ortağınız partinin yönetiminde.

- Ortaklarımız bu konuda çok kararlı. Diyarbakır'da koalisyon ortağımız DTP'nin pankartlarının çoğunluğu bunun üzerineydi. Temiz bir yönetim istediklerini yazmışlardı.

ÜÇ YIL LAZIM

Yılmaz'ın bu sözüne, araya giren DTP'li Devlet Bakanı Serdaroğlu da destek vererek, ‘‘Kime kadar uzanırsa uzansın. Kimin ne pisliği varsa ortaya çıksın. Biz bundan rahatsız olmayız. Aksine çok memnun oluruz. Çünkü bunu biz istiyoruz’’ dedi.

Yılmaz, Aşık ile birlikte üç ay içinde uygulamaya koydukları büyük projelerle bundan sonra yapacakları hakkında bilgi de verdi. Seçimin ne zaman olacağına ilişkin soru yöneltildiğinde, uçak bir anda türbülansa kapılıp sarsılmaya başladı. Kavak bunun üzerine korkuyla, ‘‘Şimdi bu soruyu da nereden çıkardınız’’ diye karşılık verirken, Aşık ‘‘Eğer bu yıl enflasyon yüzde 50'ye inerse, buna devam edip 2000 yılında yüzde 3'e kadar indirmemiz lazım. 2000 yılına kadar ancak bu işleri bitiririz. Ondan sonra da seçim’’ dedi. Yılmaz ise gülerek, ‘‘Bu projeleri üç yıl içinde ancak bitirebiliriz. Eğitim reformunu tamamlayabilmemiz için bir kere üç yıla ihtiyacımız var’’ demekle yetindi. CHP'nin koalisyona yaklaşımıyla ilgili olarak da Yılmaz, ‘‘Şu ana kadar bizim şikayetimize mucip bir şey yok’’ dedi. DTP'nin zaman zaman atamalara ilişkin çıkışlarının koalisyonda bir aksamaya neden olmadığını da belirten Yılmaz, ‘‘Bu hükümet toplumda uzlaşma kültürüne de bir katkıda bulunmuştur’’ diye konuştu.

Cumhurbaşkanı'nın seçim ittifaklarına olanak tanıyan bir düzenleme istediği konusunda Yılmaz, ‘‘Seçim konusunu biz kendi aramızda bile konuşmadık’’ derken, Aşık ‘‘Mahalli seçimlerde ittifakı deneriz. Seçmenin ne kadar benimsediğine bakarız’’ yaklaşımında bulundu. Yılmaz da buna sessiz kalmayı tercih etti.

CHP'ye Adalet veya Anayasa komisyonu başkanlığı verilmesi ile ilgili bir soruya da Yılmaz, ‘‘Grup başkanvekilleri görüşüyorlar. CHP'ye de komisyon başkanlığı verebiliriz. Grup başkanvekilleri görüşür anlaşırlar, problem değil’’ dedi. Yılmaz, halkın koalisyona desteğini görmek için yakında bir anket yaptıracağını da açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!