Emret komutanım

Güncelleme Tarihi:

Emret komutanım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri’ndeki kadın subaylaraskerliğin erkeklere özel meslek olmadığını kanıtlıyorlar.

Askerlik, erkek mesleği olarak bilinir. Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan kadın subaylar bu düşünceyi çoktan değiştirdiler. Sayıları şimdilik az olmasına rağmen, aldıkları sorumluluk ve görev bilinci oldukça büyük. Hepsinde var olan ortak özellik ise görev ciddiyeti ve askerliğin içinde özümsenen sıkı disiplin kurallarına kusursuz uyum. Üniformaya duyulan özen ve hayranlık sonucunda gerçekleşen bu seçim, zorlu bir eğitim gerektiriyor. Türk ordusunda görev alabilmenin ilk şartı, bedeni yeterlilik. Daha sonra psikolojik ve mesleki yeterlilik geliyor. Okulda, eğitimde, kışlada ve dağda dayanıklılık sınavlarından sonra mesleğe kabul ediliyorlar. Kadın olmanın duygusallığı ve hissiliği var onlarda. Birde altıncı his... Tüm kadınsı özellikleri, mesleklerinin hakimiyetiyle bütünlük oluşturuyor. Yumuşak ses tonlarıyla verdikleri emirler yüzlerindeki kararlı ifadeyle birleşiyor.

İlk kadın subay pilotumuz

İlk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen'den sonra Teğmen Sevil Başlı da bir ilke imza atıyor. Başlı, Hava Kuvvetleri’nin ilk kadın askeri uçak pilotu. Toplam uçuş saati 700 saat. Aslında o kasa uçağı pilotu, ama kullandığı uçaklar S.F ve T. 37 uçakları. Her uçağın, eğitimi farklı olduğu için o bütün bu eğitimleri almış. Şu an, ulaştırma uçaklarında uçuyor.

Yapı olarak biraz minyon tipli. Yakınları bu kadar büyük bir uçağı nasıl kumanda ettiğini sorduklarında ‘‘Teknolojinin getirdiği kolaylıklar bunu çok kolaylaştırıyor. Teknolojiyi iyi kullanmayı öğrenmek gerekiyor. Çünkü, uçağı yönetmek büyük efor gerektiriyor’’ yanıtını veriyor.

Teğmen Başlı’nın eşi de pilot ve aynı filoda görev yapıyor. Peki bu iş ilişkini nasıl etkiliyor? ‘‘Eşim filoya yeni katıldı. Şu anda uçuşlarına başlamadı. Ben daha önce geldiğim için, benim uçuşum daha fazla. Bazen şaka ile 'uçuşun kadar konuş' diye espriler geçiyor aramızda. Sivil bir insanla uyum sağlamanın zor olacağını düşünüyorum. Özellikle uçuş pilotu olmam bunu zorlaştırabilirdi. Ama biz evimizin kapısından girdiğimiz andan itibaren işi dışarıda bırakmaya çalışıyoruz.’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!