Emlak vergisi nereye ödenir? Emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Güncelleme Tarihi:

Emlak vergisi nereye ödenir Emlak vergisi nasıl hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2017 18:24

Emlak vergisi nereye ödenir sorusunu merak eden yüz binlerce mülk sahibi vatandaş konuyla alakalı araştırmalarını sürdürmeye devam ediyorlar. Her yıl mülk sahibi olan vatandaşların düzenli olarak ödediği emlak vergisi için ayrıntılar haberimizde.

Haberin Devamı

Mülk sahibi olan milyonlarca vatandaşlın her yıl düzenli olarak ödemesini gerçekleştirdiği emlak vergisi hakkında merak edilenleri sizler için hazırlıkladık. İşte, emlak vergisinin ödenmesi ve hesaplanmasıyla ilgili tüm işlemler.

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?

Emlak vergisini ödemek istediğiniz taşınmazın bulunduğu belediyeye başvurarak gerçekleştirebilirsiniz. Emlak vergisini ödemek işlemini belediyeye gitmeden de yapmanız mümkün. Ödeme işlemini PTT ile havale ile ya da emlak vergisi mükellef numarasını kullanarak yapabilirsiniz. Ayrıca E-Belediye sistemiyle de ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Vergi ödemesi arsa, arazi, mesken ve işyerleri için farklı oranlarda, vergi yılı içerisinde asgari rayiç değerler üzerinden hesaplanıyor. Ayrıca gayrimenkulun bağlı olduğu belediye eğer Büyük Şehir Belediyesi ise ödenmesi gereken vergi 2 katı çıkıyor. Örneğin normal belediyelerde binaların emlak vergisi binde 2 iken, büyükşehir belediyesinde emlak vergisi binde 4 olarak hesaplanır.

Haberin Devamı

EMLAK VERGİSİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Emlak vergisi başvurusu için taşınmazın bulunduğu belediyeye giderek başvuru yapabilirsiniz. Emlak vergisi ödemek isteyen mükelleflerin aynı zamanda belediyelerden temin edilen formu da eksiksiz doldurması gerekiyor. Başvuru için gerekli belgeler ise şunlar:

-Tapu fotokopisi,
-Binalar için yapı kullanma izin fotokopisi,
-Binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak ve numarası)
-Beyan sahibinin ikamet ve arsa işyeri adresi,
-Vergi numarası ve T.C. kimlik numarası

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemeleri yıl içerisinde iki taksit halinde ödeniyor. Emlak vergisinin birinci taksidi 31 Mayıs tarihinde son buldu. İlk taksidi ödemeyen mükelleflerin, aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı ödemeleri gerekiyor. Emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri ise 30 Kasım 2017 tarihinde son bulacak. Belediyelerce belirlenen tarihte ödeme yapmayan kişilerin banka hesaplarından otomatik olarak vergi borcu tahsil edilebilmektedir.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMİYOR?

Haberin Devamı

2006 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile;
-Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlere
-Emeklilere
-Gazilere
-Şehitlerin dul ve yetimlerine ait brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken için emlak vergisi alınmıyor.

BAKMADAN GEÇME!