Emir'in ilacı, dört ay sonra doğacak kardeşi

Güncelleme Tarihi:

Emirin ilacı, dört ay sonra doğacak kardeşi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2003 01:51

Emir Mut, 4 milyon erkek bebekte bir görülen Wiskott-Aldrich Sendromu'yla (WAS) dünyaya geldi. Bağışıklık sistemini zayıflatan bir kan hastalığı olan WAS, vücudu kanser dahil her hastalığa karşı savunmasız bırakıyor.

Tedavisi ise başka bir sıradışı olayla mümkün. Memorial Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde 13 embriyonun arasından seçilerek annesinin karnına yerleştirilen ve şubat ayında dünyaya gelecek olan Zeynep, kordon kanı ve kemik iliği ile abisi Emir'i yaşatacak.

Emir, borsacı Hasan Mut ve eşi Ebru Mut'un ikinci çocuğu. İlk oğullarından iki yıl kadar sonra bir kez daha çocuk sahibi olmak istemişlerdi. Emir'in sağlık sorunları daha bebekken fark edildi: Ateşleniyor, bronşit ve idrar yolu enfeksiyonları nedeniyle sık sık hastaneye yatıyordu. Önce hastalığa tanı konulamadı. Başka bir hastalıktan şüphe edildi.

Gerçek, Emir'den, anne ve babasında alınan DNA örneklerinin Amerika'ya gönderilmesinden sonra ortaya çıktı. Test, Emir'in genetik yollarla annesinden çok ender rastlanan bir hastalık aldığını göstermişti. Wiskott-Aldrich Sendromu (WAS) 4 milyon erkek bebekten birinde görülüyor. Egzama, trombosit eksikliği, tekrarlayan enfeksiyonlara yol açıyor, bağışıklık sistemini zayıflattığı için çocukları kanser dahil birçok hastalığa karşı korumasız bırakıyordu. Mut Ailesi, bu hastalığı taşıyan çocukların ne kadar yaşadığını sordular doktorlara. Aldıkları cevap duymak istemedikleri türdendi: ‘‘Ne yazık ki WAS'lı çocukların çoğu 10 yaşına gelmeden kaybediliyor...’’

Gazetede okudukları bir haber Mut ailesine umut ışığı oldu. Kök hücre ve kemik iliği desteğiyle Emir'in bağışıklık sistemi istenilen güce kavuşabilirdi. Bunun için doku uyumu konusunda risk taşımayan bir göbek kordonu kanı ve ilik gerekiyordu. Yani bir bebek, Emir'e bir kardeş lazımdı. Ancak doğacak bebeğin doku özellikleri ‘‘ilaç’’ gibi olmalıydı. Yani WAS taşımamalı ve Emir'le aynı dokuda olmalıydı. Çiftin kısırlık sorunu yoktu, ama bu yüzden tüp bebek yapmaya karar verdiler. Mut Ailesi biraz düşündükten sonra Memorial Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'ne başvurdu.

GÖBEK BAĞISAKLANACAK

Merkezin direktörü Doç. Dr. Semra Kahraman ve genetik uzmanı Dr. Hakan Berkil'in liderliğindeki ekip önce annenin yumurtalıklarını uyararak, yumurta elde etti. Ardından yumurtaları laboratuvar koşullarında babanın spermiyle dölleyip 13 embriyo üretti. Bu embriyolara doku uyum ve genetik testleri yapıldı. Sadece birisi Emir için aranan özelliklere sahipti. O da annenin rahmine yerleştirildi.

Emir'in ilacı, Mut Ailesi'nin üçüncü çocuğu ve ilk kızı Zeynep, şubat ayında dünyaya gelecek. Bebeğin göbek kordonu kanından elde edilecek kök hücreler doğumdan hemen sonra alınıp saklanacak. Bebek bir yaşına geldiğinde alınacak kemik iliği hücreleri ile birlikte bu kök hücreler Emir'e nakledilecek. Emir bu sayede sağlığına kavuşacak.

Zeynep’i bekliyorlar

Mut ailesinin henüz doğmamış küçük kızı Zeynep sadece abisi Emir'in yaşam umudu olmayacak. Aynı zamanda embriyon halindeyken WAS testinden geçen ikinci vaka olarak tıp literatürüne geçecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!