Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için son durum ne? EYT hakkında gelen son gelişmeler

Güncelleme Tarihi:

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için son durum ne EYT hakkında gelen son gelişmeler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2018 21:31

Emeklilikte yaşa takılanlar konusu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Konu hakkında son açıklama MHP lideri Devlet Bahçeli'den geldi. Bahçeli, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili, 'Israrcı olmamak, olgun dönemi ve şartları beklemek daha hayırlı olur kanaatindeyiz.' dedi. Peki, EYT'de son durum ne? Yeni gelişme var mı? İşte, Bahçeli'nin açıklamaları...

Haberin Devamı

Prim gün süresini doldurmasına rağmen yaş şartını yerine getiremediği için emekli olamayan ve kamuoyunda kısaca EYT olarak tanımlanan vatandaşlar, konu hakkında son gelişmeleri takip etmek ve haberlere dair bilgi almak adına sorgulamalarına hız verdi. Bir süredir gündemi meşgul eden konu hakkında verilen son demeçleri ve basına yansıyan son haberleri merak eden vatandaşlar, yeni haftanın başlamasıyla birlikte aramalarına yoğunluk kazandırdı. İşte, konuya ilişkin detaylar...

DEVLET BAHÇELİ'DEN "EYT" AÇIKLAMASI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili olarak diğer muhalefet partileriyle aynı konum içinde bulunmamaya dikkat ettiklerini söyleyerek, bu konuda "ısrarcı olmamak ve olgun dönemi beklemenin" daha hayırlı olacağını belirtti.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu'nda geçen hafta İyi Parti'nin EYT'lerle ilgili araştırma önergesinin gündeme alınmasına kabul oyu veren MHP, önergenin görüşmeleri sırasında ise ret oyu vermiş ve Bahçeli'nin talimatıyla önergenin gündeme alınmasını sağlayan MHP Grup Başkanvekili Erhan Uslu görevinden alınmıştı. Bahçeli, dün Osmaniye Vakfı'nın açılışı sırasında MHP'nin emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili tavrının bundan sonra ne olacağına dair soru üzerine, "Diğer muhalefet partileriyle aynı konum içerisinde bulunmamaya dikkat ediyoruz. Yani Cumhuriyet Halk Partisi, HDP ve İP ile bir arada gözükmek istemiyoruz" dedi.

Bu muhalefet partilerinin başından bu yana birlikte hareket ettiğini belirten Bahçeli, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yerine tekrar parlamenter sisteme dönüşü gerçekleştirmek için de siyasi faaliyet göstermektedirler. Onların duruşunu biz MHP olarak benimsemiyoruz" ifadelerini kullandı. Bahçeli, EYT'lerin durumunun partisinin de seçim beyannamesindeki konularından biri olduğunu da anımsattı.

Bahçeli, emeklilikte yaşa takılanların durumunun Milliyetçi Hareket Partisinin seçim beyannamesindeki konulardan biri olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu konuyla ilgili arkadaşlarımızın ön hazırlıkları da olmuştur ancak bu konunun bugün yaşanan ekonomik şartlar altında öncelik kazanarak 700 milyar liraya ulaşan, Sayın Cumhurbaşkanının ifade ettiği şekliyle, bir meblağı karşılayabilecek bir durum içerisinde ısrarcı olmamak, olgun dönemi ve şartları beklemek daha hayırlı olur kanaatindeyiz. Bir önerge verilmiştir, o önergeye arkadaşlarımızdan Mecliste bulunanlar oy kullanmışlardır ama Meclis araştırması açılması konusunda önergenin ikinci aşamasında Milliyetçi Hareket Partisi görüşlerini saklı tutmak suretiyle Meclis araştırmasına gerek görmemiştir ve çekimser oy kullanmışlardır."

Haberin Devamı

MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Cumhur İttifakı'na verdiğiniz önemi biliyoruz, son olarak Grup Başkan Vekili Erhan Usta'nın görevden alınması bu şekilde yorumlandı. Biz de bu şekilde yorumlarsak, yanlış yapmış olur muyuz? sorusuna, "Hayır, siz her zaman doğru yapıyorsunuz. Yaklaşımınız yine doğrudur size katılıyorum." cevabını verdi.

İYİ PARTİ'NİN TEKLİFİ KABUL EDİLMEDİ

TBMM Genel Kurulunda, İYİ Parti'nin, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözümüne yönelik verdiği Meclis araştırma önergesi kabul edilmedi. 24 Ekim'de TBMM Genel Kurulunda, İYİ Parti'nin, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözümü ve işsizliğin önüne geçilerek yeni istihdam olanaklarının yaratılması amacıyla verdiği Meclis araştırma önergesinin ön görüşmesi yapıldı. Meclis araştırma önergesinin ön görüşmesinde muhalefet partilerinin vekilleri söz aldı ve görüşlerini açıkladı. Konuşmaların ardından yapılan oylama sonucunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin kabul oylarına karşılık Meclis araştırması açılmasına dair önerge kabul edilmedi.

Haberin Devamı

MHP'Lİ VEKİLDEN "EYT" AÇIKLAMASI

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili degerlendirmede, “Vatandaşlarımız evinde rahat olsunlar. Biz seçim vaadinde bulunduğumuz her anayasanın, yönergenin arkasındayız” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, MHP İl Başkanı Ramazan Bülent Avşar’ı ziyaretti. Burada konuşan Fendoğlu milyonlarca yurttaşı ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili “EYT ile ilgili son günlerde bir sorun var tabi bur da bizi suçlayan EYT mağduru arkadaşlarımız dostlarımız vatandaşlarımız evinde rahat olsunlar. Biz seçim vaadinde bulunduğumuz her anayasanın yönergenin arkasındayız. Mecliste geçtiğimiz akşam İYİ Parti tarafından verilen yasa tasarısı değildi, erken yaşta emeklilik ( EYT) araştırmaya yönelik bir önergeydi. EYT’nin araştırılacak, soruşturulacak konuşulacak, tartışılacak bir yanı yok. Yılardan beri zaten elzem olmuş bir durum” dedi.

Haberin Devamı

NUMAN KURTULMUŞ'TAN “EYT” AÇIKLAMASI

Adana'da bulunduğu ziyarette basın mensuplarının sorularını yanıtlayan AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, "Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Türkiye ekonomik ve çalışma hayatıyla ilgili gerçeklerinin ortada olduğunu ifade etti.

İnsanların artık 38, 40, 48 yaşlarında emekli olmalarının Türkiye'nin bugünkü şartları itibariyle kaldırabileceği bir durum olmadığına işaret eden Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz de isteriz ki vatandaşlarımız mümkün olan en erken yaşta emekli olsun ama böyle bir dünya yok. Böyle bir imkan yok. Böyle bir Türkiye'nin ekonomik gücü yok. Aslında dünyanın hiçbir ülkesinin de sosyal güvenlik sistemlerinin hassasiyetleri bakımından böyle bir imkan yok. Tam tersine dünyadaki genel eğilim emeklilik yaşının mümkün olduğu kadar ileriye çekilmesi ve emeklilik sisteminin rahatlatılmasıdır. İnsanların çok erken yaşlarda emekli olması, 30 sene bazı zaman daha uzun süre emekli maaşı alması demektir ki bunun kaynağı nerede? Yani havuza ne koyduk da o havuzdan o kaynağı bir şekilde insanlara vereceğiz. Biz de bunu isteriz.

Haberin Devamı

Biliyorsunuz AK Parti çeşitli alanlarla milleti rahatlatacak destekler sağlamıştır ama bu EYT konusu siyasi bir istismar meselesi olmamalıdır. Yani biz iktidar partisiyiz bilmez miyiz insanlarımızın gönlü hoş olsun diye hele hele seçim var, seçim üzeri biz de buradan 3-5 puan kazanalım, ama sorumluluğumuz var. Sırtımızda yumurta küfesi var ve Türkiye'nin bu ekonomik şartları içerisinde bir şekilde karşılayamayacağı bir bedelin ödenmesine razı olmayız. EYT ile ilgili tutumumuz budur."

CHP'Lİ VEKİLDEN “EYT” AÇIKLAMASI

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, "Emeklilikte yaşa takılanlar yok; AKP'nin emeklilikte yaşa taktığı kişiler var. Hakkı, hukuku çiğnenen insanlarımızın sayısı kimilerine göre 3 milyon, kimilerine göre daha fazla. Maç oynanırken birileri çıkıyor, 'penaltıyı ya da golü kaldırdık' diyor. Emeklilikte yaşa taktıklarının sorunlarını çözmek için bütün partilere görev düşüyor." dedi.

BAKMADAN GEÇME!