Emekli Org. Tolon ve Eruygur gözaltında

Güncelleme Tarihi:

Emekli Org. Tolon ve Eruygur gözaltında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2008 07:56

Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, sabah saatlerinde Ergenekon operasyonu kapsamında askeri lojmanlarda gözaltına alındı. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un evinde sabah saatlerinde başlayan arama yaklaşık 4 saat sonra sona erdi.Tolon ve Eruygur, İstanbul'a getirilmek üzere Ankara Emniyet Müdürlüğünden çıkartıldı.

Haberin Devamı

Hurşit Tolon işte böyle gözaltına alındı 

Bugün gözaltına alınanların isimleri

İzmir'de Ergenekon gözaltıları protesto edildi

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un evinde sabah saatlerinde savcılar ve polisler tarafından arama yapıldı ve arama 13.00 sularında sona erdi.

Tolon'un eşi saat 08.52'de hürriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Şu dakikada evde arama yapılıyor. Her yer didik didik aranıyor. Buradaki işlemin bitmesinden sonra İstanbul'a götürüleceği söylendi. Çok üzgünüz" dedi.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ise herhangi bir şey söylemek istemediğini belirtti. 

Tolon'un gözaltısı sırasında ise Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı. Çünkü ilk kez bir orgeneral, askeri lojmanda polisler tarafından gözaltına alındı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur en son Jandarma Genel Komutanlığı yapmıştı. Eski Jandarma Genel Komutanı da olan Eruygur, Cumhuriyet mitinglerinin düzenlenmesin de etkin rol oynamıştı.

Haberin Devamı

TOLON SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİ

“Ergenekon” soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet savcılarının talimatı doğrultusunda gözaltına alınan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, sağlık kontrolünden geçirildi.

Tolon, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Ankara Adalet Sarayı'na getirildi.

Adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirilen Tolon, Çevik Kuvvet ekiplerinin yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeden ayrıldı.

Tolon, adliyeden ayrılışı sırasında “Bir açıklama yapacak mısınız?” şeklindeki soruya, “Hayır” yanıtını verdi.      

Hurşit Tolon'un avukatı Ahmet Çörtoğlu, sabah saat 08.00'den bu yana ev araması yapıldığını ve evden http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/askeri_bannerer.gif

adliyeye geldiklerini belirterek, “Tolon'un, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında ve İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı ile gözaltına alındığını” söyledi. 

Çörtoğlu, “Güvenlik güçleri son derece saygılı ve hassas bir şekilde yasalara uyarak, Hurşit Bey'in evinde arama yaptılar. Aramada elde ettikleri verileri topladılar. Şimdi kendisini de Emniyete, herhalde İstanbul'a götürecekler” diye konuştu.

Haberin Devamı

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/5perde.gifKAYACAN:  “EMEKLİ GENERALLERİN GÖZALTILARI İÇİN GENELKURMAY İZNİNE GEREK YOK” 

Askeri Yargıtay eski Genel Sekreteri Ali Fahir Kayacan, Ergenekon soruşturması kapsamında askeri lojmanlardan gözaltına alınan emekli Orgeneral ve Jandarma eski Genel Komutanı Şener Erguygur ve eski Ordu Komutanı Hurşit Tolan’un emekli olduktan sonra “sıradan vatandaş” kabul edildiğini belirterek, "İstenirse eski Genelkurmay Başkanı da gözaltına alınır. Yasal engel http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/banner_ergenekonn.gifyok” dedi.

Kayacan şunları söyledi:  “Askerlik sırasında işlenen bir suç veya iddia olmadığı için gözaltına alınma prosedürü sıradan vatandaş gibi olur. Genelkurmay’dan izin alınması gerekmiyor. Hurşit Tolon, korumalı lojmanlarda oturuyor. Lojmanlara herkes giremez. Bu nedenle Genelkurmay bilgilendirilmiştir”

Haberin Devamı

YAZLIĞINDA DA ARAMA YAPILDI

EMEKLİ Orgeneral Hurşit Tolon'un, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındığı sabah saatlerinde Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ndeki yazlığında da arama yapıldı.

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Tolon'un Kuşadası'nın Soğucak sahilindeki S.S. Ankaralılar Yapı Kooperatifi'ndeki yazlığında, aramayı Ankara'dan gelen özel polis ekipleri yaptı. Arama ve içeriğiyle ilgili Aydın polisi ile jandarmanın bilgilendirildiği ifade edildi. Ancak, aramada operasyonla ilgili belge ve bilgiye ulaşılıp ulaşılmadığı açıklanmadı.

 

EMEKLİ ORGENERAL HURŞİT TOLON KİMDİR?

Orgeneral Ahmet Hurşit Tolon, 1942 yılında İstanbul'da doğdu. 1962 yılında

/images/100/0x0/55ea3b3bf018fbb8f872d9d4
Kara Harp Okulu'ndan, 1975 yılında da Piyade Okulu'ndan mezun oldu.

1974 yılına kadar Kara Kuvvetleri'ne bağlı çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanlığı yapan Orgeneral Tolon, 1978 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. Ardından kurmay subay olarak Genelkurmay Personel Dairesi Plan Şube İnsangücü Plan Subaylığı, Washington Kara Ataşeliği, Genelkurmay Personel Daire Plan Şube Müdürlüğü, Genelkurmay Personel Daire General/Amiral Şube Müdürlüğü ve 39. Piyade Tümen 49. Piyade Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

Orgeneral Tolon, 1989 yılında Tuğgeneralliğe terfi etti. Tuğgeneral rütbesi ile Genelkurmay Genel Sekreterliği ve 28. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu. 1993 yılında tümgeneralliğe terfi etti. Tümgeneral rütbesi ile Genelkurmay Genel Sekreterliği, Jandarma Asayiş Komutan Yardımcılığı ve 7. Kolordu Komutan Yardımcılığı görevlerini yürüttü. 1997 yılında korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral rütbesi ile 15. Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay Lojistik Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 2001 tarihinden geçerli olarak orgeneralliğe terfi etti ve Ege Ordu Komutanlığı'nda atandı.

3 yıldır Ege Ordu Komutanlığı görevini yürüten Orgeneral Tolon, 30 Ağustos 2004 tarihi itibariyle 1'nci Ordu Komutanlığı'na atandı. Tolon buradan emekli oldu. Evli ve bir çocuk sahibi olan Orgeneral Tolon İngilizce biliyor.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon son dönemde ulusalcı çizgisiyle ön plana çıktı.

EMEKLİ ORGENERAL ŞENER ERUYGUR KİMDİR?

Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Emekli Orgeneral Mehmet Şener Eruygur 17 Haziran 1941 yılında Erzurum'da doğmuştur. Lise

/images/100/0x0/55ea3b3bf018fbb8f872d9d6
tahsilini Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamlamış ve 1960 yılında Topçu Subayı olarak Kara Harp Okulu'ndan mezun olmuştur. 1961 yılında Topçu Okulu'nu bitiren Orgeneral Eruygur, 1971 yılına kadar çeşitli Topçu Birliklerinde Takım ve Batarya Komutanı ile Karargah Subayı olarak hizmet etmiştir. 1971 - 1973 yıllarında Kara Harp Akademisi öğrenimini tamamlamıştır. 1973 - 1974 Öğretim Döneminde Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitiren Org. Eruygur, 1975 yılında NATO Savunma Kolejinden mezun olmuş ve 1976 yılına kadar çeşitli Kıt'a ve Karargah görevlerinde bulunmuştur.

1976 - 1978 yıllarında Bükreş Kara Ataşeliği yapmış ve daha sonra sırasıyla; 5'inci Kolordu Topçu Grup Komutanlığı ve 105'inci Topçu Alay Komutanlığı, Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği ve 1'inci Ordu Harekat Başkanlığı görevlerini ifa etmiş ve 1987 yılında Tuğgeneralliğe yükselmiştir. Bu rütbe ile Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Daire Başkanlığı ve 49'uncu Piyade Tugay Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur. 1991 yılında Tümgeneralliğe terfi eden Orgeneral Eruygur, 1991 - 1993 yıllarında Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Daire Başkanlığı, 1993 - 1996 yıllarında Topçu Füze Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı yapmıştır. 1996 yılında Korgeneralliğe terfi ederek sırasıyla; 5'inci Kolordu Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerini yürütmüştür.

4 Ağustos 2000 tarihinde Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevine atanmıştır. Yüksek Askeri Şura‘nın 31 Temmuz - 3 Ağustos 2002 tarihleri arasında Başbakan Bülent Ecevit‘in başkanlığında yaptığı Ağustos ayı olağan toplantısında alınan kararla Jandarma Genel Komutanlığı görevine atandı. İstiklâl ve TSK Üstün Hizmet Madalyaları sahibi olan Orgeneral Eruygur, Mukaddes Eruygur ile evli olup, iki çocuk babasıdır. Fransızca ve İngilizce bilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!