EMASYA Protokolü hemen kalkmalı

Güncelleme Tarihi:

EMASYA Protokolü hemen kalkmalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2009 00:00

AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Ocaktan, “Demokratik açılımla ilgili çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için 1997’de imzalanan gizli Emasya Protokolü’nün hemen kaldırılması lazım” dedi.

AK Parti’nin haftasonu Kızılcahamam’da yapılan toplantısında, 28 Şubat sürecinde Genelkurmay ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan Emniyet Asayiş Yardımlaşma Protokolü de tartışmaya açıldı. 7 Temmuz 1997’de imzalanan bu protokolü gündeme getiren Ocaktan, protokolü, “Güneydoğu’da olağanüstü hal görüntüsünü ortadan kaldırıp bölgeyi normalleştirmeyi hedefleyen açılım süreci ile uyumsuz bir uygulama olarak niteledi. Ocaktan, “İçişleri Bakanımız, açılım sürecine ilişkin açıklamalarında, bölgedeki yayla yasaklarının, yollardaki barikatların kaldırılacağını söyledi. Ancak bu protokol, jandarmaya, gerektiğinde vali ya da kaymakamdan izin bile almaksızın güvenlik uygulamaları yapabilme olanağı veriyor. Bu protokolün geniş yorumu, sadece kırsal alanda değil şehirlerde de operasyon yapılmasına olanak sağlıyor. Jandarmanın bu yetkisinin kaldırılması lazım” dedi. Ocaktan’ın, AB’nin ilerleme raporlarında da dikkat çekilen bu protokolün kaldırılması önerisine, AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış, “Evet, bunu yapmalıyız” diye destek verdi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay da “Hallederiz bunları” dedi.

Toplumsal olaylar için yetki

Emniyet, asayiş ve yardımlaşma sözcüklerinin kısaltmasından oluşan EMASYA protokolü ile askerlerin, illerde mülki amirlerin iznine bağlı kalmaksızın güvenlik operasyonlarına olanak sağladığı belirtiliyor. Protokolle, valilikler talep etmese de gerekli durumlarda askere toplumsal olaylara el koyma yetkisi verildiği öne sürülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!