Elit İşcan davasında avukata tepki: Bu nasıl savunma

Güncelleme Tarihi:

Elit İşcan davasında avukata tepki: Bu nasıl savunma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2021 07:00

Oyuncu Elit İşcan’a yönelik cinsel saldırı davasının önceki günkü karar duruşmasına Efecan Şenolsun’un avukatı Nail Gönenli’nin savunması damga vurdu. Cinsiyetçi ifadeler kullandığı iddia edilen avukat Gönenli ise “Ben savunmamda oyunculuğun doğasını anlattım” dedi.

Haberin Devamı

Oyuncu Elit İşcan’a yönelik cinsel saldırıda bulunarak hakaret ve küfür ettiği iddiasıyla 17 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle yargılanan oyuncu Efecan Şenolsun davasında avukat Nail Gönenli’nin yaptığı savunma tepki çekti. Mahkeme tutanaklarına göre, Gönenli savunması sırasında, İşcan ile Şenolsun’un dizi setinde yan yana çekilmiş fotoğraflarını mahkemeye göstererek şu ifadeleri kullandı: “Dosyada sunmuş olduğumuz fotoğrafta müvekkil ile katılanın sette nasıl bir samimiyette çalıştığı net bir şekilde ortaya konmuştur. Örneğin avukatlık mesleğinde bir bayan avukat ile bir erkek avukatın sarmaş dolaş sarılarak fotoğraf çekilmesi toplum içerisinde yadırganabilir ancak oyunculuk mesleğinde her türlü samimiyet hareketi gerek fotoğraf gerekse sahne çekimlerinde sunduğumuz fotoğraftaki samimiyet hali ile çekilen kayıtlar yadırganmamaktadır.”

Haberin Devamı

Elit İşcan davasında avukata tepki: Bu nasıl savunma

‘BU EYLEMLER NORMAL’

Elit İşcan’ın avukatı Meriç Eyüboğlu ise Gönenli’nin mahkemede yaptığı savunmanın tutanağa geçmeyen bölümleri olduğunu ve burada cinsiyetçi söylemlerin yer aldığını anlattı. Eyüboğlu, şunları söyledi: “Dünkü duruşmada 4 avukat olarak hazır bulunduk. Yanımızda müvekkilimiz Elit İşcan vardı. Avukat Nail Gönenli, savunmasını dizi setlerinde kadınlarla erkeklerin ne kadar samimi olduğu, sürekli birbirine dokunduğu, sarılıp öptüğü, dolayısıyla bu davadaki sarılma ve öpme teşebbüsü gibi eylemlerin normal olduğu üzerine kurdu. Bu savunmayı yaparken olabilecek en cinsiyetçi örnekleri kullandı. ‘Afedersiniz öpüşme sahnesi çekiyorlar, afedersiniz başka sahneler de var, daha geçen gün beraber duş alma sahnesi çektiler’ gibi örnekler verdi.

Elit İşcan davasında avukata tepki: Bu nasıl savunma

Karar sonrası ağlamıştı

Yine avukatlarla kıyaslama yaptığı bir bölümde ‘Bir bayan meslektaşım benim kucağıma oturamaz ama bu sektörde böyle şeyler oluyor’ gibi sözler sarf etti. Biz bunlarla ilgili tutanak tuttuk ancak mahkeme kayıtlarına çok detaylı konuşmalar geçmiyor. Sonuç olarak verdiği mesaj, dizi setleri kadınlar ve erkeklerin birbirine dokunduğu, öptüğü, bunların çok olağan olduğu yerler, Elit İşcan da böyle bir kişi oldu. Kendisinin erkek şiddeti gibi, kadınların hayır demesinin hayır anlamına geldiği gibi önemli konuları daha önce duymadığı açık.

Haberin Devamı

Biz duruşmada bir erkeklik şov izledik. Elit’i itibarsızlaştırmaya ve setlerde çalışan tüm kadınları aşağılayan bu davayı sahiplenen ve dayanışma gösteren herkese yönelik saldırgan, cinsiyetçi hedef alan bir söylem dinledik.”

SÖZLERİM ÇARPITILDI

Eleştirilerin ardından aradığımız Nail Gönenli ise Hürriyet’e şu açıklamada bulundu: “Biz dava başından bu yana mahkemeyi etkilememek adına sessiz kaldık. Elimizdeki fotoğrafları basına değil mahkemeye sunmayı tercih ettik. Sözlerimin çarptırıldığını düşünüyorum. Bu fotoğrafları sunarken de oyunculuk mesleğinin doğasından bahsettim. Bu iki insan sette yakın arkadaşlar. Dizide abi kardeşi oynuyorlar, birlikte gerektiğinde 15 saat geçiriyorlar. Belli bir samimiyetleri var. Bu samimiyetin ardından bir küslük yaşanıyor. Meslek dostluk kurmaya çok elverişli. Aralarındaki temasın cinsel bir niyet taşıdığını söylemek çok kötü niyetli. Mahkeme sırasında Efecan dizi sırasında sevişme sahnesinin olduğu partneriyle bile böyle bir şey yaşamadığını söyledi. ‘Sahnem ne gerektirirse yaparım, dışarıda insanlarla mesafeliyim. Öyle bir insan olsam diğer meslektaşlarımla da sorun yaşardım’ dedi. Ben de bu meslekte yönetmenin sevişme sahnesi ya da öpüşme sahnesi çekebildiğini, oyunculuğun daha fiziksel temasa yatkın bir meslek olduğunu ifade ettim. Suçlandığımız gibi oyuncularda mesleki bir dejenerasyon olduğundan bahsetmedim. İki insanın samimiyetinden kaynaklı bir temasın cinsel arzuyla birleştirilmesinin doğru olmadığını anlattım.”

Haberin Devamı

Elit İşcan davasında avukata tepki: Bu nasıl savunma

Yeni bir açıklama yapan Nail Gönenli şunları söyledi: "Gördüğüm lüzum üzerine, 11.02.2021 tarihli karar duruşmasıyla ilgili müvekkilim Efecan Şenolsun ve benim aleyhime yapılan linç girişimine ve kamuoyunu yanıltma çabasına cevaplarımdır:
Öncelikle sosyal medya platformlarında yürütülen linç kampanyasını doğru bulmadığımı ve gerçeklerin ortaya çıkması sebebiyle bu tepkilerle karşı karşıya kaldığımı düşünmekteyim. Haklı davamızda, ilk günden bugüne somut olayı aydınlatmak ve yargılama konusu fiillerin ne olduğunu ortaya çıkartmak için bağımsız savunmayı temsil eden bir avukat olarak görevimi ifa ettim. Bu davada tüm gayem müvekkilimin anayasa ile korunan savunma hakkının kanunlar çerçevesinde kullanılması, kadın ya da erkek herhangi bir cinsiyetçi yaklaşım gözetmeksizin tüm gerçeklerin ortaya çıkarılmasıydı. Nitekim dava sonucundan da malum olduğu üzere müvekkilim adalet önünde aklanmış, iddia edilen olayların vuku bulmadığı ortaya çıkmıştır.
Savunmamda, iddia edildiği gibi kamuoyunda gösterilen ifadeleri kesinlikle kullanmadım. Bu durum gerek duruşmada hazır bulunanlar tarafından gerekse duruşma tutanağıyla sabittir. Zira kullanmış olduğum ifadeler duruşma zaptında kelimesi kelimesine yer almaktadır. Yapmış olduğum savunmanın çarpıtılmasıyla yürütülen bu linç kampanyasında, 16 yıldır layığıyla yapmış olduğum avukatlık mesleğime leke sürülmeye çalışılmaktadır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da adalete olan inancımla, temsil ettiğim müvekkillerimin yanında olacağımı tüm samimiyetimle kamuoyunun bilgisine sunarım."

Haberin Devamı

MEZE YAPTIRMAYIZ

Kadın örgütlerinin çoğu avukat Nail Gönenli’nin sözlerine tepki gösterirken, pek çok oyuncunun, yapımcının yönetmenin yer aldığı Susma Bitsin Platformu da bir açıklama yayınlayarak “Mesleklerimizi erkek dilinize meze yapmanıza izin vermeyeceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!