Elini askerin üstünden çek

Güncelleme Tarihi:

Elini askerin üstünden çek
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2010 00:00

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TSK’ya “Herkes kendi işini yapacak” hükümete ise “Elini Silahlı Kuvvetler’in üzerinden çek. Uydurma bahanelerle Türkiye’nin kurumlarını sıkıntılı bir sürecin içine sokma” sözleriyle seslendi.

CHP Grubu’nda konuşan Baykal, “TSK’ya yönelik tertiplerin karşısında da yine CHP vardır” dedi. Baykal, şu mesajları verdi:

Hesabınız için kullanmayın

“Askere saygımız vardır, ama biz diyoruz ki, ‘Herkes kendi işini yapacaktır. Asker askerliğini, siyasetçi siyasetini yapacaktır.’ Kimse, bu olayları kendi özel hesabı için kullanmasın; kimse hesabını görmeye, intikamını almaya, kendi amaçlarına ulaşmaya yönelik bir arayış içinde bu yaşadığımız tarihi kullanmaya kalkmasın.

Siyasete, partiye göre Silahlı Kuvvetler yapılmaya kalkışılması büyük sıkıntılar doğurur. Elinizi kışlanın içine sokarsanız, ‘O paşa, bu paşa’ demeye kalkarsanız, bunun arkasından çok kötü şeyler gelir. Türkiye’de siyaset-ordu ilişkisinin engebeli bir geçmişi var.

28 Şubat’ın hesabı

Siz önce 28 Şubat süreci içinde hangi ilişkiler içine girdiğinizi, açıkça gündeme getirin. 8 yıl önce yapıldığını söylediğiniz olayların hesabını soruyorsunuz da 28 Şubat’ın hesabını sorma gereğini niye duymuyorsunuz?
Silahlı Kuvvetlerden elinizi çekiniz. Uydurma gerekçelerle, yapay bahanelerle Türkiye’nin kurumlarını tehlikeli bir sürecin içine sokmayın.

Cumhuriyet hukuku

Bir gizli tanık skandalıdır gidiyor. İddianameler, ızdırap verici. Türkiye Cumhuriyeti’nde Cumhuriyetin hukuk işleyecek; Emevi, Muaviye Hukuku işlemeyecektir. Anayasa Mahkemesi Başkanı isyan ediyor; kimsenin aldırdığı yok. AKP’li ve ona yandaş medya ve bazı aydınlar hariç bu yargılama tatbikatının adaletsiz olduğunu görmeyen kimse kalmamıştır.

Nemrut Mustafa Paşa

İstanbul’un işgali sırasında işgalcilerin talimatı ve Damat Ferit Paşa hükümetinin işbirliğiyle adalet faciaları yaşandı. Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey, Diyarbakır Valisi Mehmet Reşit Bey ve Urfa Mutasarrıfı Nusret Bey, Ermeni olayları ile yargılandı; idam kararı verildi. Reşit Bey, intihar etti; Boğazlıyan Kaymakamı Beyazıt Meydanı’nda gündüz vakti halkın gözü önünde asıldı; Nusret Bey de idam edildi. Damat Ferit’ten sonraki Tevfik Paşa hükümeti, Nusret Bey’in suçsuz yere idam edildiğini karara bağladı. Bu süreç, ‘Nemrut Mustafa Paşa Mahkemeleri’ sürecidir. Türkiye bu günlere Nemrut Mustafa Paşa mahkemelerinden geçerek geldi. Türkiye’yi, Nemrut Mustafa Paşa Mahkemeleri’ne kimsenin mahkum etmesi mümkün değildir.”

Başkan ve vekilleri

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün partisinin TBMM Grup toplantısına katıldı. Toplantıda Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ve Kemal Kılıçdaroğlu Baykal’la sohbet etti. Sohbette, geçen hafta Kılıçdaroğlu’nun tartışılan af açıklamalarıyla gerginleşen havadan eser yoktu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!