Elin oğlu, asla affetmiyor

Güncelleme Tarihi:

Elin oğlu, asla affetmiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, İnterpol aracılığıyla dahi kaçaklarını yakalayamazken, dünya devletleri hırsızlarını-arsızlarını affetmiyor, her yolu deneyerek iade edilmelerini sağlıyor. İşte örnekleri...

Marcos'un serveti iade ediliyor

Filipinler'in eski diktatörü Ferdinand Marcos ve eşi Imelda Marcos'un İsviçre hesaplarında yatan 540 milyon dolarlık serveti, Filipinler'e iade ediliyor. 1986'da sona eren 20 yıllık iktidarları boyunca ülkeyi soyup soğana çeviren Marcos'ların peşine düşen Filipinler Hükümeti, sonunda mücadelede önemli bir adım attı. İsviçre Yüksek Mahkemesi geçen hafta Marcos'lara ait vakıfların bankalardaki paraların kendilerine iade edilmesi yolunda talebini reddetti. Böylece paranın Filipinler Yönetimi'ne iade edilmesi yolu açılmış oldu.

Marcos'ların parası Filipinler Ulusal Bankası'nın kayyım hesabına aktarılacak. Ancak Imelda Marcos adil bir şekilde yargılanıp suçlu bulunduktan sonra, para Filipinler Hükümeti'ne iade edilecek. Bu paranın Marcos döneminde insan hakları ihlallerine uğrayan mağdurlara tazminat olarak ödenebileceği belirtiliyor. Mayıs ayındaki devlet başkanlığı seçimlerine aday olan Imelda Marcos, 1993 yılında yolsuzluk yüzünden 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Karar şimdi temyiz aşamasında. Kansız bir darbeyle iktidardan uzaklaştırılan Ferdinand Marcos ilk önce ABD'ye kaçmış sonra da 1989 yılında Haiti'de sürgünde ölmüştü.

Koskotas, hapishanede cezasını çekiyor

Yunanistan tarihinin en büyük yolsuzluklarından birine imzasını atan banker George Koskotas, şimdi hapiste cezasını çekiyor. ABD'de badanacılık yaparak iş hayatına atılan Koskotas, 1980'li yıllarda hızla yükselişe geçmiş, yolsuzluk patlak verdiğinde Girit Bankası'yla birlikte 4 dergi ve gazetenin ve ülkenin en büyük futbol takımı Olypiakos'un sahibiydi. 1988'de devlet kontrolüne geçen Girit Bankası'nın 200 milyon dolarını zimmetine geçirmekle suçlanıyordu. 1989 yılında Sosyalist Andreas Papandreu'nun Hükümeti'nin düşmesine neden olan Koskotas, ABD'ye kaçtı. Yunan Hükümeti Koskotas'ın iadesi için tam 2.5 yıl uğraştı. 1994'de Koskotas yolsuzluk yüzünden 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Eski Başbakan Andreas Papandreu de Koskotas skandalında üç bakanıyla birlikte yargılanmıştı. Papandreu bu davadan aklanırken, Girit Bankası'nın 7 üst düzey yöneticisi 10 ile 16 yıl arasında değişen cezalara çarptırılmışlardı.

İtalya zimmetçi başbakanın peşinde

İtalya, zimmet suçlamasıyla gıyabında 8.5 yıl hapis cezası bulunan eski Başbakan Betino Craxi'nin iade edilmesi için Tunus'a baskı yapıyor. 1980'li yılların sonunda ve 1990'lı yılların başında Sosyalist Partisi'nin kurduğu koalisyonlarda başbakanlık yapan Craxi, birçok devlet ihalesinde partiye bağış altında rüşvet almak ve bu paraları kendi hesabına aktarmakla suçlanıyor. Temiz Eller Operasyonu sırasında dokunulmazlığı kaldırılan Betino Craxi, suçlu bulunacağının anlaşılması üzerine, kararın açıklanmasından 2 gün önce Tunus'a kaçtı. Tunus ise ülkede gayri menkulleri bulunan ve başbakanlığı döneminde Tunus'a krediler açan Craxi'yi, İtalya'ya vermeye yanaşmıyor. Craxi ise Fransa'nın İtalya'ya iade edilmeyeceği garanti etmesi halinde bu ülkeye gidebileceğini açıkladı.

Hindistan, hükümeti dolandıran Türkleri yakalattı

Hindistan, 1996 yılında Başbakan Rao Hükümeti'nin üzerine düşmesine yolaçan skandalın kahramanı Türk firması Karsan'ın ortaklarının peşine düştü. Hintli bakanlara rüşvet vererek, milyonlarca dolar tutarındaki gübreyi Hindistan'a göndermemekle suçlanan Tuncay Alankuş ile Cihan Karancı hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Hindistan Hükümeti'nin Interpol'e haber vermesi üzerine iki Türk işadamı geçtiğimiz sonbahar aylarında İsviçre'de tutuklanarak Yeni Delhi'ye getirildi. Tuncay Alankuş ile Cihan Karancı halen Yeni Delhi'de cezaevindeler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!