Elektrik Barzani'ye 9, halka 12.4 kuruş

Güncelleme Tarihi:

Elektrik Barzaniye 9, halka 12.4 kuruş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2007 10:32

PKK kamplarının da bulunduğu Kuzey Irak’ın elektrik ihtiyacı Türkiye'den karşılanıyor. Olay bununla da kalmıyor. Türk halkına 12.4 kuruştan verilen elektrik Kuzey Irak'a 8.8 kuruştan satılıyor. Ortaya çıkan zarar ise Hazine'den karşılanıyor.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, PKK kamplarının da bulunduğu Kuzey Irak’ın elektrik ihtiyacının, "AKP’nin yandaşı olan Karadeniz Toptan Elektrik Ticaret AŞ tarafından" sağlandığını iddia etti.

CHP’li Karademir yaptığı açıklamada, AKP Hükümeti ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun, 2003 yılında Karadeniz Toptan Elektrik Ticaret AŞ’ye (KARTET) Irak’a elektrik ihraç etmesi için özel izin verildiğini belirtti. KARTET firmasının "AKP yandaşı" olduğu ileri sürülen Karadeniz Holdingin kuruluşu olduğunu ifade eden Karademir, “KARTET Türkiye'den elektrik ihraç eden tek özel şirkettir. İsrailli işadamı Sami Ofer’in ortağı Global yatırımın sahibi Mehmet Kutman Karadeniz Enerjinin dolaylı ortağıdır” dedi.

“AKP Hükümeti terör üssü Kuzey Irak'a bu şirketin aracılığı ile elektrik kıyağında bulunmaktadır” diyen Karademir, şöyle dedi:

“Türkiye halkına ve sanayicisine 12.4 YKr'den elektrik satan AKP iktidarı Kuzey Irak'a 8.8 YKr'den elektrik ihraç edebilmek için özel yasa çıkartmıştır. 13 Mart 2005 tarih 25754 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yasa ile KARTET’e, TETAŞ yerine daha ucuz fiyata EÜAŞ'den elektrik alma imkânı sağlanmıştır.

AKP yandaşı KARTET'in ucuz elektrik ihracatı sebebiyle elde edemediği kar ise, Ağustos 2006'da AKP Hükümetinin aldığı Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda ÖTV sıfırlaması yapılarak Hazine'den karşılanmıştır. Diğer deyimle, Kuzey Irak’a verilen elektriğin parası Türk halkının cebinden çıkmaktadır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!