Elçibey'le Aliyev'in PKK davası

Güncelleme Tarihi:

Elçibeyle Aliyevin PKK davası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'i, terör örgütü PKK'nın kuruluşuna yardım etmekle suçlayan eski Cumhurbaşkanı Ebulfeyz Elçibey'in, 6 yıl hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

BBC'nin haberine göre Elçibey'in, ‘‘Aliyev'in şeref ve haysiyeti ile oynadığı’’ suçlamasıyla Bakü'de yargılandığı davaya Batı büyük ilgi gösterdi.

ALİYEV’İN ONUR MESELESİ

Elçibey, bir süre önce yaptığı açıklamada, Aliyev'in 1970'li yıllarda Sovyetler Birliği’nde Komünist Partisi'nin önde gelen üyelerinden olduğu dönemde PKK'nın kuruluşuna destek verdiğini öne sürmüştü.

Eski rejim muhalifi Elçibey, bağımsızlığını ilan eden Azerbeycan'da 1992 yılındaki ilk seçimde cumhurbaşkanı seçilmesinden 1 yıl sonra askeri darbe ile devrilmişti. Yeni yönetimde cumhurbaşkanı seçilen Haydar Aliyev'in Elçibey'in PKK'nın kuruluşunda katkısı olduğu açıklamalarıyla şeref ve haysiyeti ile oynandığını belirterek dava açmıştı.

BATI'DAN DAVAYA YAKIN İLGİ

Azerbeycan Adalet Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Ebulfeyz Elçibey'in Aliyev hakkında iftira attığını ve Türkiye'de kanlı eylemler yapan PKK'nın terör örgütü olduğunu bildirdi. Aliyev'i PKK'nın oluşumuna destek vermekle suçlayan Elçibey'in avukatları ise bu iddianın hakaret sayılamayacağını, PKK'nın başlangıçta sıradan bir işçi partisi olarak kurulduğunu savundu.

Batılı diplomatlar, Elçibey'in yargılandığı davadan çıkacak kararı merakla beklediklerini, sonucun Azerbeycan'da temel haklar ve siyasi haklarının insan hakları konusunda geçen yıl kaydedilen olumlu gelişmelerin bir göstergesi olacağını bildirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!