El Nina fiyatları uçuracak

Güncelleme Tarihi:

El Nina fiyatları uçuracak
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 18, 2010 13:22

Rusya'daki kuraklık ve Pakistan'daki sel felaketinin olumsuz etkilediği emtia piyasaları, şimdi de İspanyolca 'küçük kız' anlamına gelen La Niña kasırgasının olası tehdidi altında bulunuyor.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor     Â

 

Büyük Okyanus'un tropikal bölgelerinde su sıcaklığının düşmesiyle ortaya çıkan La Niña kasırgası, dünyanın en önemli tarım bölgelerindeki yağış ve sıcaklık sistemlerini değiştirme riski yaratıyor.

 Â

İşlemciler Rusya'daki kuraklık ve sonrasında hububat ihracatına yasaklama gelmesiyle emtia piyasalarında yaşanan oynaklığın, iklim koşullarındaki gelişmelerle daha da dalgalı hale geleceğini belirtiyor.

 Â

Avustralya merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Macquarie Group'tan emtia analisti Kona Haque, "Hububat fiyatlarının artış gösterdiği bu dönemde, bahsedilen risk korku veriyor. Hava koşullarının biraz daha bozulması durumunda fiyatların yeniden artması fazla zaman almayacaktır" dedi.

 Â

Haberin Devamı

ARALIK’TA ZİRVE YAPACAK

Meteoroloji uzmanları La Niña kasırgasının harekete geçtiğini ve yılın geri kalanında güçlenerek Aralık ayında zirve yapacağını belirtiyor. La Niña’nın o dönemde en fazla, Güney Yarımküre’nin tahıl ambarları olan Arjantin, Brezilya, Güney Afrika ve Avustralya’ya zarar vermesi bekleniyor.

 

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi de La Niña 'nın gün geçtikçe güçleneceği ve 2011 yılının başlarında etkisini yitireceği yönünde öngörüde bulunuyor.

 Â

La Niña, 1997'den beri görülen ve Mayıs ayında etkisini yitiren en ÅŸiddetli El Nino kasırgasından sonra geliyor. El Nino, 2010 yılının ilk yedi ayındaki ortalama sıcaklığın rekor dereceye çıkmasına, ÅŸeker ve kauçuk gibi ham maddelerin fiyatlarının yükselmesine neden olmuÅŸtu. Â

 

BUÄžDAY HIZLI ARTMIÅžTIÂ

Geçen iki ay, hava koşullarının emtia fiyatları üzerinde ne kadar etkili olduğunu yeniden gösterdi. Karadeniz bölgesinde yaşanan kuraklık sonrasında buğday fiyatları yaklaşık yüzde 60 yükselirken, mısırın fiyatında da yüzde 20'yi aşan artış görülmüştü.

 Â

Haberin Devamı

Uzmanlar El Nina ile iklim koşullarında yaşanacak değişimin belli başlı emtia üzerindeki olası etkilerini şöyle sıraladı:

 

Buğday: Kuraklık Arjantin'in buğday hasadına zarar verebilir. Doğu Avustralya daha fazla yağmurun avantajını yaşayabilir ancak bu durumun ülkenin kuraklık yaşayan batı kısmına fazla faydası olmayacak.

 

Mısır: Normalden daha fazla olacak kuraklık Arjantin ve Güney Brezilya'daki mısır hasadını vuracak. Bu kayıp Güney Afrika'ya düşen daha fazla yağmur sayesinde elde edilecek hasat fazlasıyla, kısmen telafi edilebilecek.  

 

Soya çekirdeği: Arjantin ve Güney Brezilya'da görülecek hasat kaybı, Brezilya'nın orta bölgesinde görülecek daha elverişli koşulların desteğiyle elde edilecek fazlayla telafi edilebilir.

 

Haberin Devamı

Kahve: La Niña, Dünyanın en büyük kahve üreticisi Brezilya'da yağmurların geç başlamasına neden olacak. Geç gelen yağmurların yoğunluğunun sel baskınlarına yol açacak olması üretim miktarının ne olacağına yönelik tahmini güçleştiriyor. Endonezya ve Vietnam'da da sel nedeniyle üretim azalabilir.

 

Petrol: Atlas Okyanusu'ndaki fırtına döneminin daha aktif hale gelmesi petrol fiyatlarının yükselmesine neden olacak.

 

Doğal gaz: Fırtına döneminin şiddetlenmesi yakın dönemde fiyatların artmasına neden olsa da, Kuzey Yarımküre'de görülecek daha sıcak bir yaz talebi yeniden düşürecek.

 

* Bu yazı Financial Times'ta, "La Niña gathers herself to upset crop prices" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

Haberin Devamı

 

 

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

http://twitter.com/HurriyetEkonet         

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!